Betty Mellaerts journaliste

“Ik ken bitter weinig van voetbal. De enige die ik via een interview wat closer leerde ontdekken, was Marc Degryse. Vooral zijn rust viel me op. Geen bombastische uitspraken, maar sterk streven naar eenvoud, ook in zijn spel. Een even fantastisch gevoel hou ik over aan een gesprek met Alex Czerniatynski. Fascinerend, omdat hij zich er heel goed van bewust was dat mensen die naar hem kwamen kijken, daar ook voor betaalden. Hij was een showman, maar beschouwde dat als zijn plicht. Vergelijk het met een artiest die bij een optreden graag applaus uitlokt. Hij ergerde zich ook aan het grote geld, noemde het onverantwoord, omdat hij bij een slechte prestatie de mensen niet in de ogen zou durven kijken. Hoe worden topsporters gemaakt tot wie ze zijn : dat vooral trekt mijn aandacht.” ( FV)

Kristien Hemmerechts auteur

“Als je mij nu de foto’s zou laten zien van de kandidaten voor de Gouden Stud, kan ik je een pasklaar antwoord geven. Van het spel zelf ken ik echt heel weinig. Ik kan wel genieten van de echte balkunstenaars. Geef mij maar het pure van de sport, zoals de ongelofelijke vreugde-uitbarstingen na een doelpunt. Dat is zo echt oprecht vanuit het hart, echt grandioos. Voetbal is voor mij een vaag impressionistisch ding. Ik heb wel al eens een voetballer ontmoet. Dat was voor Man Bijt Hond, toen ik werd geconfronteerd met Gunther Schepens van AA Gent. Ik vond dat wel een positieve babbel, vooral omdat het vrijblijvend was, want over het spel kan ik toch maar weinig zinnigs vertellen. Zo krijg ik nog altijd het begrip offside niet uitgelegd. Is dat echt hetzelfde als buitenspel ? Meen je dat ? Kijk, zelfs dat wist ik niet.” ( FV)

Catherine Van Eylen presentatrice Sport Live

“De man voor wie ik ongelofelijk veel bewondering had, stopte op het einde van vorig seizoen. Marc Degryse is naar mijn idee veruit de beste speler die er ooit in België rondliep. Ik zag hem echt heel graag bezig, je zat er echt met open mond naar te kijken. Die eenvoud, die klasse, dat overzicht, zijn techniek… Maar als ik nu mag rondneuzen, dan valt mijn oog op een totaal ander type : Aruna Dindane. Een ongelofelijk sterke speler, die de supporters in vervoering brengt. Ga het maar eens na : als Aruna aan de bal komt, ga je zo al wat rechter en meer op het puntje van je stoel zitten. Die rode kaart tegen Beveren vond ik helemaal niet terecht, dat was echt onvrijwillig zonder kwade bedoelingen. Hij kon direct op mijn medeleven rekenen.” ( FV)

Leen Demaré Radio Donna

“Een paar weken geleden moest ik de aftrap geven voor een wedstrijd van RC Genk, maar eigenlijk ben ik een beetje supporter van Club Brugge. Doe dus maar Timmy Simons. Een heel sterke voetballer, sympathiek baaske, een beetje gereserveerd. Bij hem is het echt : geen woorden, maar daden. Hij is anders dan de rest, beantwoordt helemaal niet aan het machogedoe waarmee het voetbal wordt geassocieerd. Bart Goor, die ik op het WK beter leerde kennen, heeft ook dat gereserveerde. Die doelman van RC Genk, Jan Moons, die beviel mij ook wel. En niet te vergeten Wesley Sonck. Sympathieke jongens. Ik hou wel van karaktervoetballers. Meestal let ik meer op inzet dan op pure techniek. Niets is mooier aan een sporter dan een winnaarsmentaliteit. Fantastisch ook hoe mensen zo kunnen opgaan in discussies over verkeerde passes, een foute tactiek en gemiste kansen.” ( FV)

