Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Bedenkingen bij de twaalfde landstitel van Club Brugge ?

Gui Polspoel : Wel, dat hij oververdiend is natuurlijk. Als ik jullie statistiekjes zie, dan vallen daar wel dingen uit te leren. Club Brugge is de ploeg die de meeste corners voor kreeg en de minste tegen. Dat zegt iets over de druk die ze hebben gezet en hoe weinig ze zelf onder druk zijn komen te staan. Ze hebben de beste aanval, zo goed als de beste verdediging, begingen het minst aantal overtredingen… Uit alle mogelijk cijfers blijkt dat het de beste ploeg was. Op het eind was er wat nervositeit, met nederlagen en gelijke spelen, maar dat is een klassiek verschijnsel. Het beste was er wel al een paar weken af. Ze hebben dan wel niet rechtstreeks de tol van de Champions League betaald, maar het is een lang seizoen geweest. Over de hele lijn bekeken mag niemand de vraag stellen of dit wel de verdiende kampioen is. Het antwoord is : ja, natuurlijk.

Opvallend : Club scoorde al 93 keer, maar de productiefste speler, Gert Verheyen, komt niet eens in de toptien van beste doelschutters voor.

Dat heeft volgens mij in de eerste plaats te maken met de blessure van Rune Lange, die toch goed aan het seizoen was begonnen. Anderzijds hangt het ook samen met hun manier van voetballen, met twee aanvallende middenvelders die ook geregeld in de box opduiken en scoren. Daarom zijn ze zo moeilijk af te stoppen, moeilijker dan een ploeg die op één spits draait. Ik vind het dus geen zwak punt. Zonder zíjn blessure had Saeternes misschien de rol van Lange kunnen overnemen, maar de twee samen vind ik minder geslaagd. Dat lijkt me een tikkeltje te veel van hetzelfde.

Mag Trond Sollied de titel van trainer van het jaar krijgen ?

Ja, zeer zeker, hoewel Paul Put voor mij ook wel heel erg dicht in de buurt komt als hij die derde plaats met Lokeren kan pakken. Club Brugge is voor vijftig procent Sollied, in die zin dat je duidelijk de hand van de trainer in de ploeg ziet. De vraag is nu of Club Brugge klaar is om mee een rol te spelen in het Europese voetbal. En dan heb ik het niet over meedoen in de Champions League, of de Uefabeker winnen. Dat is daar ook wel eens geroepen, iets waar Michel D’Hooghe tussen haakjes gezegd nogal opvallend afstand van heeft genomen.

In de verdediging moet er toch iets gebeuren. Tegen Sint-Truiden in die sfeer op voorsprong komen, maar in de laatste minuten nog twee kansen toestaan, terwijl je niet eens onder druk staat… Het hart van de verdediging en eigenlijk ook Peter Van der Heyden, die ik geen sterk seizoen vind spelen, wat de trainer daar ook mag over zeggen : ik vind dat daar iets moet bijkomen. Spilar leek een versterking, maar kon het ook niet lang laten zien. Ander punt : Simons is zo’n belangrijke factor, dat ik me afvraag wat er zou gebeuren als die ooit wegvalt. Derde punt : voorin heb je toch een creatievere speler nodig. Dat had Mendoza kunnen zijn. Ik heb Sandy Martens goede wedstrijden zien spelen, maar hij wordt ook 31. Ik heb Club geregeld voorin met een overweldigende meerderheid gezien, waarna ze toch tegen een muur opbotsen : dan missen ze een speler die met één beweging iets kan openbreken. Dat zou Stoica moeten zijn, misschien dat hij in zijn tweede jaar wél dat beetje méér kan brengen.

Belangrijk op termijn is de integratie van Marc Degryse in het organigram.

Op papier is het een schitterende zaak, alleen hebben ze op die persconferentie in alle talen gezwegen over wat er ná dat eerste leerjaar komt. Men sprak over een leerproces, en Marc stelde zich zeer deemoedig op als een jongen die voor het eerst naar school gaat en braaf belooft dat hij zijn best zal doen. Maar wat na dat jaar ? Gaat hij aan het handje van Vanhove blijven lopen, of moeten er nog afspraken gemaakt worden ? Ik zeg niet dat het gaat botsen, maar je weet het maar nooit. Marc is een hele verstandige vent, hij kent de spelerskabine, maar nog niet de andere kant, daar waar er gekocht en verkocht wordt. Daar kan hij dus zeker nog iets opsteken. Maar vroeg of laat komt het moment van de waarheid en moet de ene bevoegdheden aan de andere afstaan. En dan is het de vraag of die ene dat wil, en of ze dezelfde visie hebben. Ik denk een beetje aan het verhaal van Courtois bij Anderlecht.

