Jürgen Kohler treedt op het einde van het seizoen in dienst bij de Duitse voetbalbond.

Op het einde van dit seizoen neemt Jürgen Kohler (36) afscheid van de actieve voetbalsport. De centrale verdediger van Borussia Dortmund treedt dan in dienst bij de Duitse voetbalbond, waar de oud-international aan de zijde van Uli Stielike een aantal jeugdteams zal trainen en begeleiden. Het contract loopt tot 30 juni 2007.

“Ik ben blij dat het ons lukte Kohler aan te trekken. We hebben met hem een echte persoonlijkheid aangetrokken. Met de werkethiek en doorzettingsvermogen die hij tijdens zijn spelersloopbaan etaleerde, is hij een voorbeeld voor de jeugd”, vertelde bondsvoorzitter Gerhard Mayer-Vorfelder.

Na zijn debuut als international in 1986 was Kohler twaalf opeenvolgende jaren een certitude bij Die Mannschaft. In die periode kwam hij tot 105 interlands. Kohler staat daarmee derde op de lijst van Duitse recordinternationals. Hij moet alleen Lothar Matthäus (150) en Jürgen Klinsmann voor zich dulden. Na het WK van 1998 in Frankrijk stopte hij als international.

De hoogtepunten in de imposante loopbaan van de spijkerharde verdediger zijn het behalen van de wereldtitel in 1990 en het winnen van de Europese titel voor landenteams in 1996. Na zijn overgang naar Borussia Dortmund (in 1995) won Kohler de Champions League, de wereldbeker en het landskampioenschap.

Na dit seizoen wacht een nieuwe uitdaging. Hoewel Rudi Völler bijtekende als bondscoach tot 2006, ligt het toch in de lijn van de verwachtingen dat Kohler zijn opvolger wordt. In de kwaliteitskrant Die Welt kreeg hij zelfs al de namen om een kwalitatief sterke ploeg te vormen. Er werd uitgegaan van een 3-4-3-veldbezetting, met tussen haakjes hun leeftijd bij het WK van 2006. Het team zou dan bestaan uit : Oliver Kahn (36); Michael Zepek (25), Sebastian Kehl (26), Christophe Metzelder (25); Tobias Wili (26), Sebastian Deisler (26), Michael Ballack (29), Christian Mikolajczak (25); Christian Timm (27), Miroslav Klose (27) en Daniel Bierofka (27). Een mooie opdracht. (FV)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content