Frank Raes

Club Brugge speelde gelijk op Lierse en is nog altijd geen kampioen.

Frank Raes : Door die rommel rond Lommel is de Schwung er wat uit, natuurlijk. Als ze op Lierse kampioen hadden kunnen spelen, hadden ze ook wel wat anders gespeeld waarschijnlijk. Ze hebben wat risicoloos gevoetbald. Onbewust is er een soort adrenaline die anders is. Ik denk dat ze ook veel liever thuis kampioen worden. Dat is toch leuker dan zondag om kwart voor tien misschíen. Maar ze hebben in Brugge, merken we aan de uitnodigingen voor Sportweekend, een enorme schrik om het vel van de beer te verkopen voor hij geschoten is. Ongelóóflijke schrik. Michel D’Hooghe heeft het ooit eens voorgehad in een ver verleden, en Anderlecht is ook al eens drie keer na elkaar verloren. Dat soort scenario’s willen ze absoluut vermijden.

De editorialisten zijn daaromtrent over Lommel ook allemaal hun gang gegaan, en ze hadden allemaal wel een beetje gelijk. Ik bedoel : dit kan echt niet meer. We hebben het hier over eersteklassevoetbal toch, hé. Prof-voetbal.

Jan Peeters zegt : sorry, maar ik mag juridisch gezien niks doen.

Dat zal allemaal wel waar zijn. Maar met Mechelen was het ook al zo. Eigenlijk is dat ook al competitievervalsing. Alle ploegen die voor de problemen tegen Mechelen of Lommel gespeeld hebben, moesten zich wel dubbel plooien. Voor mij is het vrij simpel : Lommel moet iedereen de punten van in het begin van de competitie teruggeven. Iedereen reageert uit eigenbelang uiteraard en zegt wat hem het beste uitkomt. Maar de ploegen die vóór de problemen tegen Mechelen speelden of nu : dat is een groot verschil. De vrijheid van het Bosman-arrest is picco bello, maar dit is er wat over.

Had de bond dan moeten ingrijpen ?

Als dat juridisch niet kan, zoals Jan Peeters zegt, dan zal dat wel zo zijn, hij is ook een jurist. Maar dan moeten ze wel zien dat het in de toekomst vermeden kan worden. Wat ik als niet-jurist wel zie, is dat het niet meer geloofwaardig is. Hun licentiesysteem is perfect, dus we zullen dit maar als een kinderziekte beschouwen. Over twee jaar mag dit niet meer gebeuren.

Emilio Ferrera blijft bij Lierse en zal bijtekenen tot 2005.

Ik vind dat een normale gang van zaken. Hij heeft bewezen dat hij een goeie is. Hij is ook slim, want hij bouwt zijn carrière stap voor stap op. Dan mag je ook niet te opportunistisch zijn om snel, snel bij Genk binnen te springen nu het daar wat rommelt. Met Lierse heeft hij toch met een vrij gewone ploeg goeie dingen neergezet. Hij en Paul Put, die wel wat meer talent in de ploeg heeft, bewijzen dat je met rustig bouwen en goed kopen iets kan doen. Ferrera brengt spelers mee van Beveren, van RWDM… De goeie spelers, hij onthoudt ze wel allemaal, hé.

Lierse moet ook op zoek naar een nieuwe manager.

Dat zal wel niet zo’n vaart lopen, want dat is niet hetzelfde als een nieuwe trainer zoeken. Gaston Vets zal de honneurs ondertussen wel wat waarnemen. Maar goeie managers, hebben we al gemerkt bij wat er in Anderlecht passeerde, lopen niet dik gezaaid. Bij Club Brugge zie je dat Antoine Vanhove het ook nog altijd moet doen. Deels omdat hij de macht misschien niet uit handen wil geven, maar ook omdat het niet zo eenvoudig is en je de stiel moet leren. Bij Lierse kan je dat nog wel. Maar je kan niet zeggen : ik kom van de universiteit en ik ga bij Anderlecht manager spelen. De ins en outs in het voetbal zijn anders dan in het gewone leven, denk ik. Er zijn er al zoveel gepasseerd, zoals Buskens bij Mechelen. Je moet echt het kaf van het koren scheiden en ik zeg het : de goeie die overblijven, lopen niet zo dik.

Bij Genk stapte Robert Raes op als voorzitter van de sportieve commissie. Moeten ze daar niet stilaan de functie van technisch directeur creëren ?

