Van de acht Belgische trainers die het afgelopen weekend aan de slag waren in de hoogste klasse, konden er maar twee hun wedstrijd winnen: Peter Maes met Lokeren en Enzo Scifo met Bergen. Dirk Geeraerd van Waasland-Beveren is al de vierde Belgische eersteklassetrainer die dit seizoen bedankt wordt, samen met twee buitenlanders ( Ron Jans en Trond Sollied). Vandaag zijn liefst zeven buitenlandse trainers aan de slag in de Jupiler Pro League. Met de tot Belg genaturaliseerde Nederlander Harm van Veldhoven maakt dat één op de twee eersteklassetrainers. Dat is veel in vergelijking met het buitenland. In de Nederlandse Eredivisie traint op dit moment maar één buitenlander: Steve McLaren van FC Twente. De Bundesliga heeft twee buitenlandse coaches in de hoogste afdeling (de Zwitser Lucien Favre bij Mönchengladbach en de Nederlander Huub Stevens bij Schalke).

Vandaag hebben de drie traditionele topclubs (Anderlecht, Club en Standard) een buitenlandse trainer. Bij Standard is Mircea Rednic de 17e buitenlander van de 30 coaches in de afgelopen 40 jaar (interim-coaches die maar één of twee speeldagen overnamen niet meegerekend). Club is in evenveel jaren met Juan Carlos Garrido aan zijn 13e buitenlandse trainer toe op 25 trainers. Bij Anderlecht, dat de naam heeft een moeilijk huis te zijn voor trainers, is John van den Brom nog maar de 10e buitenlander op de 19 coaches in de afgelopen 42 jaar. Het was al van 1998 geleden dat paars-wit nog eens door een niet-Belgische coach getraind werd (toen was dat Arie Haan).

Vrijdag stond in La Nouvelle Gazette een interessant gesprek met Kortrijktrainer Hein Vanhaezebrouck waarin hem eerst gevraagd werd naar zijn ervaringen sinds hij tien jaar geleden trainer werd. “Het is toch een ingewikkelder vak dan ik aanvankelijk dacht”, zegt Hein. “Vroeger was een trainer vaak een oud-speler die het goed kon vinden met het bestuur en die af en toe ging eten met een sponsor. Onze sport was minder professioneel dan nu.” Dit jaar loopt zijn driejarig contract bij Kortrijk af. Vanhaezebrouck is samen met Peter Maes – die nog één jaar contract heeft bij Lokeren – de langst zittende (of dienende) trainer. Ongerust over de toevloed van buitenlandse trainers maakt hij zich wél. Een blik op de rangschikking stelde hem voor het weekend even gerust: “Want behalve Anderlecht en Genk hebben alle clubs in de top zes een Belgische trainer.” Na de resultaten van afgelopen weekend zijn dat er nog maar drie: Francky Dury, Peter Maes en Hein zelf.

Nooit waren er de voorbije 20 jaar in het eersteklassevoetbal in België meer buitenlandse trainers aan de slag dan nu. Enkel in het seizoen 1998/99 waren er ook al zeven niet-Belgen actief ( Dennis van Wijk bij KV Oostende, Jan Boskamp in Gent, Stani Gzil bij Beveren, Arie Haan in Anderlecht, Barry Hulshoff bij Aalst, Tomislav Ivic met Standard en Henk Houwaart in Harelbeke). Een jaar eerder kwamen zes buitenlandse trainers aan de aftrap van de competitie, maar meestal waren het er minder. Twee jaar geleden was er zelfs maar één ( Adrie Koster), maar dat was uitzonderlijk. Gemiddeld kwamen de afgelopen 20 jaar in eerste klasse per seizoen 3,8 buitenlandse trainers aan de aftrap.

Dat is flink wat minder dan voordien. Wie verder teruggaat in de geschiedenis, stelt vast dat vaak zogoed als de helft van de eersteklassers getraind werd door een niet-Belg. Dat was zo bijvoorbeeld in 1981/82 en in 1986/87, met 9 buitenlanders op 18 eersteklassetrainers.

Vaak waren buitenlanders ook een garantie op succes. Sinds de invoering van het profvoetbal in België in het seizoen 1974/75 wonnen buitenlandse trainers 17 titels, tegenover 20 Belgische eindzeges. Maar in de tien jaar tussen 1972 en 1981 werden slechts twee Belgische coaches kampioen: Felix Week met RWDM (1975) en Robert Goethals met Beveren (1979).

Heel anders liep het de voorbije tien jaar, met nog slechts drie titels voor niet-Belgen: Trond Sollied met Club in 2002 en 2005 en László Bölöni met Standard in 2009. Dit jaar reikt na vier jaar nog eens een buitenlander naar de titel. Met buitenlandse coaches bij vier topclubs zou het een klein mirakel zijn als een Belg kampioen wordt.

DOOR GEERT FOUTRÉ

Het zou dit jaar een klein mirakel zijn als een Belgische trainer kampioen wordt.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content