Casino royal voor Cercle

© BELGAIMAGE

Op 15 februari boog Cercle Brugge zich over een voorstel tot overname van AS Monaco. Verwacht wordt dat die overname binnenkort rond geraakt.

Voor de heropleving van PSG begin dit jaar en de terugval van seizoensrevelatie OGC Nice was AS Monaco de belangrijkste attractie in de Franse Ligue 1. Pas op het hoogste niveau terug sinds 2013 hebben de Monegasken dit seizoen de beste doelschutters, pakken ze uit met aantrekkelijk voetbal, gebaseerd op een goeie rekrutering die veel jong talent in de kijker zet.

Net daar zat de club nog met een hiaat. Sinds de Russische miljardair Dmitri Rybolovlev eind 2011 de club overnam is Monaco op zoek naar de ideale tussenstap voor zijn beste jonge talenten. Het verschil is te groot tussen het niveau van het reserventeam dat uitkomt op het hoogst haalbare niveau in de CFA (vierde klasse) en wat het eerste elftal toont in de Champions League. Sinds de zomer van 2013 zoekt Monaco oplossingen in België. Liefst twaalf spelers werden aan Belgische clubs uitgeleend. Het waren er twee bij Zulte Waregem (Yarouba Cissako en Abdou Diallo), drie bij Standard (Gabriel Boschilia, Elderson Echiejile en Farès Bahlouli) en dit seizoen zelfs vier bij Cercle Brugge (Raphaël Diarra, Paul Nardi, Mehdi Beneddine en Tafsir Chérif), van wie er drie al titularis waren het afgelopen seizoen.

Omgekeerd verhuisden de jonge 17-jarige Belgische beloftes Adrien Bongiovanni (zomer 2015) en Franco Antonucci (afgelopen winter) naar het prinsbisdom. In het communiqué dat de Franse club half februari stuurde stond waar de Monegasken op mikken: ‘Profiteren van de knowhow van de Belgische school, met respect voor de waarden en tradities van Cercle Brugge, een vereniging met een grote geschiedenis in het Belgische voetbal.’ Langs zijn kant was Cercle al langer op zoek naar extra middelen, al verbaasde het dat het die ook zocht buiten de eigen grenzen. Zich zorgen maken over het mogelijke verdwijnen van de groen-zwarte waarden moeten de fans van Cercle nog niet doen. Als het om jeugdopleiding gaat, heeft Monaco best wat adelbrieven voor te leggen. Het zal niet om het even welk jong talent naar Brugge sturen.

Zodra de kapitaalsinjectie afgerond is zal Monaco er alles aan doen om Cercle terug naar eerste klasse te brengen. Waarschijnlijk komt dan minstens één talent uit Zuid-Amerika, een belangrijk rekruteringsgebied voor de rood-witten. Zo’n speler kan dan bij Cercle aan het Europese voetbal wennen, profiterend van het feit dat er in België geen beperking is op het aantal niet-EU-voetballers.

Dat de onderhandelingen vlot lopen, komt door de bemiddeling van Tieltenaar Filips Dhondt, voormalig directeur van Cercle en van Club die in 2012 tot het bestuur van Monaco toetrad maar verkoos zich op dit moment niet uit te laten over de nakende samenwerking. Eerst moet de overname afgerond zijn, dan wordt alles op een persconferentie uit de doeken gedaan.

NICOLAS TAIANA

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content