Voor de start van elk nieuw voetbalseizoen maken clubs hun budget bekend. Voor een beursgenoteerde club is dat gevoelige informatie waar ze (zoals Ajax : het bedrag in de tabel is een geschat bedrag) soms geen uitspraken over wenst te doen, maar in België verkeert niemand in dat geval. Wat is dat nu eigenlijk, het budget ? Het is de som geld die een club denkt te zullen moeten uitgeven tijdens het komende seizoen. Met andere woorden : het gaat om de begrote uitgaven. Daar worden onder verstaan, onder andere, de stadionexploitatie en de personeelskosten, maar vooral de lonen van de spelers. Als de clubbudgetten overal in Europa door de jaren zijn toegenomen, mag dat in extreme mate worden toegeschreven aan een stijging in de loonmassa. Volgens Sport Bild gaf Bayern München vorig seizoen alleen al aan spelerslonen 2,2 miljard frank (54 miljoen euro) uit, met een budget dat 20 procent lager lag dan het huidige. Winst van de Duitse landstitel en de Champions League leverde Bayern echter ongeveer 6 miljard frank (150 miljoen euro) op.

Het budget zegt niets over de omzet, laat staan de winst van een club. De omzet is wat ze aan geld binnenhaalt, bijvoorbeeld via sponsors of tv-geld. Omzet (inkomsten) min budget (uitgaven) geeft als resultaat de winst of het verlies dat wordt gemaakt. In België was er vorig seizoen één eersteklasser die – in- en uitgaande transfers niet meegerekend – geen verlies boekte : Anderlecht had een positief saldo van 400 miljoen frank (10 miljoen euro). Alle huidige eersteklassers stapten uit het vorige seizoen met een gecumuleerd tekort van 545 miljoen frank (13,5 miljoen euro). Dat betekent dat ze ofwel hun uitgaven te laag hadden ingeschat, ofwel hun budget niet rond kregen.

Het budget van Club Brugge bedraagt 500 miljoen frank, zoals secretaris De Nolf aan Trends meedeelde, en niet 800 miljoen frank (20 miljoen euro), zoals directeur Vanhove later verklaarde. In dat laatste cijfer is het geld van de uitgaande transfers immers mee verrekend (o.a. Eric Deflandre), wat niet langer gebruikelijk is en voor de andere bedragen in bijgaande tabel overigens niét het geval is.

Dortmund een big spender

Met Marcio Amoroso (1 miljard frank), Tomas Rosicky 500 miljoen frank, midden vorig seizoen al) en Jan Koller (430 miljoen frank) realiseerde Borussia Dortmund in 2001 de topdrie van duurste transfers aller tijden in Duitsland. Met die gezamenlijke uitgave van bijna 2 miljard frank (48 miljoen euro) misstaat de Bundesligist niet tussen de big spenders van deze zomer uit de Engelse Premier League.

Manchester United : 3,2 miljard frank (79 miljoen euro)

Juan Verón (Lazio) 1,8 miljard

Ruud van Nistelrooij (PSV) 1,2 miljard

Roy Carroll (Wigan) 165 miljoen

Chelsea : 2,1 miljard frank (52 miljoen euro)

Frank Lampard (West Ham) 725 miljoen

Emmanuel Petit (Barcelona) 495 miljoen

Boudewijn Zenden (Barcelona) 495 miljoen

William Gallas (Ol. Marseille) 410 miljoen

Arsenal : 1,7 miljard frank (42 miljoen euro)

Giovanni van Brockhorst (Rangers) 530 miljoen

Francis Jeffers (Everton) 530 miljoen

Richard Wright (Ipswich) 395 miljoen

Junichi Inamoto (Gamba Osaka) 230 miljoen

Sol Campbell (Tottenham) gratis

Leeds United : 725 miljoen frank (18 miljoen euro)

Robbie Keane (Inter Milaan) 725 miljoen

Liverpool : 300 miljoen frank (7,5 miljoen euro)

Jon Arne Riise (Monaco) 300 miljoen

Samenstelling : Jan Hauspie Bronnen : Soccer Investor, The Times, Trends, Voetbal International

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content