Wie wordt landskampioen ? Wie degradeert ? Wie wint de Gouden Schoen ? De antwoorden.

Zeventien speeldagen afgewerkt, nog zeventien te gaan. Vanaf vrijdag gaan ze weer aan de bak, de eersteklassers, voor de terugronde van het kampioenschap. Het belooft een spannende terugronde te worden. Voor de winterpauze vormde er zich op de valreep een kopgroep, waarin het straks stevig bikkelen wordt om de landstitel én de tweede plaats die eveneens recht geeft op deelname aan de voorronde van de Champions League. Wie als derde eidigt, speelt Uefabeker. Afscheiding is er onderin al wel, waar Beveren eenzaam de achttiende plaats bezet. Maar verder is ook daar het laatste woord lang nog niet gezegd. Kortom, het wordt spannend.

Sport/Voetbal Magazine legde de aanvoerders van onze achttien eersteklassers volgende drie vragen voor :

1. Wie wordt landskampioen en hoe ziet de topdrie er na 34 speeldagen uit ?

2. Welke clubs degraderen straks naar de tweede klasse ?

3. Wie wint op 23 januari de Gouden Schoen ?

Gert Verheyen (Club Brugge)

1. Ik hoop op Club Brugge, voor Anderlecht en Standard. We hebben geen trauma overgehouden aan onze slechte periode voor nieuwjaar. Ik denk nog altijd dat we de beste ploeg zijn, maar het verschil met de achtervolgers zal wel geen tien punten bedragen.

2. Geen flauw idee. Beveren heeft al een serieuze remonte nodig om de kloof te dichten. Verder is het moeilijk een club naar voor te schuiven. Tegen ons is iedereen altijd dubbel gemotiveerd.

3. Ik denk vooral aan jongens die de barrageduels tegen Tsjechië meemaakten : ikzelf, Sonck en Simons. Ik heb dit seizoen enkele piekmomenten gekend, wat vaak doorslaggevend is. Mijn regelmaat was de voorgaande jaren al beter, maar dat wordt zelden beloond in zulke referenda.

Jacky Peeters (AA Gent)

1. Het wordt een nek-aan-nekrace tussen Anderlecht en Club Brugge, met licht voordeel voor Anderlecht. Dat het een achterstand van elf punten bijna probleemloos ophaalde en won van Club, is een mentale opsteker. Bovendien moet het zich alleen op de competitie concentreren. AA Gent kan derde worden, maar we laten nog te veel punten liggen tegen de topploegen.

2. Beveren heeft met Zézéto en YapiYapo voorin kwaliteit, maar voor het collectief brengt het te weinig op. Eendracht Aalst was de minste ploeg waartegen we in de heenronde speelden.

3.Wesley Sonck. Hij kende een schitterende eerste seizoenshelft. Gert Verheyen wordt zijn voornaamste concurrent. Zijn mindere heenronde compenseerde hij met belangrijke prestaties in de nationale ploeg.

Josip Skoko (RC Genk)

1. Club Brugge, Standard en RC Genk. Brugge bezit het meest complementaire geheel. Dat het zijn voorsprong bijna prijsgaf, is geen reden tot ongerustheid. Standard verrast positief : met een minimum aan inspanningen nestelde het zich in de kop. Zij worden straks gevaarlijk. Wij moeten het meer van het blok hebben en natuurlijk konden we terugvallen op onze killersSonck en Dagano.

2. Beveren heeft geen slecht team, maar mist vaak net dat tikkeltje geluk en kwaliteit. Voor de tweede daler wordt het heel close. Aalst maakte op mij de minste indruk. Sinds de goede resultaten wegblijven, speelt het met schrik.

3. Sonck is een groot kanshebber. Vorig jaar was hij nog iets te ontstuimig, maar in de voorbije heenronde presteerde hij beresterk. Zijn zelfvertrouwen is groot. Verheyen kende ook een goed jaar en ook Boffin speelde heel constant, maar hij heeft het nadeel dat hij niet voor een topploeg voetbalt.

Didier Ernst (Standard)

1. Anderlecht, Standard en RC Genk. Wie in een slechte periode ook punten pakt, heeft een enorme troef. Anderlecht komt terug vanuit een verloren positie, waardoor het extra geprikkeld is. Wij van onze kant zitten nu opgescheept met een aanvallend probleem door het uitvallen van Årst, Goossens en Lukunku. Maar Cavens keerde met veel vertrouwen terug uit Marseille. Hij wordt onze joker. RC Genk blijft een moeilijk te bekampen ploeg.

2. Beveren heeft geen geld meer en liet enkele belangrijke spelers vertrekken. De druk is groot. Ze zullen er mentaal heel sterk moeten staan om de kloof te overbruggen. Voor de tweede plaats is het koffiedik kijken. Alles hangt te fel aaneen onderin.

3.Gert Verheyen. Op basis van zijn laatste anderhalf jaar verdient hij dat. Hij boekte enorm veel progressie op alle vlakken. Niet alleen maakt hij heel belangrijke doelpunten voor Club Brugge en de nationale ploeg, hij groeide ook uit tot een echte patron. Op de belangrijke momenten staat hij er altijd.

