1 Eind 2013 gaf je de job van bondscoach van Macedonië op om coach van Mons te worden, waarna je met die club degradeerde en een jaar thuis zat; en nu word je dus coach van Mouscron-Péruwelz, een club zonder geld en zonder ploeg en volgens insiders zonder slaagkansen om het komende seizoen te overleven. Weet je wel zeker dat je eind 2013 geen stommiteit beging?

"Achteraf is het altijd makkelijk praten. Feit is dat ik toen bij Macedonië een verbeterd contract van twee jaar kon tekenen en dat mijn keuze voor Mons nadien sportief een verkeerde inschatting bleek te zijn. Ik moest snel beslissen en keerde toen ook voor mijn familie terug naar België. Mijn schoonvader was ernstig ziek, iemand die voor mij na de vroege dood van mijn eigen vader als een tweede vader was geworden, en ik wou hem en mijn vrouw en kinderen in deze situatie niet langer alleen laten. Het voordeel nu in Moeskroen is dat ik tijd krijg en kan starten met een voorbereiding van...

"Achteraf is het altijd makkelijk praten. Feit is dat ik toen bij Macedonië een verbeterd contract van twee jaar kon tekenen en dat mijn keuze voor Mons nadien sportief een verkeerde inschatting bleek te zijn. Ik moest snel beslissen en keerde toen ook voor mijn familie terug naar België. Mijn schoonvader was ernstig ziek, iemand die voor mij na de vroege dood van mijn eigen vader als een tweede vader was geworden, en ik wou hem en mijn vrouw en kinderen in deze situatie niet langer alleen laten. Het voordeel nu in Moeskroen is dat ik tijd krijg en kan starten met een voorbereiding van zes weken. Bij Mons viel ik in na een gemiste start van 2 op 24. Maar geen slecht woord over de voorzitter daar. Hij betaalde correct en moeide zich nooit met de opstelling." "Derde was voor mij geen optie. Vorig seizoen sprak ik met Kortrijk, dat toen besloot Yves Vanderhaeghe een kans te geven; en na de reguliere competitie sprak ik met Cercle, dat uiteindelijk voor Dennis van Wijk koos. Ik wil in eerste blijven." "Ik kan alleen zeggen dat ik een salaris krijg, met bonussen. Het is een goed, waardig contract voor een kleine eersteklasser. Ik ben er tevreden mee." "Dat is zo, trainers zijn afhankelijk van resultaten. Maar bij eender welke club zijn er doelstellingen, en eender waar je tekent, is het een risico. Ik weet dat het hier niet makkelijk wordt, maar ik denk dat het kan lukken. De voorzitter en de manager waren eerlijk tegen mij: de licentie werd behaald, zeker tot 30 juni 2016 zullen er geen financiële problemen zijn, maar het budget is klein en we zullen proberen een competitieve ploeg te bouwen om erin te blijven. Het wordt belangrijk dit seizoen door te komen en tegen volgend seizoen mensen te kunnen aantrekken om financiële steun te bieden. We zullen creatief moeten zijn en eindecontractspelers moeten zoeken die gemotiveerd zijn om in eerste te spelen. Misschien zullen ze het niet meteen eens zijn met onze financiële voorwaarden, maar niet elke transfervrije speler zal een club vinden in eerste. We zullen spelers moeten vinden die elders niet veel kansen kregen en bereid zijn om hier in zichzelf te komen investeren, ook op uitleenbasis. Een troef hier is toch: de accommodatie en de trainingsfaciliteiten. De voorbije jaren met Lille waren hier bijna alleen maar Fransen, nu mikt de club ook op de Belgische markt. Spelers uit de regio kunnen de verbondenheid met de supporters weer sterker maken. Want kleine ploegen moeten de punten vooral thuis halen en daar is de steun van het volk voor nodig." "Ik probeer te stoppen. Sinds januari probeer ik maar één of twee sigaretten per dag meer te roken. En nu ik weer zal werken, zal er met twee trainingen per dag minder tijd zijn om er overdag één aan te steken." (lacht) Cedomir Janevski (53) is de nieuwe trainer van Mouscron-Péruwelz. DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE"Nu ik weer zal werken, zal er met twee trainingen per dag minder tijd zijn om overdag een sigaret aan te steken."