Drie Duitse eersteklassers wisselden van coach.

De trainers vallen momenteel bij bosjes. Zowel Bayern München ( Felix Magath), Hamburger SV ( Thomas Doll) als Borussia Mönchengladbach ( Jupp Heynckes) namen vorige week afscheid van hun coach. Vooral het vertrek van Magath was verrassend, want de 53-jarige oud-international had tweeënhalf jaar zeer goed werk geleverd. Door hem kon Bayern zowel in 2005 als 2006 de dubbel op zijn palmares bijschrijven. Een duidelijke paniekreactie, die werd ingegeven door de tegenvallende resultaten en de achterstand op Werder Bremen en Schalke 04 die te groot werd, waardoor de titelkansen slinken. Bovendien maakte de verdediging opnieuw veel fouten en was er op het middenveld wederom een gebrek aan creativiteit. Nog maar eens werd duidelijk dat Bastian Schweinsteiger de vertrokken Michael Ballack niet kan vervangen.Een drastische maatregel volgde. Als opvolger werd teruggegrepen naar de succestrainer Ottmar Hitzfeld (58), die voor tweeënhalf jaar tekende en van 1998 en 2004 ook al de ploeg naar vier titels en de Champions League leidde. Hij moet Bayern uit de brand helpen, maar begon bij FC Nürnberg (3-0-verlies) met een valse noot. “Ik voel me terug thuis”, verklaarde hij. “Het is alsof ik nooit ben weggeweest. Ik ga de spelers klaarstomen om alles uit de kast te halen en alsnog te proberen het kampioenschap binnen te halen. Ik wil dus graag het onmogelijke bereiken.”

Voor Doll (40) werd het 1-1-gelijkspel tegen Energie Cottbus fataal. “Ik zie het als een persoonlijke nederlaag”, verklaarde aanvoerder Rafael van der Vaart zijn gevoelens na het bestuursbesluit. Doll zelf reageerde aangeslagen. “Ik ben zeer teleurgesteld. Vanaf nu hoop ik dat het team kan terugvechten.” Daarvoor moet de Nederlander Huub Stevens (53), die werd weggekaapt bij Roda JC, zorgen. Hij tekende een overeenkomst voor anderhalf jaar en gold in principe als alternatief voor Magath. Hij vond dat zijn beroepsethiek verdere gesprekken in de weg stond. “De juiste man voor HSV”, zei Magath over zijn oude liefde. “Het zou niet correct zijn om zijn job af te pakken.” Stevens moet de ploeg van Vincent Kompany behoeden voor degradatie. Het terugtreden van Heynckes (61) bij Gladbach had dan weer een dramatische achtergrond. In een interview met lokale krant Rheinischen Post verklaarde Heynckes dat hij zijn functie neerlegde na drie doodsbedreigingen. “Ze waren zo ernstig dat ik in Bochum en Cottbus door agenten in burger werd begeleid. Mijn vrouw wilde ik dit niet meer aandoen.” Na amper vijf weken promoveerde assistent Jos Luhukay tot eindverantwoordelijke.

Bondscoach Joachim Löw nomineerde voor de oefeninterland van vanavond in Düsseldorf tegen Zwitserland met Mario Gomez (VfB Stuttgart) een debutant, terwijl Kevin Kuranyi (Schalke 04) en Christoph Metzelder (Borussia Dortmund) terugkeren.

Sepp Maier (62) wil na afloop van het seizoen 2007/08 stoppen als doelmannentrainer van Bayern München. Oliver Kahn of Walter Junghans, de doelmannentrainer van Borussia Mönchengladbach, worden genoemd als mogelijke opvolgers.

Zvjezdan Misimovic (24) verruilt op het einde van het seizoen VfL Bochum voor FC Nürnberg. De middenvelder is transfervrij en kreeg een contract tot 2011. VfL Bochum huurt de komende zes maanden Anthar Yahia (24), een centrale verdediger van Nice.

Patrick Helmes (23), een spits van tweedeklasser FC Keulen, vertrekt op het einde van dit seizoen naar Leverkusen.

Thomas Helveg (35) speelt niet meer voor Borussia Mönchengladbach. De verdediger vertrok naar Odense BK.

Hamburger SV betaalde 2 miljoen euro aan CSKA Moskou voor de overname van de Kroatische spits Ivica Olic (27). Verdediger Mathias Abel (25) wordt voor een half jaar gehuurd van Schalke 04.

Hertha BSC slaagde erin de Braziliaanse middenvelder Mineiro (31) los te weken bij FC São Paulo. Hij tekende voor anderhalf jaar. De drievoudige international wordt herenigd met zijn boezemvriend Gilberto.

Vfl Wolfsburg verhuurde de Nederlandse spits Rick Hoo-gendorp (32) tot het einde van het seizoen aan ADO Den Haag.

Leverkusen moet op het einde van het seizoen op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor, want energieconcern RWE stopt de samenwerking.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content