Genk heb ik leren kennen tijdens de Champions League-campagne, dat is een club die goed draait. Nu loopt het weer wat verkeerd omdat de groei hoe dan ook nog altijd snel gaat. Je moet natuurlijk op het veld kunnen blijven volgen. Er wordt dan ook aan spelers getrokken, zoals aan Sonck, want ze hebben het geld nodig omdat ze het stadion moesten verbouwen. Het is allemaal niet echt eenvoudig, maar het is een club die er, denk ik, in the long run wel zal blijven staan. Maar ze moeten cool blijven en niet onder elkaar ruzie beginnen te maken. Maar of er een technisch directeur moet komen, daar kan je niet zomaar een blauwdruk voor geven. Elke club organiseert dat anders. Uiteraard vind ik dat er een soort van continu technisch beleid moet zijn, dat je weet met welk soort spelers je gaat voetballen, welk soort systeem ongeveer. Dat zoals met Alex Ferguson of Guy Roux de manager ook de coach is, dat is bij ons niet het geval, maar iemand moet de continuïteit wel brengen. Dat kan echter ook bij drie, vier mensen liggen.

Wesley Sonck werd ten onrechte gelinkt aan Anderlecht, waar Nenad Jestrovic zou vertekken.

Ik zou het wel niet slecht vinden : een goeie Belgische speler bij een goeie Belgische club is altijd goed. Maar het is nog niet augustus of september. Ik denk niet dat hij in Genk zal blijven. En Jestrovic, ja, misschien nog eerder omdat hij ouder is en blessures achter de rug heeft. Ik denk ook dat hij niet te hoog moet springen. Ik denk niet dat hij bij een Italiaanse of Spaanse topclub meekan. Sonck is fysiek ongeschondener.

Aimé Anthuenis selecteerde voor de oefeninterland tegen Polen bij gebrek aan anderen verrassend Gaby Mudingayi.

De laatste weken speelt hij wel mee, maar het is wel een verrassing, ja. Natuurlijk, als er geen verdedigende middenvelders zijn, moet je iets doen. Aimé zal hem via zijn scout wel goed gevolgd hebben. Het is ook maar een vriendschappelijke wedstrijd, dus ik vind het op zich niet zo slecht om hem het eens te laten proberen. Jongeren moet je toch een kans geven en Anthuenis doet dat vrij consequent. Natuurlijk, na die 4-0 in Kroatië heb je ook niet veel te piepen als bondscoach.

Maar om terug te komen op kansen geven aan jongeren. Zo’n Stijn Stijnen, ja, laat die jongen bij Brugge eens meedoen, hé. En geef hem een echte kans. Niet zomaar vervanger van Verlinden en volgend jaar weer een buitenlander. Dóe dat gewoon eens. Bij ons ben je op je tweeëntwintigste nog altijd een soort Uefa-junior, vind ik. Een De Cock bijvoorbeeld is al 27 jaar, maar lijkt nog altijd een jonge speler. Geef jongeren vlugger een kans, een échte kans. Ook bij een topclub. Je wint geld, sympathie bij de supporters…

Timmy Simons zal in de verdediging uitgespeeld worden.

Terecht, want je hebt achteraan toch een voetballende centrale verdediger nodig. Valgaeren en Van Buyten, dat is te veel mandekkerachtig. Van Buyten gaat wel en scoort, maar is niet de organiserende man, terwijl Simons dat gekoppeld aan zijn snelheid en technisch vermogen wel kan. Je kan hem daar niet missen, dus dan moet je op het middenveld maar andere maatregelen nemen.

Joos Valgaeren mag met Celtic een Europese finale spelen en Jelle Van Damme deed met Ajax een helft mee tegen AC Milan.

Wilmots heeft de Uefabeker al eens gewonnen door een penalty binnen te trappen tegen Inter Milaan in 1997. Fijn voor Valgaeren, sobere voetballer die meedraait in dat systeem. En het Schots voetbal, dat is Engels voetbal in het kwadraat : nog meer kick and rush en hij kan daar zijn man in staan. Jelle Van Damme, ja… soms wel meegedaan, soms niet meegedaan bij Ajax, ik moet het er nog een beetje van zien. Maar hij zal wel iets kunnen, want hij mag bij Ajax meedoen, maar het is niét het type-Ajax. Ik bedoel : het is niet tik-tak, meer een kloeke verdediger. Ik zie hem meer als centrale verdediger, en daar hebben we er ondertussen al een pak van lopen. Ik zou er nog eens een willen zien opstaan in België die een echte supervoetballer is. Dat wordt wel eens tijd. Een Ceulemans-achtige figuur.

door Raoul De Groote

‘Ik denk niet dat Jestrovic bij een Italiaanse of een Spaanse topclub meekan.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content