Vier media-watchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Peter Vandenbempt (VRT-radio), Gui Polspoel

Wat onthou je van het voorbije bekerweekend ?

Gui Polspoel : “Het verbaast me dat Anderlecht het zo makkelijk haalde bij Brussels. Dat zegt waarschijnlijk meer over de waarde van Brussels dan over Anderlecht. Waarschijnlijk heeft Anderlecht nu ook de geruststelling dat het in het ploegonderdeel waar het het meest krap leek te zitten, rijker is dan het dacht. Verder blijf ik Genk een team vinden waar nog rek in zit. Maar ook al gooiden ze in vergelijking met vorig jaar de hele verdediging om, toch is die opnieuw onvoldoende stabiel voor een topploeg. Van Heusden-Zolder vond ik ook toen ze nog zo laag stonden, dat daar op basis van de namen op papier meer in zat dan in, bijvoorbeeld, Cercle Brugge.

“Dat Cercle is voor mij dé verrassing van de competitie totnogtoe. Die hebben ogenschijnlijk niet zo veel in huis, maar chapeau toch voor Tipuric die na de promotie al bijna weg moest en toch met bescheiden middelen een aantal goeie uitslagen neerzet, al heeft hij ook een hele goeie keeper. Maar wat me vooral frappeerde, is hoe Standard weer in hetzelfde bedje ziek was als in het begin van het seizoen. Weer zocht het met lange ballen Kaklamanos. Dat het Cercle één keer onderschat, kan, maar als je een titelkandidaat wil zijn, mag dit je niet overkomen.”

Volgend weekend heeft van de topploegen Standard thuis met Westerlo de makkelijkste op-dracht. Maar het is dus géén echte concurrent voor Ander-lecht ?

“Ik durf het bijna niet meer te zeggen. Wel vond ik dat ze Anderlecht overklasten qua snelheid van uitvoering, bijvoorbeeld. Eindelijk leken ze geleerd te hebben om over de grond te voetballen in plaats van verre, hoge ballen naar voren te jagen, wat makkelijk te verdedigen is door de tegenstander. Na zondag blijft de vraag of ze nu een oplossing hebben voor het probleem van de laatste vijftien jaar, namelijk dat ze nooit een vervolg konden breien aan een aantal erg goede prestaties.”

Na de eerste competitiespeeldag op Moeskroen had je er al geen goed oog in.

“Ja, maar toen hadden ze nog geen Emile Mpenza, Mumlek en Bisconti ! Die laatste vind ik bijvoorbeeld een heel nuttige voetballer als verdedigende middenvelder met een veel grotere actieradius dan Okpara. Als Mpenza straks honderd procent is, mag hij gerust naast Aruna worden geplaatst. Alleen moet Standard van blessures gespaard blijven : aanvallend heeft het keuze zat, maar achterin en centraal niet.”

Wat is het verschil tussen de ploegen bovenin ?

“Club Brugge is voorlopig de mindere van de drie, terwijl het voor mij vooraf dé titelfavoriet bij uitstek was. Het hield niet alleen de kern van het kampioensteam bijeen, maar versterkte dat ook nog eens in de breedte. Wat me vooral opvalt, is dat het niet meer in staat is een wedstrijd op kracht te beslissen. Als de machine vorig jaar niet op gang kwam, stroopten ze de mouwen op en gingen er puur met powervoetbal overheen. Daar zijn ze niet meer toe in staat. Aan de conditie ligt het niet, het is een mentaal probleem.”

Hoe bedoel je ?

“Tegen Dortmund en Milan kunnen ze dat tandje wél bij steken. Misschien komt er sleet op de relatie met de trainer. Dat kan, dat hij na drie jaar de vlam niet meer brandend kan houden. Als winst op AC Milan de motor al niet kan laten aan-slaan, weet ik het ook niet meer. Normaal krijg je van zo’n uitschieter een enorme drive, maar Club dus niet. Het lijken wel twee verschillende ploegen, Europees en in competitieverband. Maar het kan ook snel keren.”

