C Nederland

Bondscoach: Frank de Boer (NED)

Geboren Hoorn, 15 mei 1970

Een interessante testcase wordt deze eindronde voor de gewezen centrale verdediger, die als 112-voudige international enkel Wesley Sneijder en Edwin van der Sar vaker het shirt van Oranje zag dragen. Want de tweelingbroer van ex-prof Ronald kende in zijn laatste drie avonturen als clubtrainer helemaal niet het succes dat hij eerder wél had met Ajax. Zowel bij Inter (Serie A), Crystal Palace (Premier League) als Atalanta United (MLS) vloog de bijzonder mondige De Boer door zwaar tegenvallende resultaten snel buiten, nadat hij tussen 2010 en 2014 de club uit Amsterdam aan vier opeenvolgende titels hielp. Tot op vandaag is De Boer de enige coach die zo’n huzarenstukje in de eredivisie realiseerde.

Frank de Boer
Frank de Boer© GETTY IMAGE

De Boer zal met Ruud van Nistelrooy als één van zijn assistenten moeten zorgen voor de toernooi-ervaring, terwijl hij voor het leiderschap in de groep moet terugvallen op Georginio Wijnaldum en Daley Blind. Van de 34 profs die in de voorlopige selectie zaten, waren er maar negen die al een eindtoernooi speelden. En doelman Maarten Stekelenburg gold daarbij als de enige met meer dan één deelname. Alleen staat de 38-jarige goalie van Ajax blijkbaar niet bepaald bekend om zijn reputatie als bezieler.

C Nederland

Vanaf 11 juni heeft de Nederlandse bondscoach één dwingende opdracht: de kans op EK-succes voor Oranje zo groot mogelijk maken. De Boer kende een moeizame aanloop, omdat hij werd opgescheept met veel huiswerk. Te vaak werd er aan een laag tempo en zonder bezieling gespeeld. Er werd geteerd op de flitsen en doelpunten van de onvoorspelbare Memphis Depay. Ook een echte goalgetter ontbreekt.

De Boer moet nu een speelwijze uitdokteren, die aansluit bij de capaciteiten van zijn selectie. Rustig, vriendelijk en beschaafd reageerde hij op de vele kritiek na zijn eerste interlands. Liever benadrukte de ex-verdediger dat hij volop bezig is met het creëren van een teamproces, waarbij gretigheid een belangrijke factor zal zijn.

De kenner: Erwin Koeman, Ex-international (31 caps)

‘Ik beschouw onszelf niet als dé topfavoriet. Daarvoor kijk ik toch eerder naar Spanje, Frankrijk, Italië, Duitsland, België en Engeland. Stevige concurrenten, die in mijn ogen de titel kunnen winnen. Ik geloof dat wij best als underdog starten. We hebben wel het voordeel dat onze eerste groepsduels tegen Oekraïne, Oostenrijk en Noord-Macedonië worden afgewerkt in Amsterdam. Alleen heb je daarna ook wat geluk nodig om nog verder door te stoten.

‘Het wordt een heel interessant maar zwaar toernooi voor alle deelnemers, na een lang en fysiek slopend seizoen. Natuurlijk is het gemis van Virgil van Dijk een domper, maar zware blessures blijven nu eenmaal inherent aan topvoetbal. Met hem waren we natuurlijk beter gewapend om iets te realiseren. Hij maakte deel uit van de centrale as, met Georginio Wijnaldum, Frenkie de Jong en Memphis Depay. Met Matthijs de Ligt, Stefan de Vrij, Nathan Aké en Daley Blind hebben we nog iets achter de hand. Maar de grote leider is daar inderdaad niet bij.

Owen Wijndal
Owen Wijndal© Stanley Gontha

‘Wij zijn als volk bijzonder ongeduldig ingesteld. Een Nederlander wil altijd winnen. Gebeurt dat niet, dan is het slecht. Dat zit nu eenmaal een beetje in onze mentaliteit.’

