Chinezen lonken naar Excel Mouscron

© BELGAIMAGE
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Suning Commerce Group, eigenaar van onder meer Inter, toont verregaande interesse in Excel Mouscron.

In de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport verscheen donderdag dat Suning Commerce Group Excel Mouscron zal overnemen. De Chinese retailreus wil een internationaal voetbalecosysteem opzetten en is al eigenaar van de Chinese eersteklasser Jiangsu Suning FC én kocht vorige zomer zeventig procent van de aandelen van Inter (voor 280 miljoen euro). Het plan is om nu ook Excel Mouscron en de Portugese tweedeklasser Gil Vicente aan hun imperium toe te voegen. De Belgische competitie biedt het voordeel dat er geen beperking is op het aantal buitenlanders en in Portugal kunnen Brazilianen snel genaturaliseerd worden.

Bij de plannen is Kia Joorabchain betrokken. De Iraans-Britse investeringsmanager is een goeie vriend van de grote internationale spelersmakelaar Pini Zahavi. Die laatste is samen met Fali Ramadani, een andere internationale spelersmakelaar, de man achter de investeringsmaatschappij die meerderheidsaandeelhouder is in Moeskroen. In de raad van bestuur van Excel Mouscron wordt hij vertegenwoordigd door zijn familieleden Gil en Adar Zahavi. Ramadani, die vloeiend Italiaans spreekt, is onder meer goed thuis bij Inter en zijn sportief directeur Pietro Ausilio. Joorabchain, gehuwd met een Braziliaanse advocate, heeft een voet tussen de deur bij de Braziliaanse topclub Corinthians. Daar werkte hij overigens samen met Humberto Paiva, de Braziliaanse ex-spelersmakelaar die in Moeskroen Pini Zahavi vertegenwoordigt als een van de twee sportief directeurs van de club. De andere sportief directeur is ex-spelersmakelaar Yuri Selak, die gelieerd is met Ramadani.

Aan financiële middelen ontbreekt het Suning alvast niet. Volgens de Italiaanse voetbalsite Calciomercato is de Chinese holding bereid 129 miljoen euro te betalen om Antoine Griezmann van Atlético Madrid naar Inter te halen. Het lijdt geen twijfel: als de Chinezen Excel Mouscron willen kopen, zal niemand hen daarvan weerhouden.

Excel Mouscron zelf is sinds zijn faillissement in 2010 afhankelijk van buitenlandse investeringen. Voorzitter Patrick Declerck verwoordde het bij de start van het seizoen in Sport/Voetbalmagazine als volgt: ‘Zonder buitenlandse investeerders vrees ik dat we koeien op ons veld mogen zetten.’

Pini Zahavi en Fali Ramadani hielpen de club tot nu toe via hun internationale netwerk goedkoop aan spelers. Maar voor het tweede opeenvolgende seizoen reikt de ploeg niet boven de degradatiestrijd uit. Het blijft voor Excel Mouscron, momenteel laatste in de Jupiler Pro League, op alle vlakken overleven.

De vraag is nu: wat is Suning van plan met de club? Is het de bedoeling om er een buitenlandse enclave van te maken of wil het effectief het voetbal in de regio diepgaand helpen ontwikkelen via onder meer investeringen in het jeugdcentrum Futurosport? Dat laatste zou goed nieuws zijn. Want met clubs die niet weten van welk hout pijlen te maken, is het Belgisch voetbal zeker niet gediend.

CHRISTIAN VANDENABEELE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content