Een jaar geleden had Club alleen concurrentie van Lierse, maar dat zakt nu helemaal weg.

“Ze hebben wél hun twee spitsen verkocht. Als de overblijvende spelers voelen dat hun vleugels worden geknipt, snijdt dat ook de benen af. Emilio Ferreradoet daar heel nuchter over, maar in zijn binnenste kan hij, ambitieus als hij is, niet tevreden zijn.”

Moet hij zo snel mogelijk naar een topclub ?

“Voor mij heeft hij nog niet echt bewezen dat hij rijp is voor de Belgische top, laat staan voor Real Madrid.”

Wat mist hij daarvoor ?

“Ervaring. Kan hij met vedetten om ? Want Crasson en De Bilde, dat zijn vedetten op hun retour. Hij heeft ook zijn uitspraken tegen. Wij hebben ze onlangs eens op een rijtje gezet. Vorig jaar poneerde hij nog dat wanneer Lierse scoorde, dat de verdienste was van de spitsen. Maar als we doelpunten tegen krijgen, is het mijn verantwoordelijkheid, zei hij toen heel grootmoedig. Dat deed hij wel op een moment dat Lierse nauwelijks goals slikte. Iemand zou hem daar nu eens aan moeten herinneren en vragen hoe het nu zit met zijn verantwoordelijkheid. Ik ben benieuwd naar wat hij antwoordt.”

Werd hij te vroeg bejubeld ?

“Zo gebeurt het hier over het algemeen. Wij bevorderen graag iemand tot wonderdokter zodra het een beetje meezit. Maar een trainer moet eerst tonen dat hij een constante kan leggen in zijn carrière. Van Leekens kan je onderhand al zeggen dat als hij ergens komt, hij altijd meer haalt uit een groep.”

Er was de laatste weken veel te doen over de reportage over Jean-Marc Guillou en de Ivorianen van Beveren op Canvas, eerder vertoond op de RTBf. Het Beverense bestuur was er niet tevreden mee. Wat vond jij ervan ?

“Ik vond het een teleurstellende reportage met een groot Afrit-Negengehalte. Meer een sfeerstuk waarin veel vragen werden aangeraakt, maar onbeantwoord bleven.”

Bijvoorbeeld ?

Ik zeg niet dat het niet hoort wat Beveren doet, maar hoeveel worden die Ivorianen nu eigenlijk betaald ? En hoe worden ze behandeld naast het veld ? Op een bepaald moment kwam het nieuwe gat in de clubkas ter sprake, waarop zo’n bestuurder zucht : ‘Allez, ik zal nog eens vijf miljoen frank investeren, maar dan zit ik al aan 50 miljoen.’Dan schud ik toch het hoofd. Hij bedoelt dat hij al vijftig miljoen heeft weggesmeten. Want investeren, dat is ergens geld in stoppen om rendement te halen. Als er bij Beveren al sprake is van meerwaarde, zal Jean-Marc Guillou die wel opstrijken.”

Vanavond zullen Nederland en Turkije zich dubbel moeten plooien om nog naar het EK volgende zomer in Portugal te kunnen.

“Vreemd toch dat ondanks een geleide loting waarbij de vijf zogenaamd sterkste deelnemers tegen de vijf zwakkere moesten uitkomen, géén van die vijf sterke landen de kwalificatie al zo goed als op zak heeft. Wat me bij Nederland opnieuw opviel, was het gebrek aan bezieling. Dat is niet voor het eerst. Stuk voor stuk horen die vedetten op een WK of een EK thuis, maar het lijkt wel alsof ze zich naast hun verplichte nummers in de sterkste competities niet meer kunnen opladen voor een interland, terwijl de Schotten zich met de helft minder talent wel dubbel plooien. Als Nederland zich niet plaatst, is dat zonder meer een blamage.”

door Geert Foutré

‘Iemand moet Ferrera maar eens vragen hoe het zit met zijn verantwoordelijkheid voor de doelpunten die Lierse tegen krijgt.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content