“Als het u mag geruststellen,” zegt Abbas Bayat, “ik ben niet van plan ermee te stoppen.” Aldus het antwoord van de voorzitter van Sporting Charleroi op de opmerking dat er grote ongerustheid heerst in Charleroi over zijn intenties. Die is ingegeven door het feit dat Chaudfontaine, het bedrijf van Bayat en tevens de hoofdsponsor van de eersteklasseclub, verkocht zou worden aan Coca-Cola. Anderen putten er precies de hoop uit, dat Bayat een deel van het geld van de verkoop zal herinvesteren in de voetbalclub. “Of ik dat zal doen als het tot een eventuele verkoop komt, behoort tot de interne keuken. Dus verkies ik er niet over te praten.”

Wél een feit ondertussen is dat een déél van Chaudfontaine – met name de waters, maar niet de limonades – verkocht is aan Coca-Cola. Opmerkelijk : zondag, in de rust van de wedstrijd tegen KV Mechelen, kon in de perszaal voor het eerst ook Coca-Cola gedronken worden. Nogal logisch dat het gonst van de geruchten over zijn toekomst bij de noodlijdende club. Abbas Bayat zucht : hoe vaak is die vraag hem al niet gesteld ? “Alsof ik dat zelf allemaal onder controle heb. Men zou mij blijkbaar graag horen zeggen dat ik hier nog tien jaar voorzitter zal zijn. Ik heb altijd gezegd dat ik niet van plan ben heel mijn leven in België te blijven. Ooit komt dus de dag dat ik Charleroi zal verlaten, zoals ook de dag zal komen dat ik uit het zakenleven stap.”

Veel geld stak Bayat al in Sporting Charleroi. Eén miljoen euro uit eigen zak en twee uit zijn bedrijf ? Veel geld alleszins, waarvoor hij weinig terug kreeg. Hoewel, zegt Bayat : “Chaudfontaine heeft sinds het Charleroi sponsort, enorm aan naambekendheid gewonnen. De return is dus interessant, zelfs al staat de ploeg onder in de rangschikking. Maar ik heb genoeg geïnvesteerd nu, en dat uitsluitend om putten uit het verleden te delgen. Dat is frustrerend. Ik hoop het dus niet meer te moeten doen, daarom ook hebben we bepaalde contracten niet hernieuwd. Ik hoop dat Sporting volgend seizoen een budget in evenwicht kan presenteren.” Maar hoe dat moet, met een lening van 5 miljoen euro die de club als een molensteen om de nek hangt.

Gefluisterd wordt dat Bayat de club misschien wel vanuit het buitenland (de VS ?) gaat leiden. Zouden zo oude bestuurders terug aan invloed kunnen winnen ? Hoe dan ook, zegt Bayat, “wij hebben ervoor gekozen om open kaart te spelen en niets te verbergen. Bijgevolg líjken onze problemen alleen maar groter dan die van andere clubs, het is die openheid die de indruk wekt dat wij er slechter voor staan. Ik ben ervan overtuigd dat men elders de problemen tracht te minimaliseren. Ik ben vol vertrouwen dat wij onze licentie zullen bemachtigen.”

Ook over de diverse rechtszaken die de club boven het hoofd hangen – royale claims van onder meer Enzo Scifo, die vorige week in Brussel de pers verzamelde, en makelaar Bruno Heiderscheid – maakt Bayat zich geen zorgen. “Ik ben in mijn recht, daar ben van overtuigd.”

door Daniel Devos

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content