Sport/Voetbalmagazine vat voor u de belangrijkste tendensen op de transfermarkt in Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië, Nederland en Spanje samen.

Duitsland: Duitsland: voorzichtige activiteit

De meeste eersteklassers waren bijzonder actief. Promovendus FC Kaiserslautern leidde tot afgelopen weekend de dans met dertien nieuwkomers en twaalf vertrekkers. Toch werd er in de Bundesliga nog niet veel geld uitgegeven. Als je weet dat VfL Wolfsburg en Bayern München als enige teams meer dan tien miljoen euro neertelden voor een nieuwkomer, dan weet je dat de meeste clubs voorzichtig omspringen met hun geld.

Kampioen en bekerwinnaar Bayern München ontbond het contract van de Luca Toni. Met de Nederlandse rechterverdediger Gregory van der Wiel (22) werd een eerste echte nieuwkomer aan de kern toegevoegd, aangezien de international voor 17 miljoen euro werd overgenomen van Ajax. Ook de naam van zijn collega Maarten Stekelenburg (27) valt geregeld. Hans-Jörg Butt steeg vorig seizoen boven zichzelf uit, werd daarvoor beloond met een selectie voor de Duitse nationale ploeg én het WK in Zuid-Afrika, maar is al 36. Bovendien wordt er veel verwacht van de terugkeer van Toni Kroos, die in combinatie met Franck Ribéry zijn sterke niveau van bij Leverkusen vorig seizoen moet kunnen evenaren. Ook wordt er gehoopt op het WK-opportunisme van ‘luxe-invaller’ Miroslav Klose.

Dé attractiepool van de Bundesliga wordt natuurlijk Michael Ballack (33), die Chelsea voor een salaris van twaalf miljoen euro (voor twee seizoenen) verruilde voor Bayer Leverkusen, waar de middenvelder al tussen 1999 en 2002 speelde. Verder werd de Griekse aanvaller Theofanis Gekas (30) voor een miljoen euro overgenomen van Eintracht Frankfurt.

VfL Wolfsburg betaalde aan Palermo dertien miljoen euro voor de Deense international Simon Kjaer (21), een verdediger. Eerder werd er door manager Dieter Hoeness al twee miljoen euro neergeteld om de Duitse international Arne Friedrich (31) los te weken bij degradant Hertha BSC. Het tekent de ambitie van de VW-club, waar komend seizoen Steve McClaren aan het roer staat.

Borussia Dortmund legde maar liefst vier miljoen euro neer voor de Poolse aanvaller Robert Lewandowski (21), een aanvaller van Lech Poznan. VfB Stuttgart diepte 3,9 miljoen euro op uit de portefeuille voor Cristian Molinari (26), een Italiaanse verdediger van Juventus. FC Köln gaf 2,5 miljoen euro uit aan de Roemeense aanvaller Alexandru Ionita (20) van Rapid Boekarest.

Een apart geval is Schalke 04. Felix Magath blijft bijzonder veeleisend voor zijn bestuur. Met Horst Heldt van VfB Stuttgart vond hij een sportief directeur die zijn beleid mee kan helpen bepalen. De transfervrije Raúl (33, Real Madrid) beslist op 15 juli over zijn toekomst, maar ook de Bosnische spelmaker Zvjezdan Misimovic (28, VfL Wolfsburg) blijft een optie. Met Kevin Kuranyi, Vicente Sánchez, Zé Roberto II, Gerald Asamoah en Marcelo Bordon sneuvelt een aantal zware contracten. Voor 1,3 miljoen euro werd de Japanse international Atsuto Uchida (22), een rechterverdediger, overgenomen van Kashima Antlers. Werden ook gehaald: Christoph Metzelder (29), uit op revanche na een mislukte passage bij Real Madrid, de Slowaakse aanvaller Erik Jendrisek (FC Kaiserslautern) plus de verdedigers Kyriakos Papadopoulos (Olympiacos Piraeus) en Tim Hoogland (FSV Mainz 05).

