Met 1-4 verloor bekerwinnaar Westerlo zaterdag van kampioen Anderlecht de wedstrijd om de Supercup, waarin een paar gemiste kansen Ceulemans‘ roep om nog een spits illustreerden. Cisse Severeyns, overgekomen van GBA, maakte het enige Westelse doelpunt.

Hoe staat de ploeg er voor ?

Cisse Severeyns : Die nederlaag hebben we zuiver aan onszelf te wijten. We hebben een hele goeie eerste helft gespeeld – de bal laten rondgaan – en een kans of drie gehad. Normaal had het dan 2-0 moeten staan en dan krijg je een andere wedstrijd. Maar we zijn in de tweede helft nonchalant geworden en het middenveld werd overgeslagen omdat we te veel diepgang wilden zoeken en te individualistisch wilden spelen. Plus dat we achteraan te veel risico’s namen. Soms moet die bal gewoon de tribune in. Ik denk niet dat we een wereldploeg hebben, zeker niet, maar als we allemaal aan hetzelfde touw trekken, moet de linkerkolom zeker mogelijk zijn. Doen we dat niet, dan merk je zoals zaterdag bij een ploeg als Westerlo meteen het verschil met de rest.

Veel van de doelpunten lijken van jou te zullen moeten komen. Je scoorde vorig seizoen dertien keer. Dat gaat nu weer lukken ?

Van die dertien doelpunten kwamen er elf uit de tien wedstrijden dat ik in de basis stond en twee uit een invalbeurt. Als ik er dit seizoen dertig wedstrijden in sta, ga ik er geen negendertig maken, zal ik zeggen, maar ik denk : deel mijn aantal wedstrijden door twee en dan kom je aan het aantal doelpunten. Dus als ik vierendertig wedstrijden start, moet ik aan zeventien kunnen komen.

Je hebt nu geen Degryse in de buurt.

Het is een andere manier van spelen, met één spits en vijf middenvelders. Maar op die manier spelen we toch aanvallender dan bijvoorbeeld met drie spitsen, omdat Schaessens en Delen op de flanken ook aanvallend ingesteld zijn en Van Den Bossche en Willemsen opkomende middenvelders zijn.

Je verbaasde je er tijdens de voorbereiding over dat het er in Westerlo, in tegenstelling tot GBA, zo gemoedelijk toe ging. Is dat verschil zo groot dat het je verraste ?

Neen, maar die bekerwinst is voor Westerlo toch een enorme stap voorwaarts, want dat betekent dat ze Europees voetbal spelen. Iets wat normaal voor Westerlo niet is weggelegd. En dan merk je dat ze niet per se beter hoeven te doen dan vorig seizoen of twee plaatsen hoger moeten eindigen. Alles mag, maar niets moet. Bij GBA wilden ze iets betekenen, serieus richting top gaan. Hier primeren de club en de streek. Ik bedoel : GBA lag in een grootstad en die grootsprakerigheid hebben ze hier in Westerlo vast en zeker niet. En daar heeft de trainer ook zijn aandeel in, door zelf geen hoge verwachtingen te koesteren en de druk af te houden.

door Raoul De Groote

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content