Wat al enkele weken in de lucht hing, werd vorige week bevestigd: Demond Mallet (33, 1m88) verlaat Spirou Charleroi voor Maccabi Tel Aviv, een vijfvoudige Europese clubkampioen.

Donderdagnacht, na de laatste poulewedstrijd in de Euroliga (nota bene tegen Maccabi), had Mallet een afspraak met de clubbestuurders van Maccabi Tel Aviv in het hotel van Charleroi Airport om de details van zijn contract af te ronden. Waarom er zo lang gewacht werd om de deal officieel te maken? Omdat het reglement van de FIBA voorschrijft dat een speler niet getransfereerd mag worden naar een andere club die op dat moment in dezelfde Europese competitie speelt. Dat was dus het geval met Charleroi en Maccabi, die allebei in groep C van de Euroliga aantraden. Nu de groepsfase achter de rug is, kan de transfer doorgaan.

Voor Mallet, ondertussen toch al 33 jaar, een unieke kans om nog eens op het hoogste Europese niveau actief te zijn. "Het is uiteraard een eer als een Europese topclub je komt halen", vertelde de Amerikaan vlak voor zijn afreis naar de VS om er met zijn familie Kerstmis te vieren. "Ik krijg er de kans om misschien de Final Four in de Euroliga te spelen. Anderzijds zal ik nooit vergeten wat Charleroi me geschonken heeft. Ik heb me ongeveer overal in Europa thuis gevoeld, maar Charleroi stak er qua familiale gezelligheid boven uit. De supporters sloten me direct in de armen en mijn ploegmaats werden vrienden. We brachten veel tijd samen door, zowel binnen als buiten de club. Ik beschouw het als een eer om van die hechte groep deel uitgemaakt te hebben."

2011 werd een echt topjaar voor Mallet. Hij werd Belgisch kampioen en speelde tweemaal de Euroliga met Charleroi. Bovendien werd hij ook tot MVP van het vorige seizoen verkozen. Wat onthoudt hij zelf van 2011? "Ach, die MVP-titel was slechts de kers op de taart, de landstitel was veel belangrijker. Basketbal is een collectieve sport", haalt Mallet nog snel een clicheetje boven. "Europees onthoud ik vooral dat we ons tweemaal door de kwalificaties voor de Euroliga wisten te slaan. We kenden echter de pech dat we dit seizoen in een zeer sterke poule ingedeeld werden. Maar uiteindelijk ben ik niet ontevreden met onze prestaties in die Euroliga. We hebben enkele gerenommeerde ploegen doen bibberen en behaalden twee mooie zeges. Het enige wat ik betreur, is dat we niet op een positieve noot konden eindigen met een stuntzege tegen Maccabi.

Matthias Stockmans en Daniel Devos

Wat al enkele weken in de lucht hing, werd vorige week bevestigd: Demond Mallet (33, 1m88) verlaat Spirou Charleroi voor Maccabi Tel Aviv, een vijfvoudige Europese clubkampioen. Donderdagnacht, na de laatste poulewedstrijd in de Euroliga (nota bene tegen Maccabi), had Mallet een afspraak met de clubbestuurders van Maccabi Tel Aviv in het hotel van Charleroi Airport om de details van zijn contract af te ronden. Waarom er zo lang gewacht werd om de deal officieel te maken? Omdat het reglement van de FIBA voorschrijft dat een speler niet getransfereerd mag worden naar een andere club die op dat moment in dezelfde Europese competitie speelt. Dat was dus het geval met Charleroi en Maccabi, die allebei in groep C van de Euroliga aantraden. Nu de groepsfase achter de rug is, kan de transfer doorgaan. Voor Mallet, ondertussen toch al 33 jaar, een unieke kans om nog eens op het hoogste Europese niveau actief te zijn. "Het is uiteraard een eer als een Europese topclub je komt halen", vertelde de Amerikaan vlak voor zijn afreis naar de VS om er met zijn familie Kerstmis te vieren. "Ik krijg er de kans om misschien de Final Four in de Euroliga te spelen. Anderzijds zal ik nooit vergeten wat Charleroi me geschonken heeft. Ik heb me ongeveer overal in Europa thuis gevoeld, maar Charleroi stak er qua familiale gezelligheid boven uit. De supporters sloten me direct in de armen en mijn ploegmaats werden vrienden. We brachten veel tijd samen door, zowel binnen als buiten de club. Ik beschouw het als een eer om van die hechte groep deel uitgemaakt te hebben." 2011 werd een echt topjaar voor Mallet. Hij werd Belgisch kampioen en speelde tweemaal de Euroliga met Charleroi. Bovendien werd hij ook tot MVP van het vorige seizoen verkozen. Wat onthoudt hij zelf van 2011? "Ach, die MVP-titel was slechts de kers op de taart, de landstitel was veel belangrijker. Basketbal is een collectieve sport", haalt Mallet nog snel een clicheetje boven. "Europees onthoud ik vooral dat we ons tweemaal door de kwalificaties voor de Euroliga wisten te slaan. We kenden echter de pech dat we dit seizoen in een zeer sterke poule ingedeeld werden. Maar uiteindelijk ben ik niet ontevreden met onze prestaties in die Euroliga. We hebben enkele gerenommeerde ploegen doen bibberen en behaalden twee mooie zeges. Het enige wat ik betreur, is dat we niet op een positieve noot konden eindigen met een stuntzege tegen Maccabi. Matthias Stockmans en Daniel Devos