Engeland: de bubbel doorprikt

Op basis van de transfermarkt is de Engelse kam-pioen gekend: Manchester City spendeerde als enige club al een pak euro’s. Voor bijna 70 miljoen euro komen Yaya Touré (Barcelona), David Silva (Valencia) en Jérôme Boateng (Hamburg). City probeert al een tijdje James Milner (Aston Villa) los te weken en wil er ook nog een topspits bij. Koppel daar forse lonen aan vast en je hebt het over serieuze investeringen vanwege de Abu Dhabi Group.

Een schril contrast met de rest. Arsenal kocht vorige week de 24-jarige Fransman Laurent Koscielny van Lorient, uit hoge nood, nu William Gallas vertrekt. De nieuwe spits, Marouane Chamakh, is een vrije transfer. Manchester United wordt al maandenlang met allerlei toppers in verband gebracht, vorige week nog met Wesley Sneijder, maar concreet werd het nooit. De Mexicaan Javier Hernández komt en Chris Smalling van Fulham. Niet echt klinkende namen. Kampioen Chelsea? Tot dusver één nieuwkomer: de 30-jarige Yossi Benayoun (Liverpool). Mi-chael Ballack, Joe Cole en Deco, toch drie internationals, kregen niet eens een nieuw contract. Afslanken, ook daar. Liverpool hoopt vooral de vedetten ( Mascherano, Gerrard, Torres) aan boord te houden en versterkte zich met de transfervrije Milan Jovanovic en Jonjo Shelvey (Charlton). Jonjo wie?

Tottenham, dat de voorbije jaren wel zwaar investeerde, trekt zich nu even terug. Eén nieuwkomer daar tot dusver: de Brazi-liaan Sandro. Bij Liverpool, met de nieuwe trainer Roy Hodgson, moet het allemaal nog losbreken. Ook bij de nieuwkomers Newcastle en West Brom. Blackpool, dat in 1971 voor het laatst op het hoogste niveau speelde: nog niet één nieuwkomer. En dat voor een ploeg die de voorbije jaren in tweede klasse vooral tegen de degradatie vocht.

Kortom: de trend van januari 2010 zet zich door. In januari 2009 spendeerden de Engelse clubs nog 227 miljoen euro aan nieuwe spelers. In januari 2010 was dat bedrag teruggevallen tot 25 miljoen euro. Portsmouth beleefde een annus horribilis, met een Is-raeliër die de club voor 1 pond verkocht aan een Arabier, die de club voor hetzelfde bedrag (inclusief schulden) doorverkocht aan een andere Arabier, die vervolgens zijn schulden niet meer kon afbetalen en de club doorverkocht aan een zakenman uit Hongkong. Dat allemaal binnen de zes maanden. Waarna Portsmouth onder curatele werd geplaatst.

Ook de voetballers lijden onder de crisis. Joe Cole, einde contract, is nog niet onder dak. Te gulzig. Dat heeft zijn redenen. Op dit moment is de maximale belastinggraad voor mensen die meer dan 180.000 euro per jaar verdienen 40 procent. Binnenkort wordt dat opgetrokken tot 50 procent. Willen voetballers evenveel blijven verdienen, moeten ze hogere salariseisen stellen. Maar net nu?

Hoe is het zover kunnen komen? En dat met een nationaal televisiecontract van 2 miljard (!) euro en met fans die gemiddeld bijna 120 euro per wedstrijddag spenderen. De vrijemarkteconomie wordt met de vinger gewezen. Vijf jaar geleden was Manchester United schuldenvrij. Nu torst de club een schuldenlast van 850 miljoen euro. Arsenal staat bijna 360 miljoen euro in het rood, Liverpool 283 miljoen euro. De gevolgen ziet u nationaal en inter-nationaal.

