CONTRACTBESPREKINGEN VERSTOORDEN DE MENTALE FRISHEID VAN CHRISTIAN BRÜLS, DIE WELEENS VERSTRIKT RAAKT IN ZIJN EIGEN DRIBBELS. MAAR DE SINDS ZONDAG 25-JARIGE OOSTKANTONNER GELOOFT IN DE TOEGEVOEGDE WAARDE VAN TROND SOLLIED ÉN DE INBRENG VAN TARGETMAN RODGERS KOLA.

1 Na Lokeren eind november volgt in de kwartfinale voor de beker van België mogelijk een topaffiche tegen Anderlecht. De kortste weg naar een Europees ticket lijkt een moeilijke weg…

“Ja, maar je kan niet elk seizoen geluk hebben met de loting. Het zou onze campagne veel glans geven, mochten we ver raken door het uitschakelen van de zogezegd betere en sterkere teams. Dat is plezanter en zal voor veel meer voldoening zorgen. Vorig seizoen verloren we in de kwartfinale van Lokeren over twee duels. Daar hebben we dus nog iets goed te maken. Ik verwacht dat AA Gent alleen maar sterker zal worden de komende maanden.”

2 Van het kritische Gentpubliek krijg je tegenwoordig veel boegeroep en gefluit over je heen als je dribbels niet lukken. Heb je het daar moeilijk mee?

“Goh, dat valt wel mee. Het zijn de risico’s van het vak, hé. Ik probeer me vooral te focussen op mijn spel. Het is alleszins niet mijn bedoeling om uit te groeien tot dé publiekslieveling. Natuurlijk weet ik heel goed dat ik soms te vaak en te lang met de bal loop, maar het eindresultaat telt. Ik moet proberen te verrassen en zorgen voor beslissende passes of goals. Alleen Cristiano Ronaldo kan twee spelers aan de praat houden en uitschakelen.”

3 Kan je vanop de flank creatief genoeg zijn, of ervaar je hetzelfde probleem als Kevin De Bruyne destijds bij RC Genk, dat je centraal beter tot je recht komt?

( knikt) “Eigenlijk was ik in het verleden nooit de man van de acties, meer de speler die zorgde voor de doorsteekballen of assists. Ik ben tweevoetig en zoek graag de ruimte op, een troef als je centraal op het middenveld speelt. Sinds goed een jaar speel ik op links. Ik heb het goed daar, maar de trainer kent mijn voorkeurspositie. Alleen: ik gaf al negentien beslissende voorzetten en scoorde vaak vanop links, wat blijkbaar de doorslag geeft. Ik ben ervan overtuigd dat ik nog bepalender zou zijn in het centrum. De trainer is echter de baas, eist initiatief van de flankspelers en weet dat ik altijd collectief denk. Ik moet nu alleen proberen me nog slimmer vrij te lopen.”

4 Je kende een stressvolle zomer, want het bestuur weigerde resoluut een transfer naar het Franse Nice. Verwerkte je de teleurstelling al?

“Ik had te veel verwacht, zo eerlijk moet ik zijn. Het was vooral jammer dat ik zelf mijn loopbaan niet mocht bepalen. Dat de clubleiding zich zo resoluut verzette, ontgoochelde me. Het spookte uiteindelijk langer dan voorzien door mijn hoofd. Ik ben iemand die veel nadenkt, soms te lang. ( lacht) Daarom zat ik ook niet in de wedstrijdkern tegen Standard, door een stressfractuur en het feit dat de onderhandelingen over een nieuw contract niet het gewenste resultaat opleverden. De trainer was op de hoogte van mijn tijdelijke gebrek aan motivatie, vandaar dat hij me spaarde. De buitenwereld wist dat niet, ik vond het goed zo. Ik kon me even niet op het voetbal concentreren, maar mijn hoofd is nu weer vrij. Ik ben zeker niet de best verdienende speler van de selectie, hoef dat ook nooit te worden, maar uit een contractaanpassing kan waardering spreken voor je prestaties. Bovendien kan het ook voor de club interessant zijn, want dan stijgt mijn transferprijs.”

5 Wat doet het je als je het Arteveldestadion passeert, dat volop in de steigers staat en vanaf volgende zomer plaats biedt aan 20.000 toeschouwers?

