Lyon zit na de Europese kater met veel vragen.

De striemende 5-2-nederlaag die Lyon in de achtste finale van de CL leed tegen Barcelona zal misschien een einde maken aan de buitenmaatse Europese ambities van de club, die in 2008 de zesde plaats bezette op de lijst van de Europese teams die het meest investeerden. De flamboyante voorzitter Jean-Michel Aulas had het over het “failliet van het Franse voetbal”, dat hij weet aan de belastingregels, de overvolle kalender en de gebrekkige stadioninfrastructuur. “Lyon is al tien jaar de beste Franse club”, stelde hij. “Maar als we vaststellen dat er zo’n groot verschil bestaat, is het duidelijk dat het tijd wordt om de koppen bij elkaar te steken en te kijken wat we kunnen veranderen.” Pape Diouf, de voorzitter van Marseille, zag geen redenen om op het voorstel in te gaan. “Zulke uitspraken zijn gemakkelijk om zelf geen verantwoordelijkheid te moeten opnemen.”

Lyon stagneert niet alleen in Europa – voor het derde opeenvolgende jaar gesneuveld in de 8ste finales, terwijl het voorheen enkele keren de kwartfinales bereikte – maar krijgt het ook in Frankrijk moeilijker aangezien de kloof met de andere ploegen kleiner wordt. Het huidige team oogt een stuk minder vinnig en sterk dan het vorige. Ook het transferbeleid ligt onder vuur, onder meer omdat tegen Barcelona noch de duurste binnengehaalde speler ( Abdulkader Keita), noch de laatste grote aankoop ( Frédéric Piquionne) in de basis mochten starten. Ondertussen moest Lyon ook met lede ogen het vertrek van Fred aanzien. In Barcelona speelde een steunpilaar als Cris de slechtste match van zijn carrière, terwijl Karim Benzema, die er nochtans van droomt de aanvalsleider te worden bij de Franse nationale ploeg, een lesje in efficiëntie kreeg van goede oude Thierry Henry. Volgens sommigen ligt coach Claude Puel met zijn gebrekkige communicatie én verdedigende aanpak aan de basis van de problemen. De opdracht voor de komende weken en maanden is ondertussen duidelijk: alles op alles zetten voor de achtste opeenvolgende titel.

Mamadou Niang, de Senegalese spits van Marseille die tijdens de met 2-1 gewonnen UEFA Cupwedstrijd tegen Ajax werd uitgefloten door de supporters, leverde zonder commentaar te geven zijn aanvoerdersband in bij coach Erik Gerets. Verder merkte het dagblad La Provence op dat de lonen bij OM verdubbelden in acht jaar, terwijl ze bij de andere clubs ‘slechts’ met vijftig procent stegen. Nog bij de Zuid-Franse club, opnieuw in de titelrace, liep Laurent Bonnart een blessure op aan de adductoren. De verdediger zal twee maanden onbeschikbaar zijn.

PSG ontving voor de wedstrijd tegen Marseille 45.713 toeschouwers, het hoogste aantal ooit voor een duel tegen de vijand. Overigens maakte Le Parisien ook bekend wat de spelers van PSG verdienen. Op kop staat Claude Makelele (285.000 euro bruto per maand) voor Ludovic Giuly (260.000 euro) en Mateja Kezman (250.000 euro).

Frédéric Da Rocha, de middenvelder van FC Nantes die uitgroeide tot een boegbeeld van de club, speelde vorige week zijn vierhonderdste wedstrijd.

Valenciennes is na een opmerkelijke acht op twaalf in de laatste vier wedstrijden aan het wegsluipen uit de gevarenzone. Luigi Pieroni hervatte na zijn voetblessure de trainingen.

Guillaume Hoarau, de spits van PSG, werd verkozen tot beste speler van de maand februari. Vaclav Sverkos, de aanvaller van FC Sochaux en Hugo Lloris, de doelman van Lyon, eindigden tweede en derde. Hoarau is al de derde speler van PSG op rij die de trofee wint, na Stéphane Sessegnon (december) en Peguy Luyindula (januari).

STÉPHANE VANDE VELDE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content