Sclessin is zo’n beetje het Buckingham Palace van het Belgische voetbal. De Rouches van Standard resideren er sinds 1909. Er wordt aan verhuizen gedacht, er bestaan plannen om elders in het Luikse een ultramodern stadion op te richten.

Intussen maakt men op Sclessin jaarlijks de traditionele aflossing van de wacht mee. In het verleden rekruteerde Standard zijn ‘house guards’ vooral op de internationale voetbalmarkten. Deze keer richtte de club de blik veeleer op de eigen streek. Vorig seizoen leidde die koerswijziging al tot de doorbraak van Marouane Fellaini en Axel Witsel. De twee klimmen op in rang, nu een aantal vedetten andere oorden opzochten : Sérgio Conceiçã o, Milan Rapaic, Karel Geraerts, Eric Deflandre. Als aderlating kan dit tellen en dat betekent dat er werk aan de winkel is voor het team van de jonge kapitein Steven Defour. En nog meer voor coach Michel Preu-d’homme. Na de mislukte start van vorig seizoen onder Johan Boskamp oriënteerde Preud’homme zich naar de prachtige infrastructuur van de Académie Robert Louis-Dreyfus. Een gelukkige keuze, zo bleek. Standard leverde een sterke terugronde af : bekroond met de derde plaats in het eindklassement van het kampioenschap en een (tegen Club Brugge verloren) bekerfinale.

VERDEDIGING

Bij het begin van het seizoen 2006/ 07 leek dit compartiment van het team op een bouwwerf. Olivier Renard moest in het doel de herinneringen aan Vedran Runje verdrijven. De Carolo heeft die uitdaging beantwoord en snoerde zijn criticasters de mond. Allicht profiteert Frédéric Dupré van het vertrek van Eric Deflandre naar FC Brussels om zich op de rechterflank van de defensie te installeren. Het publiek van Sclessin is zeer gecharmeerd door zijn engagement en de beschikbaarheid waarmee hij de ploeg vorig seizoen op links heeft gedepanneerd. In het hart van de verdediging is Standard goed gewapend met Mohamed Sarr, Oguchi Onyewu, Dante en Thomas Phibel. Op links kan Dante of Landry Mulemo in de strijd worden geworpen. Waarschijnlijk opereert deze herschikte defensie het meest met vier op een lijn, al voerde Preud’homme tijdens de voorbereiding herhaaldelijk tests uit met een centraal trio (Sarr, Onyewu, Phibel), gesteund door twee flankverdedigers die bij balverlies diep terugzakten.

MIDDENVELD

Ondanks de terugkeer van Karel Geraerts naar zijn ex-club borrelt het middenveld van Standard van het talent. De negentienjarige kapitein Steven Defour leidt er de manoeuvres. Na een degelijk eerste seizoen wordt van de ex-Genkenaar nu verwacht dat hij het spel verdeelt. Marouane Fellaini is vorig seizoen helemaal doorgebroken : van de anonimiteit tot Rode Duivel. Misschien moet hij vooral zijn temperament leren dempen en zijn verlangen bedwingen om overal op het veld aanwezig te zijn. Siramana Dembele toont zich altijd bereid om te assisteren in de balrecuperatie. Maar als gevolg van het afscheid van Sérgio Conceição en Milan Rapaic is het op de flanken van het middenveld dat zich de meest nijpende problemen stellen. Op rechts biedt de elegante Axel Witsel een oplossing, maar voelt die zich niet meer op zijn gemak in een centrale positie ? Misschien verschijnt Jonathan Walasiak wel weer aan de oppervlakte. Op links heeft Preu-d’homme meer mogelijkheden met Steven Defour, Mulemo, Salim Toama en Yanis Papassarantis.

AANVAL

Vorig seizoen helde de balans naar het einde van het seizoen over in het voordeel van het koningskoppel Igor De CamargoMilan Jovanovic. De Braziliaan bleek de perfecte pivot voor de lichtvoetige Serviër. Als alternatief houdt Preud’homme de kracht van Ali Lukunku achter de hand en de drang om te bevestigen van Dieumerci Mbokani. Aan hen om te bewijzen dat Standard François Sterchele niet nodig heeft.

CONCLUSIE

Door andermaal voluit voor de jeugd te kiezen mikt Standard op stabiliteit en bevestiging. De jonge garde draagt nu wel een grote verantwoordelijkheid. Het peuterklasje van Preud’homme dient een verlengstuk te breien aan de puike resultaten van vorig seizoen.

Door Pierre Bilic

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content