Nog een laatste bedenking. Ik had een gesprek met Michel D’Hooghe, die me verraste met cijfers over het exploitatieverlies van Club. Ik dacht dat zij zonder Europees voetbal een goeie 3 miljoen euro verlies maakten, maar D’Hooghe liet het cijfer van vier miljoen euro vallen. Hij gebruikte als beeld dat ze een sjieke villa bouwden en zich dan een lotje van de loterij kochten, in de hoop dat ze de villa zouden kunnen betalen. Hij voegde eraan toe dat hij wat overdreef, maar toch schrok ik ervan. Ik vond het straffe taal. Zijn eerste ambitie is om het budget break even te krijgen. Europees voetbal is mooi, maar moet er bovenop komen, als winst, niet om een gat dicht te fietsen. Ik vrees dat dit een beetje het beeld is van het hele Belgische voetbal : 4 miljoen euro is het budget van vier, vijf clubs in eerste klasse. En dat komt Club Brugge tekort ! Ik weet niet hoe het bij anderen zit, maar daar lijkt het mij niet beter. Dat is het drama van het Belgisch voetbal, dat men er nog steeds boven zijn stand leeft. Bij het minste ongelukje leidt dat tot drama’s. Dat het ook bij de kampioen het geval is, in zo’n succesjaar dan nog, vind ik beangstigend. Met andere woorden : de sanering van het Belgisch voetbal is nog veraf.

Club heeft geen grote geldschieter, andere wel. Filippo Gaone financierde de licentie van La Louvière, maar zoekt niettemin naar uitwegen voor zijn club, zoals een fusie met Bergen, omdat hij het niet langer kan volhouden. Genk heeft Jos Vaessen…

( onderbeekt) Geléénd geld, hé meneer ! Jos Vaessen zegt niet : hier is het geld en we zwijgen erover. De opbrengst van de Champions League was net groot genoeg om de schulden aan meneer Vaessen te betalen. Hij is niet de gekke wilde weldoener uit Suske & Wiske. En bij vader Vanden Stock was dat naar verluidt ook zo : die sprong af en toe bij, maar wilde wel zijn geld terug. Roger Lambrecht laat het ook niet hoger oplopen dan 500.000 euro, de rest moet komen uit transfers, daarom zijn ze nu in Lokeren zo kwaad op Standard. Brugge heeft die weldoener inderdaad niet. Misschien dat de burgemeester ( de overleden voorzitter Michel Van Maele, nvdr) vroeger af en toe wat van de tafel liet vallen, maar de man is er niet meer. Wat ik bij Lokeren dan weer niet begrijp, is dat ze met Zitka al een eerste keer problemen hadden met het contract en zich nu wéér aan die steen stoten.

Begrijp jij de beslissing van Lokeren om Conte, Doba en Bangoura naar de B-kern te sturen op een moment dat de strijd voor dat Uefabekerticket verre van beslecht is ?

Dat is spelen met je eigen geluk, vind ik. Al heb ik er geen zicht op hoe het binnen de groep functioneert, met andere woorden : of het bij anderen voor irritaties zorgt. In dat geval hou je inderdaad beter nu al de grote schoonmaak.

Nog een bedenking bij de 3-1 overwinning van de Rode Duivels tegen Polen ?

Wat waren die Polen waard ? Na de opdoffer tegen Kroatië doet zo’n zege natuurlijk deugd. Mudingayi deed het ook behoorlijk, maar om hem straks tegen Bulgarije zoveel verantwoordelijkheid geven, dat vind ik met vuur spelen. Jammer dat De Boeck nu wordt geopereerd, anders lag daar misschien de oplossing. Dan kon je Simons weer naar voor duwen, terwijl achterin zo’n Van Buyten toch iemand nodig heeft die stuurt, iets waarvoor De Boeck de ervaring en het leiderschap heeft. Ik zie niet direct een alternatief voor hem.

Ik hoor nu ook dat Anthuenis met de idee speelt om met vijf verdedigers te voetballen. Dan haal je alles wat je tot nu probeerde op te bouwen, overhoop voor die ene match. En dan ga je voor een punt of speculeer je op een tegenaanval met één van de Mpenza‘s.

door Peter T’Kint

‘Ik dacht dat Club zonder Europees voetbal 3 miljoen euro verlies maakte, maar D’Hooghe liet het cijfer van 4 miljoen vallen.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content