Frankrijk: Lyon voert het hoge woord

De koopwoede van de zomer 2009 blijft voorlopig uit. Toch tekenen er zich al een paar tendensen af. Lyon blijft het hoge woord voeren op de transfermarkt, zelfs na de gemiste titel van vorig seizoen. De club zorgde er met het behalen van de halve finale in de Champions League immers voor dat het nog steeds heel wat aanzien geniet binnen de Franse voetballerij. Namen van spelers zoals David Trezeguet, Henrique Ganso en Alexis Sánchez passeerden de revue, maar toch was OL voornamelijk op de binnenlandse transfermarkt actief. Aanvaller Jimmy Briand was zes miljoen euro waard. Lyon richt nu het vizier op Adil Rami, een verdediger van Lille, en Magaye Gueye, een aanvaller van Strasbourg. Wat de uitgaande transfers betreft: Lyon liet Govou en Mathieu Bodmer al naar respectievelijk Panathinaikos en PSG vertrekken. Ook Ederson, Frédéric Piquionne, Jean-Alain Boumsong en Kim Källstrom mogen andere oorden opzoeken.

In mindere mate tonen ook Marseille, Bordeaux en PSG zich actief op de transfermarkt. Marseille haalde de grote middelen nog niet boven, maar het is wel op zoek naar een topspits die Niang eindelijk wat concurrentie zou moeten bezorgen. De namen van Trezeguet, André-Pierre Gignac (Toulouse) en ook Diego Forlán werden al genoemd. Maar tot nu toe werd alleen de jonge Spaanse belofte van Osasuna, César Azpilicueta, ook daadwerkelijk aangetrokken voor 7 miljoen euro.

Bordeaux richt zich langzaamaan weer op na een vreemd seizoen: outstanding in de eerste seizoenshelft en apathisch acterend nadat het had vernomen dat trainer Laurent Blanc naar Les Bleus zou vertrekken. De vervanger van Blanc is iemand die het huis door en door kent. Jean Tigana kan meteen op zoek naar een nieuwe spits na het vertrek van Marouane Chamakh naar Arsenal. Trezeguet en Loïc Remy, de aanvaller van Rennes die tien miljoen euro zou moeten kosten, werden al vaak genoemd, maar het missen van de Champions League zou Bordeaux wel eens zuur kunnen opbreken. Gezien het beperkte budget van twintig miljoen euro lijkt de verkoop van Yoann Gourcuff – die toch zo’n 25 miljoen euro zou moeten opleveren – onvermijdelijk. Dat hebben ze bij Lyon maar al te goed begrepen en dus vrijen ze Gourcuff nu al een paar weken onafgebroken op.

PSG deed een uitstekende zaak met de overgang van Bodmer, de middenvelder die bij Lyon nooit op zijn beste positie heeft mogen spelen. Ook de transfer van de Monegaskische spits Néné zou binnen een paar dagen afgerond moeten zijn.

De overige clubs lijken te wachten op het einde van het WK alvorens ze in actie schieten, met uitzondering van Rennes. De Bretoenen deden zowaar vier transfers in een week tijd en van die vier zijn de Kameroener Georges Mandjeck en de voormalige aanvaller van Montpellier, Victor Hugo Montano, de belangrijkste. Rennes hengelt ook nog steeds naar de diensten van Stéphane Dalmat (Sochaux) en vreest dat het zijn Ghanese topspits, Asamoah Gyan, wel eens zou kunnen zien vertrekken. Auxerre versterkte zich met voormalige Liverpoolspits Anthony Le Tallec en sloeg er vooralsnog in om zijn Poolse topscorer, Ireneusz Jelen, in de eigen rangen te houden.

Italië: Milan bespaart, Juventus geeft uit

Verkopen, verkopen en nog eens verkopen. Dat is dit jaar meer dan ooit het motto van de Italiaanse transfermarkt. De koopjesperiode mag dan nog maar pas van start gegaan zijn, het is nu al duidelijk dat de Italiaanse teams geen zotte kosten zullen doen.