Annemie Peeters presentatrice De Zevende Dag

“Een zwak op basis waarvan ? ( lacht luid) Omdat ze goed spelen ? De mooiste is gewoonweg Marc Wilmots. Keiknap, echt waar. Telkens als ik hem zie, denk ik : god, wat een schone vent. Een schoon gezicht en een schoon lijf, stevig uit de kluiten gewassen, een goede kop erop en bovendien politicus. Dan maakt hem helemaal te gek. Ik heb vertrouwen in zijn politieke toekomst, laat hem maar verkozen worden. Voor radio heb ik ook Yves Vanderhaeghe eens ontmoet, de meest sympathieke en waarschijnlijk ook de leukste om in huis te hebben. Een onverzettelijke krachtmens, die iedereen gewillig van dienst was. De beste voetballer blijft Wesley Sonck. Ik hou wel van wat mondigheid en brutaliteit. On-Belgisch, maar wel leuk. Wat ik ook plezant vind aan hem, is dat je direct ziet dat het een volksjongen is. Ik kan hem mij zo voorstellen op de speelplaats van de school.” ( FV)

Kathy Lindekens ex-presentatrice De Sportmarathon

“Ik neem aan dat je iemand bedoelt uit de huidige voetbalcompetitie, maar toch neem ik liever iemand die net is gestopt : Marc Degryse. Een charismatisch figuur. Ik hou van voetballers met hersens en karakter. Met uitzondering van Wesley Sonck en de broertjes Mpenza zijn die niet zo sterk vertegenwoordigd in België op het moment. In het verleden keek ik ook vol bewondering naar mannen als Franky Van der Elst, Erik Gerets en Jan Ceulemans. Stuk voor stuk spelers die er stonden, jongens met een enorme persoonlijkheid die een verhaal brachten op het veld. Sonck is op weg om dat wat te benaderen. Alleen mist hij misschien wat de bescheidenheid van een Timmy Simons, al zag ik tijdens de laatste Gouden Schoen toch al een gezonde dosis zelfrelativering. Voordeel bij Degryse en Van der Elst is dat je ook naast het veld met hen een zinnig gesprek kan voeren. Zij denken nog na over wat voetbal is en de sociale context ervan, in plaats van zichzelf in de schijnwerpers te plaatsen. Dat typeert de allergrootste voetballers.” ( FV)

Francine Borremans echtenote Jan Peeters

“Mijn favoriet is altijd Marc Wilmots geweest. Vooral voor zijn nooit aflatende inzet, zijn professionele ingesteldheid en doorzettingsvermogen. Hij is ook altijd heel menselijk gebleven, met de beide voeten op de grond. Met zijn persoonlijkheid ging hij altijd voorop bij de nationale ploeg. Marc is ook een jongen die zijn afkomst nooit heeft verloochend. Voor zover ik hem ken, is hij een jongen met enorm veel gezond verstand. Dat is eigen aan zijn afkomst. Als landbouwerszoon wist hij al snel dat hij alleen met keihard werken iets kon bereiken. Van de huidige generatie kom ik vooral onder de indruk van Timmy Simons. Een sobere en intelligente jongen, die het nog ver zal brengen. Ook een lefgozer als Wesley Sonck voorspel ik een mooie toekomst. Maar echt goed ken ik die spelers nog niet. (lachend) Bel me daarvoor over enkele maanden nog eens terug.” ( FV)

Julie Taton Miss België

“Voetbal is niet echt mijn ding, hoor. Ik heb wel het geluk dat ik sinds mijn verkiezing tot Miss België in enkele stadions kwam, maar voetbal blijft voor mij toch vooral een sport waarin spelers zich tevreden stellen met achter een bal te lopen. Eigenlijk ken ik maar één voetballer echt persoonlijk : Emile Mpenza, die ik in december ontmoette tijdens Standard-Charleroi. Sindsdien telefoneren we regelmatig met elkaar. Maar mocht ik worden uitgenodigd voor een avondje met een voetballer, dan verkies ik toch Enzo Scifo. Een mooie man met een fantastische loopbaan. Ik hou vooral van zijn Italiaanse charme. De mooiste voetballer is trouwens ook een Italiaan : Fabio Cannavaro.” ( PiD)