Rising star: Owen Wijndal

Met Myron Boadu (20), Calvin Stengs (22), Teun Koopmeiners (23) en Owen Wijndal (21) beschikt AZ over een gouden generatie. In Alkmaar weten ze nu al dat Wijndal, een bijzonder offensief ingestelde linkerverdediger, straks – als klant van Mino Raiola – de club zal verlaten voor een eerste buitenlands avontuur ondanks een lopende overeenkomst tot 2023.

Ryan Babel
Ryan Babel© GETTY IMAGE

Maar de appreciatie intern is groot voor Wijndal. In het laatste competitieduel tegen Heracles (5-0) liet aanvoerder Koopmeiners de van zelfvertrouwen overlopende Wijndal zelfs een strafschop trappen. Want de back gaf dit seizoen al vijf assists, maar kon in 34 eredivisieduels nog geen enkele keer scoren. Wijndal schoot de elfmeter keihard tegen de lat, maar had het geluk in de rebound de bal toch binnen te kunnen werken.

Voor het tweede seizoen op rij ontpopte de twintiger zich tot een vaste waarde op links, zowel onder coach Arne Slot als onder opvolger Pascal Jansen. Met zijn onophoudelijke rushes, grote loopvermogen en constante diepgang werd hij al vaak een machine genoemd. De in Zaandam opgegroeide Wijndal liet al meermaals uitschijnen dat hij onder druk het best presteert. ‘Liefst zo veel mogelijk’, klinkt het zelfverzekerd.

Amsterdamse bluf of niet, het is een mentaliteit die Frank de Boer als ex-Ajacied wel ligt. Hij liet Wijndal (moeizaam) debuteren tegen Mexico, maar zag hem vooral sterk uit de hoek komen tegen Spanje. ‘Er staat een goed hoofd op’, weet ex-international en nu AZ-scout Arthur Numan. ‘Ik hou wel van dynamische vleugelverdedigers.’

Ryan Babel

Aanvaller Ryan Babel (34, Galatasaray) is, net als middenvelder Kevin Strootman (31, Genoa) en de geblesseerde aanvoerder Virgil van Dijk (29, onvoldoende hersteld van kruisbandletsel aan de knie), de meest opvallende afwezige. Eind maart bij de 0-7-zege op Gibraltar (WK-kwalificatie) pakte de routinier nog een 69e cap voor Oranje.

Nederland

Op 15/11/2020 is er in zijn Johan Cruijff Arena grote opluchting, want na drie gelijke spelen (0-0 in Bosnië-Herzegovina, 1-1 in Italië en hetzelfde resultaat thuis tegen Spanje) boekt Frank de Boer in zijn vierde interland pas zijn eerste zege. In de UEFA Nations League wordt het 3-1 tegen Bosnië-Herzegovina, dankzij treffers van Georginio Wijnaldum (2) en Memphis Depay.

Dwight Lodeweges

Assistent Dwight Lodeweges (63) fungeerde na het vertrek van Ronald Koeman richting Barcelona als bondscoach ad interim. De in Canada geboren Nederlander won met een 4-3-3-veldbezetting met 1-0 van Polen, maar ging met een 4-2-3-1-aanpak met 0-1 onderuit tegen het uitgekookt spelend Italië.

Tactiek 4-3-3

Er wordt nog gehinkt op twee gedachten. Ofwel valt de keuze op een 3-5-2 of 5-3-2, maar ook een echte Nederlandse 4-3-3 behoort zeker tot de mogelijkheden. In principe gaat Oranje altijd uit van de eigen sterkte, met het Ajaxmodel en zijn hoog spelende vleugelbacks als leidraad. Zij moeten zorgen voor voorzetten voor de diepe spits. Op die positie gaat Luuk de Jong de concurrentiestrijd aan met Wout Weghorst. Daarnaast wordt vooral gerekend op de infiltraties en de hoge efficiëntie van Davy Klaassen, terwijl Memphis Depay (of Donyell Malen) en Steven Berghuis het vooral moeten hebben van acties en dribbels. Centraal achterin wordt gerekend op de zuivere inspeelpass en de rust van routinier Daley Blind, om naast ex-ploeggenoot bij Ajax Matthijs de Ligt voor de defensieve stabiliteit te zorgen.

Dwight Lodeweges
Dwight Lodeweges© BELGAIMAGE
C Nederland
C Nederland
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content