De meest opvallende transfers die tot nu toe bekend zijn, zijn die van Adriano naar AS Roma en die van Luca Toni naar Genoa. Niet toevallig twee gratis transfers. Zoals overal ter wereld laat de crisis zich ook bij de voetbalvoorzitters voelen. Het meest markante voorbeeld daarvan is Intervoorzitter Massimo Moratti. Voor de eerste keer sinds lange tijd denkt Moratti eerst aan verkopen en dan pas aan kopen. Vorig jaar kocht diezelfde Moratti Thiago Motta en Diego Milito nog voor hij de lucratieve transfer van Ibrahimovic (die verkaste voor 71 miljoen euro naar Barcelona) wist af te sluiten. Moratti weet ook dat hij niets kan doen als Real Madrid echt voor Maicon gaat of als Manchester City alles op alles zet om Mario Balotelli binnen te halen. Al zal de flamboyante voorzitter wel in beide gevallen het onderste uit de kan proberen te halen.

Daarnaast is er ook het trieste geval AC Milan. De almachtige voorzitter, Silvio Berlusconi, kreeg van zijn medewerkers te horen dat Milan geen euro te veel mag uitgeven. Vooral omdat er dit jaar geen 67,2 miljoen euro binnenkomt. Dat was vorig seizoen wel het geval toen Kaká naar Real Madrid getransfereerd werd. In mei kondigde de voorzitter aan dat er vijftien miljoen euro vrijgemaakt zal worden voor transfers. Vijftien miljoen euro?! Dat is nog minder dan wat ze vorig jaar aan Klaas-Jan Huntelaar besteedden. En de Nederlander wordt dezer dagen vriendelijk verzocht om zo snel mogelijk op te krassen. De enige mogelijke nieuwkomers zijn spelers zoals de Japanner Keisuke Honda. De komst van de voormalige VVV-Venlospeler zou immers volledig door externe sponsors gefinancierd worden. Maar de prioriteit voor Milan ligt dit seizoen elders: de stal moet dringend uitgemest worden. Spelers zoals Marek Jankulovski, Kakha Kaladze, Massimo Oddo (einde contract in 2011), Gennaro Gattuso (2012), Huntelaar (2013) en Ronaldinho (2011) strijken nog steeds ettelijke miljoenen per seizoen op en hun vertrek zou de loonlast met vijftig miljoen euro verlichten. Ook de verkoop van vooral de laatste twee spelers van dat rijtje zou de Rossoneri nog aardig wat zakgeld kunnen opleveren. Het is immers ondenkbaar dat Ronaldinho – die in 2008 nog overkwam voor 22 miljoen euro – gratis zou vertrekken.

In Turijn liggen de zaken enigszins anders. Een jaar geleden spendeerde de Oude Dame 50 miljoen euro aan Diego en Felipe Melo en het ziet ernaar uit dat Juventus er ook dit jaar flink wat miljoenen tegen aan wil gooien. De nieuwe voorzitter Andrea Agnelli en directeur Giuseppe Marotta trokken tot nu toe al vijf spelers aan. Marco Storari (4,5 miljoen euro), Leonardo Bonucci (15,5 miljoen), Simone Pepe (10 miljoen), Jorge Martínez (12 miljoen) werden aangekocht en Udinese-verdediger Marco Motta werd op loonbasis overgenomen – met een optie tot aankoop (5,5 miljoen). Nog is de honger van het nieuwe bestuur niet gestild. De nieuwbakken voorzitter zou de fans graag verwennen met een echte toptransfer. Dat die optie nog steeds tot de mogelijkheden behoort, heeft te maken met het feit dat la Juve de transfersommen spreidt over drie jaar. Ook het relatief karige loon van de nieuwkomers is opvallend. Martinez (1,3 miljoen euro per jaar), Pepe en Storari (1,2 miljoen) en Bonucci (1,1 miljoen) verdienen beduidend minder dan sterren zoals Gianluigi Buffon (5,5 miljoen), Alessandro Del Piero en David Trezeguet (4,5 miljoen), Amauri (3,8 miljoen), Diego (3,5 miljoen), Christian Poulsen (3,3 miljoen) en Camoranesi (3 miljoen).

Nederland: eerst lozen, dan halen

De gevolgen van de economische crisis zijn ook duidelijk voelbaar in de Nederlandse Eredivisie. Eerst overbodige spelers lozen of verkopen om iets in de plaats te kunnen halen, zo luidt meer dan ooit het credo.

