Het was zaterdagavond feest in Brugge. In het Jan Breydelstadion werden even voor acht uur groene ballonnen ten hemel gelaten, spraken supportersverenigingen met spandoeken hun liefde voor Cercle en hun geloof in de trainer uit en vormden ze voor de aftrap van de wedstrijd tegen Sporting Charleroi een erehaag voor de spelers. Het is allesbehalve vanzelfsprekend voor een ploeg die laatste geklasseerd staat, na 8 speeldagen 1 punt op 24 telt, 7 keer op rij verloor en in de stadsderby net met 4-0 werd afgedroogd. “Normaal moet je als trainer in zulke omstandigheden zorgen dat je over een snelle wagen beschikt om na de wedstrijd zo snel mogelijk de stad uit te zijn”, zei Bob Peeters achteraf. “Maar hier voelde ik van alle kanten alleen nog maar steun.” Die solidariteit steekt alleszins schril af tegen wat er bij Club, de leider van de Jupiler Pro League nota bene, na de nederlaag in Bordeaux en de zege in de derby allemaal gebeurde.

De eerste competitiezege van het seizoen zorgde voor een immense vreugde-uitbarsting. Het scenario werkte dat mee in de hand. Het doelpunt van de overwinning, de eerste goal in vijf speeldagen, was een afgeweken schot van Rudy in de extra tijd. Ook de manier waarop de zege tot stand kwam, deed deugd. De ploeg voetbalde dominant, creëerde kansen en gaf er zelf geen weg. De statistieken zijn overtuigend: 60 procent balbezit, 10-1-hoekschoppenverhouding en 22 doelpogingen tegenover 4 voor de tegenstander. Cercle beging in negentig minuten ook slechts acht overtredingen, ver onder het gemiddelde van een Jupiler Pro Leaguewedstrijd. Degradatievoetbal hoeft niet slecht te zijn.

Het verschil met de vorige thuiswedstrijd was opmerkelijk. Tegen Lokeren meed een verkrampt Cercle risico’s, probeerde vooral een tegendoelpunt te vermijden en hoopte dat er aan de overkant wel een bal zou binnengaan. Het gebeurde net andersom: het werd 0-1. Tegen Charleroi voetbalde Cercle bevrijd en zelfbewuster, met flankverdedigers die deden wat ze het best kunnen: voor offensieve impulsen zorgen. Dankzij de nood centraal achterin – zonder Grégory Mertens (geblesseerd) en met Stef Wils (in een moeilijke periode) op de bank – ontdekte het een nieuwe centrale verdediger: middenvelder William Carvalho. Opvallend was dat in haast alle geledingen van de vereniging de verdiensten van psycholoog Johan Desmadryl benadrukt werden. Hij leidde de aandacht en de energie van randzaken naar de essentie: de kwaliteit van de handelingen verbeteren binnen een duidelijk plan. Onder zijn invloed evolueerde ook het discours van Bob Peeters. De trainer voerde intern minder agressieve confrontaties met spelers, en kloeg naar buiten niet langer over onbeschikbare spelers. Na de nederlaag tegen Anderlecht zei hij nog te overwegen zelf weer een spelerslicentie aan te vragen, zaterdagavond vond hij dat met Carvalho achterin de juiste keuze was gemaakt. Volgend weekend kan Cercle in de West-Vlaamse derby in Waregem de bevestiging brengen van zijn ‘wederopstanding’. Veel kans dat Eidur Gudjohnsen er dan bij zal zijn.

Intussen zet Bob Peeters wel zijn kruistocht verder tegen analisten en journalisten die “stront over de kop van zijn spelers kappen”. Zaterdagavond schoffeerde hij tijdens de persconferentie een medewerker van Het Nieuwsblad omdat die in een artikel over voetbalhumor in Brugge onder meer de mop van de tandenstoker vermeldde. Die gaat als volgt: ‘Ken je het verschil tussen een tandenstoker en Cercle? Een tandenstoker heeft twéé punten.’ “Met uw flauwe moppen in de krant!”, zei Peeters, wiens team ondertussen al evenveel punten telt als twéé tandenstokers. Misschien moet Cercle zijn trainer eens inzage geven in de publicaties van vriendenkring D’Echte en de moppen over Club én de eigen vereniging die daarin te vinden zijn. Overigens vertelde na de thuisnederlaag tegen Lokeren een Cerclebestuurslid zelf een Cerclemop: “Er zijn onlangs Cerclesupporters van de trein gegooid. Weet je waarom? Ze zaten in eerste klasse!” Humor is een kenmerk van Cercle – én tot nader order ook nog altijd van Bob Peeters.

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

Degradatievoetbal hoeft niet slecht te zijn.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content