Chelsea zet de jacht in op Liverpool en Manchester City

© BELGAIMAGE

De ploeg van manager Frank Lampard wil zich vooral plaatsen voor de Champions League.

De Londense club toonde zich de afgelopen weken erg actief op de markt. Naast de transfervrije centrale verdedigers Thiago Silva (35, PSG, tot 2021) en Malang Sarr (21, OGC Nice, tot 2025) werd de portemonnee stevig opengetrokken voor de Marokkaans-Nederlandse regisseur Hakim Ziyech (27, Ajax, tot 2025, 40 miljoen euro), de Engelse linksback Ben Chilwell (23, Leicester City, 50,2 miljoen euro) en de Duitse aanvaller Timo Werner (24, RB Leipzig, 53 miljoen euro).

Chelsea roerde zich op de transfermarkt.

Daar kwam ook de Duitse offensieve middenvelder Kai Havertz (21, Bayer Leverkusen) bij, wiens transferprijs minstens 80 miljoen euro moest bedragen. En daar zal het vermoedelijk niet bij blijven, want manager Frank Lampard (42), in dienst sinds 4 juli 2019 en nog onder contract tot de zomer van 2022, dringt sterk aan op de komst van een nieuwe titularisdoelman. De Spanjaard Kepa (25) mag dus al wat ongerust worden.

Iets meer dan zeventien jaar nadat hij stilletjes zijn intrede maakte op Stamford Bridge en het Engels voetbal voor altijd transformeerde, is het duidelijk dat de Russische eigenaar Roman Abramovitsj (53) de transfermarkt opnieuw domineert. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, blijft het financiële engagement van de oligarch bijzonder groot in Londen. Bij nazicht van de laatste jaarrekening, die werd afgesloten op 30 juni 2019, kwam naar boven dat het verhoogde kostenplaatje grotendeels verdween door de persoonlijke rijkdom van de Rus. Want Abramovitsj stak maar liefst 220 miljoen euro van zijn eigen vermogen in zijn voetbalclub.

Het lijkt sterk op een partijtje spierballenrollen. Maar het is ook een bewijs dat Chelsea graag zo snel mogelijk weer wil meespelen aan de top van de Premier League. De laatste titel van de Blues dateert al van het seizoen 2016/17, waarna respectievelijk een vijfde, derde en vierde plaats volgden. In de boekhouding van 2018/19 was er sprake van 114 miljoen euro verlies, het hoogste bedrag ooit sinds 2005, toen Abramovitsj de transfers financierde die Chelsea naar de top van de Engelse hoogste klasse loodsten.

De reglementen van de Financial Fair Play stipuleren echter dat clubs maar 30 miljoen euro verlies mogen laten optekenen in de loop van een driejarige periode. Het zorgde er dus voor dat de cijfers voor het seizoen 2019/20 heel belangrijk werden om in regel te kunnen blijven. Hoopgevend is wel dat er plaats werd gemaakt voor de transfers en dus de inkomsten van Eden Hazard (Real Madrid, 115 miljoen euro) en Alvaro Morata (Atlético Madrid, 56 miljoen euro). Om in orde te geraken werden alle overgangen in deze transferperiode officieel pas geregistreerd na 1 juli, wat concreet betekent dat de kosten worden gekoppeld aan de cijfers van de rekeningen in 2020/21.

Chelsea wil met deze versterkingen de jacht inzetten op kampioen Liverpool en runner-up Manchester City. Maar directrice Marina Granovskaia (45) heeft ook een grote uitdaging met deadline 5 oktober: heel wat overbodige profs proberen te verpatsen, zoals onze landgenoot Michy Batshuayi (26). Ondertussen leerden ze op Stamford Bridge ook dat de laatste Europese trofee – de Europa League in 2018/19, onder de Italiaan Maurizio Sarri – financieel minder opleverde dan een uitschakeling in de achtste finales van de Champions League door Barça, met de Italiaan Antonio Conte in het seizoen 2017/18.

Een overgangsjaar zal dus niet worden getolereerd voor Lampard en zijn jonge troepen. Er wordt aangenomen dat een plaats bij de eerste vier in de Premier League opnieuw de eis is. Zeker na de succesvolle integratie van de jongeren Mason Mount, Fikayo Tomori, Ruben Loftus-Cheek, Callum Hudson-Odoi, Tammy Abraham en Reece James. Nadat er na 38 speeldagen gelijk werd geëindigd met Manchester United, moet het nu de bedoeling zijn om de Mancunians sportief voorbij te steken en zich echt te mengen in de titelstrijd. Maar de topprioriteit lijkt toch de Champions League, waar de afgelopen weken met bijzonder veel respect werd gekeken naar de verrichtingen van winnaar Bayern München. Het kampioenenbal blijft een geldkoe, die voor de nodige inkomsten kan zorgen en er op termijn moet toe leiden dat er niet altijd naar Abramovitsj dient te worden gelonkt.

Voor meer nieuws zie www.sportmagazine.be

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content