Trainer Martin Jol van bekerwinnaar Ajax houdt zijn hart vast, want de goede prestaties van Uruguay en spits Luis Suárez (23) op het WK in Zuid-Afrika zouden de komende dagen en weken een transfer wel eens in een stroomversnelling kunnen brengen. Zeker als je weet dat de Amsterdammers het boekjaar 2009/10 afsloten met een fors verlies, dat waarschijnlijk zal oplopen tot 21 miljoen euro. De topschutter van vorig seizoen, met 35 doelpunten in 33 duels, staat nadrukkelijk in de belangstelling van enkele topteams. Ook de 22-jarige rechterverdediger Gregory van der Wiel (naar Bayern München voor 17 miljoen euro, met een miljoen euro extra bij elke Duitse titel en drie bij winst van de Champions League) en doelman Maarten Stekelenburg trokken al de aandacht van grote Europese clubs. Het vertrek van het Servische woelwater Marko Pantelic (31), die eindigde op zestien goals en momenteel onderhandelt met een aantal (Duitse) clubs, is zeker opvangbaar.

Ook Michel Preud’homme, nog maar pas aan de slag bij kampioen FC Twente, zal tot eind augustus bang afwachten wat er gebeurt met goudhaantje Bryan Ruiz (24). De Costa Ricaanse oud-speler van AA Gent flirt immers met een aantal clubs. Mocht hij wegvallen, dan zitten de Tukkers met een onthoofde aanval opgescheept, want de Zwitserse spits Blaise Nkufo – dé leider van de spelersgroep, ook aanvoerder en met twaalf goals nog heel belangrijk – trok naar het Amerikaanse Seattle Sounders, terwijl de van Chelsea gehuurde flankaanvaller Miroslav Stoch – goed voor tien doelpunten vorig seizoen – inging op een lucratieve aanbieding van het Turkse Fenerbahçe. Gelukkig werd er door voorzitter Joop Munsterman geanticipeerd met de aanwerving van de Oostenrijkse doelpuntenmachine Marc Janko (27) van Red Bull Salzburg, met een transfersom van zeven miljoen euro de duurste aankoop in de clubgeschiedenis. Een belangrijke tussentijdse contractverlenging (tot 2014) werd aangegaan met middenvelder Theo Janssen (29, ex-RC Genk), de draaischijf van het team.

Via het TAS hoopt PSV drie miljoen euro te incasseren voor de transfer van de Braziliaan Robert vier jaar geleden naar Betis. Ze kregen al gelijk van de FIFA. Ook de lampenclub moet, net als AZ (budget daalt van 40 naar 25 miljoen euro) en Feyenoord, meer dan ooit tering naar de nering zetten. Verder dan een ruiloperatie met AZ van Dirk Marcellis (van Eindhoven naar Alkmaar) en Jeremain Lens kwam de ploeg van Timmy Simons niet. Vorige week werd er 2,5 miljoen euro uitgegeven aan de Braziliaanse verdediger Marcelo (23) van het Poolse Wisla Krakau.

De transferpolitiek van Feyenoord, dat kampt met een totale schuld van 20 miljoen euro, is veelbetekenend voor de positie waarin de Rotterdammers momenteel verkeren. Met de afscheidnemende routiniers Giovanni van Bronckhorst en Roy Makaay vielen een paar zware contracten weg, maar aan inkomende zijde valt alleen de komst van het VVV-Venloduo Ruben Schaken en Adil Auassar te noteren.

