Hoe komt het dat je Frans zo goed is?

Dank je wel, maar toch vind ik dat ik nog veel fouten maak en dat irriteert me mateloos. Al twee jaar lang volg ik dagelijks een cursus Frans – elke dag van negen uur tot ’s middags. Thuis spreken we Portugees met elkaar. Eduarda ondervindt op school geen enkel probleem met haar Frans. Eduardo steekt Frans op van zijn collega-voetballers, maar hij heeft niet dezelfde grammaticale basis als ik.

Oefende je een beroep uit voor je naar België kwam ?

Ik was boekhoudster. Dat was een stresserende job, want ik had veel werk en dat werk vraagt veel concentratie. Later zou ik graag een cursus lichamelijke opvoeding volgen en les gaan geven in een zaal. Ik heb altijd graag geturnd, ook op school, en ik blijf sport doen : aerobic, dans, fitness.

Ben je gelovig ?

Wij zijn niet praktiserende katholieken. Dat geldt trouwens voor zeventig procent van de Brazilianen, maar je vindt er ook protestanten en boeddhisten, en zelfs Afrikaanse religies.

Zijn de Braziliaanse mannen macho’s ?

Mannen en vrouwen hebben in Brazilië dezelfde rechten. Vrouwen doen er wat ze willen, ze zijn vrije mensen. Ze gaan in ieder geval uit werken. Sommige mannen zien hun vrouw als een soort meid, maar dat verschijnsel kom je overal tegen. Dat gaat zeker niet op voor Eduardo. Soms keer ik alleen naar Brazilië terug en dan moet hij zich behelpen. Als ik in België ben, doe ik het huishouden, maar Eduardo steekt meer dan een handje toe. Hij zorgt veel voor Eduarda. Ze schieten zeer goed met elkaar op. Ik stel me tegenover haar strenger op. Dus als ze iets wil, zal ze het eerst aan hem vragen, want hij zegt toch altijd ja. Ze wordt door en door verwend door hem. Eduardo heeft twee broers en twee zussen. Die hebben allemaal alleen maar jongetjes. Eduarda is het enige meisje, je kan je voorstellen… Een tweede zou welkom zijn, liefst een jongetje dus. Meer kinderen wil Eduardo niet. Ik wou vroeger vier of vijf kinderen, want ik heb alleen maar een broer. Een mens wil altijd wat hij niet heeft.

Vertel eens iets over Eduardo.

Hij heeft een groot gevoel voor verantwoordelijkheid, is vriendelijk, lacht graag. Romantisch ook. Hij verrast me vaak, dikwijls met kleine dingen maar wel dingen die het hart verwarmen. Wanneer ik me triest voel, bijvoorbeeld als ik mijn moeder mis, voelt hij dat automatisch aan en geeft hij me steun.

Hebben jullie gezamenlijke hobby’s ?

Voor een wedstrijd blijven we thuis. Eduardo heeft wat dat betreft zijn rituelen : hij bidt, hij scheert zich ( glimlacht). Op andere dagen gaan we vrienden bezoeken en doen we uitstappen naar Belgische steden of naar het buitenland. We gaan ook graag naar de bioscoop, bij voorkeur naar een actiefilm, hoewel ik ook graag een romantische film zie. We gaan ook graag op restaurant. De Italiaanse keuken bevalt ons en in Antwerpen hebben we een Argentijns restaurant ontdekt. Naar het nieuws kijken we ook. Overdag monopoliseert Eduarda de televisie. Dan kijkt ze naar tekenfilms.

Vind je kleren belangrijk ?

Minder dan Eduardo ( lacht). Hij kijkt veel meer in de spiegel dan ik. Hij is een fanaat van basketbalschoenen, volgt altijd de nieuwste mode.

Hou je van voetbal ?

Nu wel. In Brazilië zijn de mannen echte voetbalfanaten. Je hebt in Brazilië wel meer vrouwelijke voetballiefhebbers dan hier, maar ze zijn niet zo fanatiek als de mannen. Toen ik Eduardo leerde kennen, heeft hij me de regels uitgelegd en nu gebeurt dat ik hem na een wedstrijd vraag : maar waarom heb je dat nu gedaan ? ( Eduardo, lachend : “Ik heb een tweede trainer, het leven kan hard zijn”).

door Pascale Piérard

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content