Dinsdag 20/4

Het wordt erop of eronder voor onze vriend Hans Vandeweghe. Volgende week zijn het de Europese kampioenschappen zwemmen in Madrid. En nu doet Hans zelf wel niet mee, behoudens een ultieme inschrijving, maar zijn reputatie als criticaster staat er op het spel. Een half jaar geleden schreef hij in zijn zaterdagse column in De Morgen : ‘De kans dat Eddy Merckx een zesde keer de Tour wint, is groter dan de kans dat Brigitte Becue de Spelen van Athene haalt.’

Nu kennen wij ook van zwemmen niets. ‘Waarvan kent gij wel iets ?’ zullen verontwaardigde lezers nu mogelijk opmerken. Van niets. Wij weten van niets iets, en van iets niets, namelijk van zwemmen. ‘Van niets iets’ en ‘van iets niets’ is overigens niet hetzelfde, mocht u dat misschien denken. ‘Van iets niets’ volgt wel ipso facto uit ‘van niets iets’, maar ‘van niets iets’ volgt niet automatisch uit ‘van iets niets’. Het equivalent van ‘van niets iets’ is niet ‘van iets niets’, maar ‘van alles niets’.

Maar we dwalen af. Hoe kan iemand die vier maanden voor de Spelen twee seconden boven de limiet zwemt, zo optimistisch blijven ? ‘Ik zit op schema’, horen wij Brigitte nu al maanden vertellen, in de kranten of op de sofa bij Frank Raes. Zeventien seconden boven de kwalificatietijd ? Een opgetogen Brigitte in het Journaal : ‘Ik zit in een periode van weerstandstraining, het was niet de bedoeling om hier al het minimum te halen.’

Vorige week nog, in Duinkerken : 1.11.79, terwijl de limiet 1.09.85 is. Dat haalt ze nooit meer, zijn wij dan geneigd te denken, maar volgens Brigitte blijft ze op schema. Dat schema zouden wij graag eens zien. Daar moet dus ergens een sprong in zitten van twee volle seconden op een dag. Door die bril bekeken zitten wij zelf ook nog op schema voor Athene. Enfin, hou het in de gaten, dat EK in Madrid. Het schijnt dat David Beckham komt kijken. Komt loeren, is beter geformuleerd.

Woensdag 21/4

Emilio Ferrera in Het Laatste Nieuws : ‘Ik raad iedereen aan om te letten op de hoekschoppen die Porto tegen krijgt. Niemand bij de eerste paal en niemand bij de tweede, doelman Baía gaat heel hoog staan en probeert het zo op te vangen. Volgens mij is dat de eerste ploeg in Europa die zo’n tactiek toepast. Het loont kennelijk, ze hebben nog geen enkel doelpunt op hoekschop geslikt.’

Daar zitten wij van te kijken. Al dienen wij er wel op te wijzen dat het elftal van Knack het eerste in Europa was dat bij hoekschoppen niemand aan de eerste noch aan de tweede paal opstelde. Ook niemand binnen de kleine backlijn trouwens, niet op tijd terug. Maar bij ons loonde dat minder dan bij FC Porto.

De vraag is : hoe weet Ferrera dat ? Herinnert hij zich alle tegengoals van Porto ? Bijvoorbeeld die twee van Partizan Belgrado ? En sinds wanneer is het hem beginnen opvallen ? En is hij dan de voorafgaandelijke matchen opnieuw gaan bekijken ? En is het wel waar ?

Wij zitten klaar voor Porto tegen Deportivo, met het opschrijfboekje naast ons. In slaap gevallen ! Wat een vervelende match. Met eigen ogen slechts één hoekschop tegen Porto gezien en toen stond er wél iemand aan de eerste paal. Maar wellicht was dat omdat La Coruña maar twee man vooruit had gestuurd, Porto had dus volk te over. Er zijn ongetwijfeld meer hoekschoppen geweest, maar een doelpunt hebben ze alleszins niet opgeleverd. Anders was het niet 0-0 gebleven, begrijpt u ? Goed gezien dus van Ferrera. Of heeft hij het tijdens een of andere trainerscursus opgepikt ? Zoals Stéphane De Mol, die wist te vertellen dat La Coruña bij corners tegen met zijn elven in de zestien meter kruipt en met opzet elke uitvallende bal weggeeft, omdat daar volgens de statistieken zelden doelpunten uit voortkomen.

Zelf hebben wij ook een theorie. Die luidt dat de Champions League, zoals alle grote dingen in het leven, voorbehouden is voor namen die met een ‘M’ beginnen. En dus is het simpel. München, Milaan A., Milaan I., Madrid, Manchester, Marseille en Moskou liggen er al uit. Mechelen en Molenbeek mochten niet mee doen. Blijft over : Monaco. En Morientes. En vanzelfsprekend : uw toegenegen scout.

door Koen Meulenaere

‘Brigitte zit op schema.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content