Armand Schreurs (53) was sportjournalist bij Het Belang van Limburg tot 1991. Hij stapte toen over naar de radio, onder meer wegens een mooie aanbieding uit Nederland van de KRO. Sinds twee jaar is hij ook sportcorres- pondent voor het NOS-radioprogramma Langs de lijn. Elke zaterdagavond gaat hij op antenne en tijdens de Ronde van Frankrijk verzorgt hij een column. Dat laatste doet hij ook voor het Vlaamse wielermagazine Cyclo Sprint. Schreurs had dus al een naam in Nederland toen het pas opgestarte Ajax Magazine hem een jaar of tien geleden aanzocht. Wegens zijn kennis van het Frans – voor Langs de lijn volgt hij ook de sportactualiteit in Frankrijk – is hij de vaste interviewer van Julien Escudé, de Franse aanvoerder van Ajax.

Schreurs : “Julien gaf onlangs zijn eerste tv-interview in het Nederlands. Op dat vlak dulden ze geen enkel compromis bij Ajax. Ik kijk daar naar op. Ik ergerde me als ik Trond Sollied bezig hoorde. Allochtonen moeten Nederlands kunnen, maar de best betaalde allochtoon in heel België drukte zich nog altijd uit in het Engels. Bij RC Genk zijn ze mee met dat soort trends. Strupar sprak heel behoorlijk Nederlands, hoewel hij een Kroatische vrouw heeft en het dus thuis niet gesproken zal hebben. Ajax is daarin compromisloos. Dat hoort ook zo bij topsport, vind ik. In België nemen we dit te gemakkelijk op.”

In België werkt Schreurs nog steeds voor Radio 2. In het zondagochtendprogramma Buren bij Verschueren kruipt hij wekelijks in de huid van boer Firmin Vandeput en belt hij met een nietsvermoedende Vlaming. Faam verwierf Schreurs als imitator van Raymond Goethals, in de jaren ’60 de trainer van Sint-Truiden. “Ik ben van Hasselt, maar Sint-Truiden is de ploeg van mijn jeugd. Polleunis, Goethals : dat is voor mij nostalgie in België.” Vandaag woont hij samen met zijn 15-jarige zoon alle thuiswedstrijden van RC Genk bij. Zelf voetballen deed hij tot derde provinciale, waar hij topschutter was. Hij omschrijft zichzelf als “een soort Wilhelmsson“, want “ik was zeer snel”. Bij derdeprovincialer Torpedo Hasselt is hij nog steeds bestuurslid technische zaken.

Schreurs richtte voor al zijn activiteiten de bvba Beneden op : ‘ Be’ voor België, ‘ne’ voor Nederland, en ‘den’ voor Denemarken. Per Frimann, Deens ex-international en speler van Anderlecht, is een vriend. Samen publiceerden ze voor het WK 1994 in de Verenigde Staten een bundeling van veertien interviews met internationale sterren als Gabriel Batistuta, Hristo Stoichkov, Roberto Baggio, Jürgen Klinsmann en Ruud Gullit. Die interviews en hoe ze tot stand kwamen, noemt Schreurs de mooiste ervaring uit zijn sportjournalistieke loopbaan. Nog steeds hebben hij en Frimann wekelijks contact met elkaar. Frimann is ondertussen journalist en heeft zijn eigen sporttalkshow op de Deense televisie, Onside. Schreurs houdt hem op de hoogte van de ontwikkelingen in de Lage Landen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content