Cagliari draait op ninjapower

© belgaimage
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Cagliari Calcio draait zowaar mee bovenin de Serie A. Met dank aan ene Radja Nainggolan.

‘Zelfs de meest optimistische voorspellingen hadden dit niet kunnen voorzien’, zei Rolando Maran, de coach van Cagliari Calcio na de eclatante 5-2-overwinning tegen Fiorentina afgelopen zondag. ‘ Radja is in staat om buitengewone dingen te brengen en dan moet je gewoon achterover leunen en applaudisseren.’ De lof voor onze 31-jarige landgenoot is meer dan terecht: Nainggolan is de motor van Cagliari. Tegen Fiorentina lanceerde hij met drie assists zijn ploegmaats op weg naar een 4-0-voorsprong en in de 65e minuut zette hij de kroon op het werk met een kanonskogel in de winkelhaak: 5-0. Alsjeblieft. Toen hij in de 78e minuut vervangen werd, kreeg hij dan ook een staande ovatie van de thuisaanhang.

Een goeie drie weken geleden was de Belgische kapitein van Cagliari ook al beslissend tegen SPAL. Hij maakte de 2-0 met een ongelooflijk afstandsschot. Als je zulke goals ziet, vraag je je weer af of Radja Nainggolan toch niet zijn plaats heeft in de kern van de Rode Duivels. Wie kan immers nog zo verschroeiend uithalen? Youri Tielemans misschien, maar verder? Zo’n afstandsschot is een enorm wapen, zeker in wedstrijden die op slot zitten.

Maar Nainggolan maakte in mei 2018 zelf zijn afscheid van de nationale ploeg bekend. Dat hij niet geselecteerd werd voor het WK 2018, was voor hem de druppel. Zijn niet-selectie viel niet in goede aarde bij nogal wat Rode Duivels, maar met een derde plaats in Rusland haalde bondscoach Roberto Martínez zijn gelijk en sprak niemand nog over Nainggolan. In november vorig jaar zette de middenvelder zijn beslissing nog eens kracht bij op zender ESPN: ‘Ik zei dat als ik niet opgeroepen zou worden voor het WK, ik niet meer voor de Rode Duivels zou spelen. En ik ben een man van mijn woord. Ook al zou er een nieuwe bondscoach komen, ik blijf bij die beslissing. Het is voorbij.’

Feit is: sinds Inter begin dit seizoen zijn Ninja verhuurde aan Cagliari, zijn de rossoblu aan hun beste seizoen van de laatste jaren bezig. De club uit de hoofdstad van Sardinië vocht vorig seizoen nog tegen degradatie, maar staat nu met 24 punten na 12 speeldagen in de top vijf van de Serie A. De laatste nederlaag dateert al van 1 september tegen… Inter (1-2). Topschutters van het team zijn de 27-jarige Braziliaan João Pedro (6 goals) en de 24-jarige Giovanni Simeone (4 goals). De zoon van Atléticocoach Diego werd op 30 augustus in extremis nog uitgeleend door Fiorentina aan de eilandclub.

Rolando Maran, tot nog toe steeds aan de slag bij bescheiden Serie A-clubs of in de Serie B, wil dit momentum zo lang mogelijk laten duren. En de 56-jarige trainer maakte ook al een belofte: als Cagliari zich op het einde van het seizoen plaatst voor de Europa League, zal hij het wapenschild van de club op zijn lichaam laten tatoeëren. Ongetwijfeld kan de Ninja hem een goeie tattooshop aanraden…

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content