Kim Gevaert atlete

“Wat een vraag ! Ik twijfel tussen Marc Degryse en Marc Wilmots, met een lichte voorkeur voor de laatste. Ik ontmoette hem onlangs op het Gala van de Sportpersoonlijkheid van het Jaar. Zijn charmante persoonlijkheid en zijn vriendelijkheid troffen mij direct. Hij komt ook heel leuk uit de hoek. Wat me ook altijd is opgevallen, is zijn sterke karakter. Je mag fysiek nog zo overweldigend zijn, zonder persoonlijkheid valt dat meteen in het niet. Verder ben ik helemaal niet gepassioneerd door voetbal, maar wat het wél voor heeft op atletiek, is dat het publiek echt meeleeft met een ploeg. Dat moet fantastisch zijn. Tijdens Euro 2000 had ik de kans om de wedstrijd België-Zweden bij te wonen. De sfeer toen in het stadion, dat is echt uniek. In de atletiek is die band met het publiek er niet echt.” ( PiD)

Joëlle Milquet politica

“Zonder twijfel Michel Preud’homme. Hij heeft alles : intelligent, loyaal, sociaal geëngageerd, extreem bescheiden en bij momenten zelfs heel subtiel. Hij vat snel het essentiële en houdt van werk dat af is. Na onze laatste ontmoeting kwam ik tot de conclusie dat hij eigenlijk wel een goed mens is. Puur sportief kan ik niet voorbij aan de technische kwaliteiten van Almani Moreira en Johan Walem. Twee balartiesten, die het publiek vermaken met hun kunstjes. Fysiek heb ik altijd graag Georges Grün aan het werk gezien. Ik speelde zelf in onze schoolploeg en ging vaak met mijn grootvader mee naar de derby tussen Sporting en Olympic Charleroi. Ik hield vooral van de sfeer, van de mensen die van begin tot einde hun helden toeschreeuwden en daar helemaal in opgingen. Vooral het machotrekje in de sport is wel leuk. Enorm belangrijk vind ik ethiek en fair-play. Daarom ook maakt oud-scheidsrechter Amand Ancion sinds kort deel uit van de CDH.” ( PiD)

Freya Van den Bossche politica

Wesley Sonck is mijn favoriete speler. Hij is niet alleen een steengoed voetballer, maar heeft ook persoonlijkheid en uitstraling. Boeiend om zo’n hevig manneke bezig te zien. Door zijn temperament spaart hij zichzelf en zijn ploegmaten niet. Hij kan behoorlijk schelden, lijkt vaak geïrriteerd en gaat volledig op in het spel. Dat zegt me dat hij betrokken is bij wat hij doet. Die gedrevenheid, daar hou ik wel van. Toch is hij nooit te beroerd om zich te excuseren wanneer hij in de fout gaat. Ook naast het veld loopt hij in de kijker door zijn maatschappelijk engagement Zo hoorde ik dat hij op bezoek ging bij een jonge fan die een hartoperatie moest ondergaan. Hij schonk zijn topschutterspremie van tienduizend euro aan een project rond Schaarbeekse straatvoetballers en gaf een gesigneerde trui aan het Levenslijn-kinderkankerfonds. Hij heeft dus oog voor de mensen en hun noden. Wellicht stond hij daarom ook op de SP.A-lijst in Ninove bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2000.” ( FV)