“Dat zorgt persoonlijk voor een groot verlangen. Het duidt ook op ambitie. Voor de uitbouw van de club kan dat alleen maar positief werken. Daarom zitten we nu in een cruciaal seizoen. Op basis van de laatste vijf jaar zitten we gemiddeld rond de derde of vierde plaats. Om nog te klimmen, hebben we dit nodig.”

6 Is AA Gent al een topclub?

“Nee, want dan mogen we geen domme punten verliezen tegen ploegen als Charleroi, Mechelen en Leuven. Onze concentratie nog meer aanscherpen en ook de onderlinge communicatie op het veld verzorgen, dat kan beter. Daarvoor zijn Bernd Thijs en Rémi Maréval zo belangrijk. Play-off 1 kan een interessante test worden, want dan moeten we ons maximale rendement halen. Geef ons dus nog wat tijd om te werken aan onze aanvallende en verdedigende automatismen. De top vijf, die plaats zijn we aan onze status verplicht. Daar hebben we ook het potentieel voor, alleen moeten we dat nog iets meer bewijzen.”

7 Hoe erg mist het team zijn passingmachine Bernd Thijs?

“Als 6 zorgt Bernd altijd voor de organisatie en balvastheid. Bij alle spelers dwingt hij respect af omdat hij het spel goed aanvoelt. Een dergelijke gids van 34 heeft elk jong team nodig.”

8 Analist Marc Degryse vindt dat een bestuur zijn trainer in alle rust moet laten werken. Indien er zich een probleem stelt, moet dat intern worden aangekaart en opgelost. Een confrontatie, ook een verbaal gevecht via de media, hoeft niet.

“Hij heeft gelijk. Alle spelers zijn tevreden over Trond Sollied, iedereen staat honderd procent achter hem en zijn keuzes. Elke beslissing is gefundeerd. Ik vind dat je geen druk mag leggen op jonge spelers tot 21. Zij betalen sowieso leergeld en maken fouten. Zolang ze daar maar de juiste conclusies uit trekken. De voorzitter en manager reageerden wat ongeduldig en overdreven. Er waren wat communicatieproblemen in de ploeg, maar er was zeker geen sportieve crisis.”

9 Waarom is Trond Sollied een absolute topcoach?

“Kijk naar zijn prijzenkast. Zijn manier van trainen – alles met bal, veel wedstrijden – en tactische aanpak zijn heel verrijkend, zijn gevoel voor humor is verrassend, maar zijn grote kracht blijft zijn relaxte houding die hij perfect kan overbrengen op een groep. De trainer streeft altijd naar duidelijkheid en handelt bijzonder consequent. Ik ben een bewonderaar van zijn kalmte, hij geeft me ook veel vertrouwen en we zitten qua voetbalvisie op dezelfde golflengte. Het is leuk voetballen in zijn systeem.”

10 In tegenstelling tot vorig seizoen was AA Gent, behalve in de beker tegen Bocholt, nog geen garantie voor veel spektakel en doelpunten. Hoe komt dat?

“Simpel: door een gebrek aan automatismen. De trainer voorspelde al dat we tegen oktober-november beter op elkaar ingespeeld zullen zijn. Het beste moet nog komen, dat staat vast. We beschikken over een kern waar nagenoeg alle posities dubbel bezet zijn. Naast de terugkeer van Bernd Thijs en Rémi Maréval reken ik ook op de inbreng van Rodgers Kola. Na zijn schorsing zal hij aantonen dat we hem goed kunnen gebruiken. Niet alleen door zijn gestalte en aanwezigheid in de zestien meter, maar vooral door zijn plaatsing voor doel. Hij kan een belangrijke speler worden in onze veldbezetting. Misschien is hij geen echte typische afwerker, maar toch heeft Rodgers de potentie voor tien tot vijftien goals per seizoen. ( grijnst) Daarvoor moeten wel goede en precieze centers worden gegeven vanop de zijkanten. We hebben geen echte targetman nodig, maar wel een spits die aanvoelt wat zijn medespelers zullen doen. Ook Shlomi Arbeitman werkt daar volop aan.”

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

“Ik kon me even niet op het voetbal concentreren, maar mijn hoofd is nu weer vrij.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content