Spanje: Barça en Real leiden de dans

FC Barcelona heeft een nieuwe voorzitter. Sandro Rosell is de opvolger van Joan Laporta en dat bracht enkele verschuivingen binnen de club met zich. Txiki Beguiristain is niet langer sportief directeur. Hij wordt vervangen door Andoni Zubizarreta, de voormalige doelman van de Spaanse nationale ploeg. Johan Cruyff is niet langer erevoorzitter. De Oekraïense verdediger Dmitro Chygrinskyy keert na amper één seizoen al terug naar Shakhtar Donetsk, Zlatan Ibrahimovic twijfelt nog over waar hij in de nabije toekomst zal spelen en Thierry Henry kwam met het bestuur overeen dat hij mag vertrekken. Barcelona focuste zich voorlopig op de Spaanse transfermarkt en deed met de transfer van David Villa ongetwijfeld de beste zaak. De (Spaanse) topscorer van het voorbije WK kostte veertig miljoen euro, maar in ruil daarvoor krijgt Barcelona een topspits die weet hoe hij moet samenspelen met Xavi en Iniesta. De blaugrana hoopt ook nog steeds Cesc Fàbregas naar Barcelona terug te halen. De kleine Catalaan wil graag terugkeren naar zijn eerste liefde. Barcelona bracht onlangs een bod van 35 miljoen euro uit en zou naar verluidt tot veertig miljoen euro willen spenderen aan Fàbregas. Ook Javier Mascherano zou in beeld zijn bij Barcelona als vervanger van Yaya Touré, die naar Manchester City gaat.

Bij eeuwige rivaal Real Madrid is de toptransfer geen speler, maar wel een coach. José Mourinho wil na titels in Portugal, Engeland en Italië nu met de Koninklijke de Spaanse competitie domineren. Totnogtoe is Angel Di María de enige echte transfer van Real Madrid – al mag ook de overgang van toptalent Sergio Canales niet over het hoofd gezien worden. Di María kostte naar verluidt 36 miljoen euro, waarvan 11 met uitstel betaald zal worden. Er zullen ongetwijfeld nog een paar grote namen hun weg naar de Spaanse hoofdstad vinden, maar onder invloed van Mourinho zullen de aankopen voor het eerst in jaren weer iets gerichter gebeuren. De Portugese succestrainer zou er maar wat graag rechtsback Maicon, centrale verdediger Aleksandr Kolarov en middenvelder Steven Gerrard bijhalen. Hét icoon van Real Madrid staat dan weer op het punt de club te verlaten. De toekomst van Raúl zou wel eens in Gelsenkirchen, bij Schalke 04, kunnen liggen.

Valencia, dat ondanks de transfer van Villa nog steeds in grote financiële moeilijkheden verkeert, loopt het risico al haar topspelers in een seizoen kwijt te raken. David Silva zoekt zijn voetbalsucces voortaan in de Premier League bij Manchester City en ook Juan Mata zou de club wel eens kunnen verlaten. Nieuwkomer Roberto Soldado, vorig seizoen zestien doelpunten bij Getafe, krijgt daardoor meteen enorm veel druk op de schouders. Al kan ook Tino Costa, de Argentijnse middenvelder die overkwam van Montpellier, een deel van die zware erfenis helpen dragen.

Quique Sánchez Flores blijft bij Atlético Madrid. Zijn club mengde zich vooralsnog niet in de transferdebatten, al zijn ze wel op zoek naar een linksback. Filipe Luis, de linksachter van Rennes, zou best wel eens naar de tweede club uit Madrid kunnen verkassen, maar ook Taye Taiwo (Marseille) en Rod Fanni (Rennes) maken nog kans. Bij bekerwinnaar FC Sevilla maken ze zich vooral zorgen over het mogelijke vertrek van de Braziliaan Luis Fabiano. Sevilla legde de voormalige spelverdeler van Atalanta Bergamo, Tiberio Guarante, wel al vast voor volgend seizoen. Getafe, dat volgend seizoen in de Europa League zal spelen, trok Zaragozaspits Javier Arizmendi aan als vervanger van de naar Valencia vertrokken Soldado. Getafe hoopt ook een beroep te kunnen doen op enkele talenten van Real Madrid B. Athletic Bilbao zocht naar aloude traditie zijn heil bij uitsluitend Baskische spelers.

door daniel devos, nicolas ribaudo, peter t’kint, stéphane vande velde & frédéric vanheule beelden:

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content