‘C’est toujours moi’

© BELGAIMAGE

Club Brugge speelt volgende week dinsdag tegen Borussia Dortmund voor de Champions League. Het roept herinneringen op aan een wedstrijd tegen dezelfde club, op 9 december 1987, toen nog voor de UEFA Cup.

Club Brugge had de heenmatch in Dortmund met 3-0 verloren. Niet dat de Duitsers zo geweldig waren, het zeer gegroepeerd voetballend blauw-zwart leek makkelijk overeind te blijven, maar slikte domme tegendoelpunten. Een goal op vrijschop bijvoorbeeld. Club had met dat soort standaardsituaties in die tijd veel moeite, kennelijk werd daar te weinig op getraind, vonden sommigen. En de derde treffer viel na een blunder van de Sengalees Tew Mamadou. Die kreeg in de kleedkamer de volle laag van zijn ploegmaats. De journalisten, die toen nog na een wedstrijd de vestiaire mochten betreden, keken er verbaasd naar. Zeker toen Mamadou zich op een bepaald moment onder de regen van verwensingen niet meer kon beheersen. ‘ C’est toujours moi‘, brieste hij, stotterend zoals hij dat altijd deed als hij over zijn toeren ging. Zijn ogen spuwden vuur. Trainer Henk Houwaart probeerde de gemoederen te sussen. Dat lukte pas na verloop van tijd.

Veertien dagen later stond de terugwedstrijd geprogrammeerd. Een hopeloze opdracht, dacht iedereen. Ook de spelers. Voor de wedstrijd bleek echter dat de concentratie enorm was in de groep. Tijdens de opwarming kon iedereen de bal niet snel genoeg hebben. Een goed teken. Die motivatie was er in die tijd vreemd genoeg niet voor elke wedstrijd. Club scoorde al na negen minuten, het begin van een zinderende avond. Het liet achteraan, met een zeer geconcentreerde Dennis van Wijk die er in de heenwedstrijd niet bij was, haast geen steek vallen. Alleen Tew Mamadou ging weer eens in de fout, maar het werd ogenblikkelijk gecorrigeerd. Na 90 minuten stond het 3-0. De verlengingen volgden. Club walste in een kolkend Olympiastadion over Borussia Dortmund heen, het werd 5-0, met drie doelpunten van Leo Van der Elst, waarvan twee op strafschop. Een paar weken eerder zat die nog te verkommeren bij de invallers, zich gedeprimeerd afvragend of er voor hem nog een toekomst was in Brugge. Nu mocht hij overal zijn verhaal doen over de zoveelste historische avond van blauw-zwart.

Club, dat in die Europese campagne eerder Zenit Leningrad, en Rode Ster Belgrado had uitgeschakeld, elimineerde vervolgens in de kwartfinale Panathinaikos en struikelde in de halve finale over Espanyol.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content