Met het vermijden van de degradatie naar de tweede klasse via play-off 3 en de eindronde, redde Cercle Brugge ook een aanzienlijk deel van zijn budget voor volgend seizoen. Maar niettemin blijft zijn zestiende en laatste plaats in de reguliere competitie niet zonder financiële gevolgen. In het vijfjarenklassement is het namelijk ingehaald door Zulte Waregem, Lokeren, KV Mechelen en KV Kortrijk. Daardoor zakt het van de zesde naar de tiende plaats en zal het veel minder tv-geld krijgen. “De impact daarvan is ongeveer 560.000 euro”, zegt Yvan Vandamme, managing director van Cercle Brugge. “We kregen er dit seizoen trouwens ook al veel minder doordat we als zestiende zijn geëindigd. Het verschil tussen de veertiende en de vijftiende plaats betekent 500.000 euro minder tv-rechten. Zo word je dus voor deelname aan play-off 3 ook nog eens extra financieel gestraft.”

Geconfronteerd met grote degradatiedreiging is Cercle Brugge nog meer dan voorheen overtuigd dat ons huidige competitiemodel zelfvernietigend is: omdat wat het de voorbije tien jaar structureel opbouwde, bij een degradatie dreigde weer afgebroken te moeten worden. Zijn managing director ziet daarom positieve punten in het model met 24 ploegen in twee reeksen van twaalf dat vrijdag op de profliga door Ernst & Young werd gepresenteerd. “Een semigesloten profcompetitie met een duidelijker onderscheid met amateurvoetbal zou volgens mij een goede evolutie zijn”, aldus Vandamme. “Mits alle ploegen beantwoorden aan scherpe criteria qua infrastructuur, supporterspotentieel en financieel draagvlak.”

Een van de conclusies van het voorbije seizoen is dat beslissingen intern sneller moeten kunnen worden genomen om efficiënter te kunnen werken, en dat de vereniging financieel solider zal moeten staan om te kunnen overleven in het hedendaagse voetballandschap. Daarom werd voor 13 juni een buitengewone algemene vergadering gepland waarop een voorstel zal worden voorgelegd om de statuten van de vzw te wijzigen, met een stappenplan om naar een commerciële vennootschap te kunnen evolueren. Het externe bureau BDO, dat ook de boekhouding reviseert, begeleidt Cercle Brugge daarbij. Vandamme: “Hoe dan ook is een van de essentiële punten dat de vzw of vzw-leden voldoende stemrecht krijgen om bepaalde beslissingen mee te kunnen sturen. We willen niet in de situatie komen waarin Zulte Waregem en Oostende onlangs kwamen. Daarom ook adviseert BDO een cvba als vennootschapsvorm. Daarin kan je statutair verschillende aandelencategorieën voorzien, met voor elke categorie verschillend stemrecht. De bedoeling is om zo bescherming in te bouwen en te vermijden dat iedereen met zijn aandelen op de markt komt en Cercle verkoopt aan eender wie.”

Behalve de mogelijkheid creëren om extern kapitaal binnen te brengen, schuilt er ook een fiscale reden achter de hervormingsplannen, bekent Vandamme. “Het wordt zogoed als onhoudbaar om commerciële activiteiten en zelfs sportieve activiteiten zoals transfers in een vzw-structuur te houden.” Momenteel zit Cercle overigens met twee dossiers waarbij de fiscus roerende voorheffing vordert op concessies. Vandamme: “Het ene betreft de uitbating van de pubs, het tweede betreft roerende voorheffing op de tv-gelden. Dit dossier gaat terug tot het seizoen 2008/09, toen de meeste profclubs nog een vzw waren. Dat draait om enorm veel geld. Mede daarom zijn de meeste clubs ondertussen overgestapt naar een commerciële vennootschap.”

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

“We willen niet in de situatie komen waarin Zulte Waregem en Oostende onlangs kwamen.” Yvan Vandamme

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content