In het stadion Turf Moor zingen de fans zich schor: ' We're all going on a European tour!' Onlangs zei Sean Dyche, de trainer van Burnley: 'Dat zingen ze al een hele tijd. Het is begonnen als een grap, maar nu is het misschien meer dan een grap.'

En terecht: de Clarets hebben een comfortabele voorsprong op nummer 8 in de Premier League en kunnen misschien volgend jaar Europa in, bijna zestig jaar na hun laatste deelname.

Om daarin te slagen moet Burnley om te beginnen zijn eigen plaats behouden. Daarnaast moet het ook hopen dat de FA Cup niet wordt gewonnen door Southampton, wat ook niet onwaarschijnlijk is gezien ook Chelsea, Tottenham en Manchester United nog in de running zijn.

In het begin van het seizoen werd Burnley nochtans beschouwd als een degradatiekandidaat. De club, die in 2016 promoveerde, had er dan ook een moeilijk seizoen opzitten, afgesloten op de zestiende plaats.

Net zoals Leicester City doet Sean Dyche het al meerdere jaren met spelers die op revanche uit zijn, zoals Ben Mee (ex-Manchester City), Jack Cork (ex-Chelsea) of Aaron Lennon (ex-Tottenham).

Vorige zomer veroorloofde het zich een kleine 'uitspatting': Chris Wood, voor 16,5 miljoen bij Leeds weggeplukt, werd de duurste speler in de geschiedenis van de club. Een geslaagde gok, want de Nieuw-Zeelandse international maakte al tien goals.

Daarbij ontbolsterden ook enkele spelers zoals doelman Nick Pope en verdediger James Tarkowski, beiden onlangs door Gareth Southgate bij de Engelse selectie geroepen. Die mix werkt uitstekend: ook al scoren de Clarets niet zo vaak, ze beschikken over een van de beste defensies van de competitie! Sterker nog: tussen 3 maart en 14 april boekte het team van Dyche vijf overwinningen op rij. Dat volstond om de coach, die al sinds 2012 op de bank zit bij Burnley, uit te roepen tot manager van de maand maart in de Premier League. Een individuele bekroning vooraleer er op het eind van het seizoen een collectieve komt met een ticket voor Europa?

Sebastien Gobbi

In het stadion Turf Moor zingen de fans zich schor: ' We're all going on a European tour!' Onlangs zei Sean Dyche, de trainer van Burnley: 'Dat zingen ze al een hele tijd. Het is begonnen als een grap, maar nu is het misschien meer dan een grap.' En terecht: de Clarets hebben een comfortabele voorsprong op nummer 8 in de Premier League en kunnen misschien volgend jaar Europa in, bijna zestig jaar na hun laatste deelname. Om daarin te slagen moet Burnley om te beginnen zijn eigen plaats behouden. Daarnaast moet het ook hopen dat de FA Cup niet wordt gewonnen door Southampton, wat ook niet onwaarschijnlijk is gezien ook Chelsea, Tottenham en Manchester United nog in de running zijn. In het begin van het seizoen werd Burnley nochtans beschouwd als een degradatiekandidaat. De club, die in 2016 promoveerde, had er dan ook een moeilijk seizoen opzitten, afgesloten op de zestiende plaats. Net zoals Leicester City doet Sean Dyche het al meerdere jaren met spelers die op revanche uit zijn, zoals Ben Mee (ex-Manchester City), Jack Cork (ex-Chelsea) of Aaron Lennon (ex-Tottenham). Vorige zomer veroorloofde het zich een kleine 'uitspatting': Chris Wood, voor 16,5 miljoen bij Leeds weggeplukt, werd de duurste speler in de geschiedenis van de club. Een geslaagde gok, want de Nieuw-Zeelandse international maakte al tien goals. Daarbij ontbolsterden ook enkele spelers zoals doelman Nick Pope en verdediger James Tarkowski, beiden onlangs door Gareth Southgate bij de Engelse selectie geroepen. Die mix werkt uitstekend: ook al scoren de Clarets niet zo vaak, ze beschikken over een van de beste defensies van de competitie! Sterker nog: tussen 3 maart en 14 april boekte het team van Dyche vijf overwinningen op rij. Dat volstond om de coach, die al sinds 2012 op de bank zit bij Burnley, uit te roepen tot manager van de maand maart in de Premier League. Een individuele bekroning vooraleer er op het eind van het seizoen een collectieve komt met een ticket voor Europa? Sebastien Gobbi