Friedl’ Lesage presentatrice De Nieuwe Wereld

Marc Degryse. De enige echte reden daarvoor is : hij is een dorpsgenoot. Een intelligent voetballer met een overdosis mensenkennis. Wat wil je, we komen uit dezelfde klei ! (lacht). Ik zou ook niet meteen een andere naam kunnen geven, want ik weet eigenlijk niks van voetbal af. Mijn broers hebben me nooit in hun ploeg opgenomen, zelfs niet als doelpaal. Toen Marc voor het eerst met de Rode Duivels meespeelde, zaten we met zijn allen aan het televisiescherm gekluisterd. Bij elke tactische zet van de tegenstander vlogen de pantoffels in het rond. Gunther en Dieter zaten ook een paar jaar met Marc op dezelfde school in Izegem. Vooral Gunther is daar nog altijd trots op. Onlangs zag ik Marc op de Sportpersoonlijkheid van het Jaar. Ons gesprek ging alles behalve over voetbal. Zijn eerste vraag luidde : hoe is het met je ouders ?En : kom jij nog wel eens in Ardooie ? Hij heeft ook zo’n sappig taaltje : geschaafd West-Vlaams op Hollandse wijze. Trouwens, een echte Ardooienaar zegt Dehrieze, niet Degryse met gestipte ij. Hriezekeis ook goed, zeker nu ik heb gemerkt dat ik minstens één centimeter groter ben dan de beste Belgische voetballer van de voorbije jaren. Al ken ik hem niet persoonlijk, ik heb de indruk dat Marc altijd zichzelf is gebleven. Ik ben er ook zeker van dat hij ooit als een soort Jacques Rogge zal eindigen. Een hoge pief die respect afdwingt in de sportwereld en de sportmensen respecteert zoals ze zijn.” ( FV)

Chantal Pauwels politica

Patrick Goots. Boem boem Patje, zoals ze hem hier in Antwerpen liefkozend noemen. In mijn vrije tijd ben ik Antwerpsupporter. Ik heb daar al zeventien mooie jaren mogen beleven : fanatiek, met de rood-witte kleuren en het clublied meezingend. Supporteren is een uitbundige fysieke bezigheid, weet je. Net als in de politiek kan je er je hart en ziel in leggen. Eerst bevond ik me in het kiekenkot, nu in tribune twee. Met Goots erbij is het voetbalfeest nóg groter. Er hebben altijd twijfels bestaan of hij wel genoeg voor zijn sport leefde. Wel, hij heeft iedereen nu wel het tegendeel bewezen, denk ik. Patje is een echte ploegspeler, geen individualist. Dat treft me telkens weer. Samen met Stefan Leleu vuurt hij de anderen aan, zelfs de twaalfde man, en op de meest cruciale momenten scoort hij nog eens ook. Spectaculaire doelpunten, hé. Wat moet je meer hebben ? Wat je ook ziet, is dat hij sterk afgetraind is. Een echte atleet, hé. Met een beetje een ruige look ook, zeker door dat haar in de nek. De laatste tijd doet hij het meestal in een staartje, waardoor het stoere een beetje verdwijnt. Voor een proefuitzending van Sportweekend heb ik volgende ode geschreven voor Patje Goots.” ( FV)

Beste Patrick

Hoe roert gij telkens weer mijn hart

Als gij aan de middellijn start

In snelheid vriend en vijand tart

En Anderlecht achterlaat in smart.

Oh, Patje Boem Boem Patrick

Altijd klaar voor ne héééérlijken hattrick

Het staal van uw gouden voeten

Heeft nooit last van hooghartige loeten

Gij knalt, gij vlamt, gij poeiert met uw slof

En dan bijt er weer zo’ne keeper in het stof

Oh, Patje Boem Boem Patrick

Altijd klaar voor ne zalige hattrick

De gouden stud van d’oudste club

De peerdesteert van ’t stad

Als uw vuist de lucht in gaat

Ligt uw hart op ons heilige mat

De tegenspeler staat te sniezen

Te snotteren, te kijken, te dromen

Van onze peperkoeken diezel

En z’hopen ooit zelf zover te komen

Oh, Patje Boem Boem Patrick

Altijd klaar voor ne wonderlijken hattrick

Patje Boem Boem Patrick Goots

Voor mij ben je eerder Patrick GROOTS

Door fv

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content