Buffalo’s blijven wintermercato animeren

© BELGAIMAGE
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

AA Gent realiseerde vorige week al zijn vijfde en zesde inkomende transfer. En daar zal het niet bij blijven.

De soap met ’topprioriteit’ Adrien Trebel, die dus in extremis voor Anderlecht koos, blijft vooralsnog onovertroffen. Maar twee dagen later ontstond er al een nieuwe polemiek, toen Hannes Van der Bruggen (23) plus 800.000 euro (plus bonussen) geruild werd voor Birger Verstraete (22). In Kortrijk maakten ze er zich vrolijk over dat ze erin geslaagd waren om er ‘zo veel geld’ bovenop te krijgen. Terwijl analisten zich afvroegen welke meerwaarde Verstraete Gent kan bieden en of hij niet in het lange rijtje van ‘foute transfers’ van de voorbije jaren gezet zal moeten worden.

Dat zal moeten blijken. De toekomst is wat je ervan maakt en belofte-international Birger Verstraete is een jonge speler met groei- potentieel. Hij zal zich verder moeten ontwikkelen om er te kunnen doorbreken. Bij KV Kortrijk was hij dit seizoen titularis als verdedigende middenvelder en dat deed hij relatief goed, maar bij momenten bleek hij daar voor een 6 wel nog te impulsief. Dat zorgde ervoor dat hij soms onnodig uit positie liep, te veel ruimte weggaf, vaak geel pakte en ook al eens een strafschop veroorzaakte. Aan de winterstop stond hij al met acht gele kaarten achter zijn naam. Niemand in de Jupiler Pro League kreeg er meer. Op de site van AA Gent gaf hij aan dat hij ook graag op 8 speelt en ook al op 10 stond. Dat zijn posities waar Van der Bruggen het best rendeert. Verstraete is een iets ander type: iets vinniger, iets explosiever, iets krachtiger. In duels houdt hij zich beter staande. Hij ziet zichzelf als iemand die er altijd honderd procent voor gaat, als ‘een echte aanjager’. Het voornaamste kenmerk van Van der Bruggen is dat hij rustig aan de bal is en dat zijn combinatie van techniek en spelinzicht hem toelaat om snel te spelen.

Vrijdag tegen Charleroi kwam Verstraete niet van de Gentse bank af. De Zweedse offensieve middenvelder Tesfaldet Tekie (19) van IFK Norrköping, die andere aanwinst van vorige week, zat nog niet in de selectie. Maar de vier andere nieuwe spelers startten en bleven negentig minuten op het veld: Lovre Kalinic, William Troost-Ekong, Samuel Kalu en Darko Bjedov. Laatstgenoemde kwam er na een persoonlijk initiatief van coach Hein Vanhaezebrouck, zegt spelersmakelaar Jean-Claude Lagaisse: ‘Omdat ik Bjedov in december voorstelde aan Gent en ik in januari niet bij zijn transfer werd betrokken, vroeg ik Patrick Turcq om uitleg. Hij vertelde mij dat Vanhaezebrouck Bjedov gevonden had via Google, zoals destijds Istvan Bakx voor KV Kortrijk.’

Intussen kondigde Michel Louwagie nog twee inkomende transfers aan. Na het vertrek van Lasse Nielsen naar Malmö FF zal daar zogoed als zeker een centrale verdediger bij zijn. In Kortrijk mogen ze zich beginnen op te maken voor een nieuw potje blufpoker. Dit keer met Samuel Gigot als inzet.

CHRISTIAN VANDENABEELE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content