‘Catalonië heeft nood aan dialoog’

© belgaimage - laurie dieffembacq

Uw moeder is Catalaanse, uw vader een Spanjaard, uw vrouw Schotse en u werkte al in Wales, Engeland en nu in België. Hoe kijkt u naar de situatie in Catalonië en vindt u nationalisme een gevaar?

Roberto Martínez: ‘Een gebrek aan dialoog is een gevaar. Op dit moment is die er in Spanje niet en dat tast dingen aan. Wat de oplossing is, weet ik niet, tenzij dit: er moet worden gepraat. De democratie in Spanje is er na de dood van Franco gekomen, in 1975, en daarna is het een tijdje zwaar geweest, tot in de jaren tachtig. Inmiddels zijn we een aantal decennia verder en leven we in een heel andere wereld. Spanje heeft nood aan dialoog, net zoals ook Groot-Brittannië nood heeft aan overleg. Ik denk dat we ook allemaal geraakt worden door de kracht van de sociale media. Er is veel meer commentaar achter de schermen, verspreid via de sociale media, en minder open dialoog.

Ik vind dat een zorg. Mijn vrienden in Catalonië zijn ongerust: ze zien dat bedrijven hun hoofdzetel verplaatsen en dat er extremistisch gedachtegoed ontstaat. Terwijl: als er één ding is dat al dat reizen me heeft geleerd, dan is het dit: we zijn allemaal hetzelfde.’

Ziet u hier culturele verschillen?

Martínez: ‘Zeker. De lichaamstaal van jullie twee gemeenschappen is heel anders. De gezichten alleen al… (lacht) Maar diep vanbinnen is iedereen gelijk. Verwelkomend. Respectvol. Diversiteit is geen probleem, een probleem ontstaat maar als er maar één weg is en dat het die weg moet zijn. Als iemand je iets oplegt. Mensen moeten met open geest kunnen kijken en zelf een eigen weg vinden. Zolang er maar respect is. Dat vind ik in België. Veel invloeden van buitenaf en tegelijk veel bewustzijn van wat er gaande is. Iedereen weet hier waarmee hij bezig is. I love that.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content