Pierre Bilic

Onthutst was voorzitter Abbas Bayat toen hij ruim een maand geleden in de krant las dat Sporting Charleroi alles samen 450.000 euro had uitgegeven op de transfermarkt. “Vreemd en abnormaal,” luidde zijn reactie. “Vorig seizoen heb ik me niet in de afhandeling van die dossiers bemoeid, maar na het vertrek van Lucien Gallinella en Enzo Scifo was het niet meer dan logisch dat ik dat wél zou doen. Het is waar dat ik enkele keren geschrokken ben, zeker rekening houdend met onze financiële mogelijkheden. Sindsdien ben ik de rekeningen steeds meer gaan uitpluizen en ben ik nóg een aantal keren van mijn stoel gevallen. Maar ik wil de cijfers die circuleren, bevestigen noch ontkennen. Dit is een zaak tussen de club en mij.”

Maar hoelang nog ? Toen Sport/Voetbal Magazine enkele weken geleden wees op de interesse van het Duitse Tönisteiner voor Chaudfontaine, ontkende Bayat, tevens de grote baas van het Belgische limonademerk, ieder gerucht in die richting. Vorige week echter kwam De Standaard er op zijn financiële pagina’s opnieuw mee voor de dag. Volgens de krant waren er nog meer gegadigden voor een overname van Chaudfontaine : Coca-Cola, Danone, Nestlé en Spadel. Coca-Cola zou over de beste papieren beschikken.

Abbas Bayat kocht Chaudfontaine in 1997 van Interbrew voor 70,56 miljoen euro. Zijn laatste omzetcijfer schommelt rond de 54,4 miljoen euro. Hoewel de markt aan een oververzadiging lijdt, is de populariteit van het merk waarschijnlijk nooit eerder zo groot geweest. Dankzij het voetbal ? Sporting Charleroi maakt deel uit van de Chaudfontaine-groep, die voor meer dan twee miljoen euro in de club investeerde. Bayat pompte er ook nog eens één miljoen euro uit zijn eigen zak in.

Zelfs nu het sportief slecht gaat met de Zebra’s, is Chaudfontaine gegeerd. Het blijft echter afwachten of eventuele overnemers aan Sporting gelinkt willen blijven. Veel zal afhangen van de onderhandelingen. Zelfs indien er daadwerkelijk een verkoop plaatsvindt – en volgens onze bronnen is dat vrijwel zeker – lijkt het erop dat Abbas Bayat voorzitter van de club zal blijven. Nochtans leek de liefde onlangs bekoeld te zijn, toen er op de internetsite van de club racistische opmerkingen aan het adres van Bayat, die van Iraanse origine is, vielen te noteren. Prompt werd het supportersforum afgevoerd.

Ondanks de onzekere situatie stijgen er uit Charleroi niets dan positieve echo’s op. Zo zou de geldschieter zeer gretig zijn om volgend seizoen zwaar te investeren in de club. Toch niet in tweede klasse zeker ? Goed mogelijk dat Bayat dus al tijdens de winterstop zijn portemonnee dient aan te spreken. Ook geweten is dat Sporting 2 à 2,5 miljoen euro zoekt om zijn licentie te bemachtigen. Paradoxaal genoeg zal het budget dit seizoen (4,6 miljoen euro) ongeveer in evenwicht zijn, mede dankzij besparingen op alle niveaus én een voorzichtige sportieve aanpak. En zo kom je vanzelf weer bij de rode lantaarn terecht, die de Zebra’s momenteel dragen.

door Pierre Bilic

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content