Glen De Boeck (Anderlecht)

1. ( Lacht hard, wegens zijn uitspraak voor het seizoen dat Club de titel pakt) Anderlecht ! Zoals de zaken zijn geëvolueerd, kan ik moeilijk anders. Ik blijf erbij dat Club als favoriet aan het kampioenschap begon, omdat het nauwelijks was verzwakt. Totaal onverwacht is het met de punten gaan morsen. Omdat wij nu maar op twee puntjes meer staan, zeg ik dat wij de titel pakken. Wij kunnen ons volop op de competitie concentreren en daarvoor hebben wij de sterkste kern. Standard wordt nog tweede, voor Brugge. Misschien is de kern van Standard wat minder, maar ik ken Preud’homme nog van in Mechelen. Hij slaagt er zeker in om het onderste uit die groep te halen.

2. Beveren en La Louvière. Ja, ondanks de ervaring van La Louvière.

3. Joker !

Arnar Vidarsson (Lokeren)

1. Club Brugge, RC Genk en Anderlecht. Club kende alleen, waarschijnlijk door de vermoeidheid van het Europese voetbal, de laatste weken een mindere periode. De winterstop kwam op een ideaal moment. RC Genk heeft een schitterende ploeg, met een heel gevaarlijk spitsenduo en snelle flanken. Alleen verdedigend komt het nog te kort voor de titel. Anderlecht mag je nooit afschrijven. Als De Boeck terugkeert, zullen we een totaal andere ploeg zien.

2. Beveren en iemand van het trio Antwerp-La Louvière-Aalst. De onrust in Beveren gaat zwaar wegen. Met achterstallige betalingen kan je niet presteren en die Afrikanen hebben tijd nodig om zich aan te passen aan het Europese voetbal. Tegen ons kroop Antwerp, heel merkwaardig, helemaal terug in de verdediging.

3. Neem Wesley Sonck maar. Had een schitterend najaar met RC Genk, werd beloond met een selectie voor de nationale ploeg en liet een heel volwassen indruk.

Marc Degryse (GBA)

1. Het wordt tot het laatst een strijd tussen Brugge, Anderlecht en Genk, met Club als kampioen. Standard en Gent zie ik toch achter die drie eindigen. Gent had soms een tikje geluk, Standard speelde nog niet echt goed.

2. Beveren en Aalst, clubs waar de financiële problemen gevolgen hebben op het veld. Ik vond hen tegen ons de minst goeie indruk maken. RWDM, bijvoorbeeld, vond ik helemaal niet zo zwak.

3. Ik zou er geen geld op durven te verwedden. Niet één naam steekt erboven uit, zoals vorig jaar. In de eerste ronde zullen de spelers van Anderlecht de punten verdelen, in de tweede ronde die van Genk en Club. Ik tip op Timmy Simons of Gert Verheyen. Als ik mag kiezen, wordt het Verheyen : ik vond hem ook vorig seizoen goed spelen en hij drukte zwaar zijn stempel op de WK-campagne.

Peter Voets (STVV)

1. Mijn tiercé is : Brugge, Anderlecht, Standard. Brugge wordt kampioen, denk ik, omdat het als ploeg het compleetst is. Zo’n geweldig voetbal spelen ze misschien niet, maar hun sterkte is dat het heel goed in elkaar zit. Ze spelen een systeem dat ideaal voor hen is, weten perfect hoe het in elkaar zit en stralen dat op het veld ook uit. Iedereen is er een beetje bang van. We hebben het tegen hen ook het moeilijkst gehad, het was de enige wedstrijd van de heenronde waarin we geen poot aan de grond kregen, vond ik.

Anderlecht presteerde nog niet goed, maar eens het begint te draaien denk ik dat ze tweede kunnen eindigen – er is toch nog altijd voldoende materiaal én een trainer als Aimé Anthuenis. Standard deed het al goed en zal nog beter worden, denk ik. Ik denk dat ze derde worden, ook omdat ze spelers hebben lopen die het verschil kunnen maken.

2. Beveren en La Louvière zullen het niet halen, vrees ik. Zeker Beveren krijgt het heel moeilijk om er nog bovenop te geraken, verwacht ik, maar ook La Louvière. Eens je onderaan zit te bengelen, kom je er moeilijk uit : misschien kan je in degradatieduels nog wel een tandje bijsteken, maar bij andere momenten gaan de kopjes naar omlaag.

3.Wesley Sonck zal er niet ver naast zijn. Hij scoort doelpunten en daar is het toch om te doen.

Frank Defays (Charleroi)

1. Anderlecht, voor Standard en Club Brugge. Zijn terugkeer getuigt van klasse. En dan houdt het nog Jestrovic en De Boeck achter de hand, moet Baseggio zijn oude niveau nog terugvinden en zal Stoica er alles aan doen om zich in de kijker van de Europese topclubs te spelen. Standard beschikt over een sterk collectief geheel en blinkt nu wel uit door regelmaat. Club Brugge verbruikte opnieuw al veel krachten.

2. Alleszins Beveren. Het ontbreekt hen aan ervaring. Ik vrees ook voor Eendracht Aalst. Als de nieuwe spelers niet snel het ritme terugvinden, kan het fataal aflopen.

3. De Boeck of Simons. Twee heel discrete persoonlijkheden, allebei ook de leiders van hun ploeg. De Boeck heeft presence, Simons blinkt uit door zijn rust en zelfverzekerdheid.

Francky Vandendriessche (Moeskroen)

1. Anderlecht, Club Brugge en RC Genk. Met Anderlecht kan het alleen maar beter gaan. Een honderd procent fitte Jestrovic gaat nog brokken maken en met de terugkeer van De Boeck en Doll zal de organisatie achterin fel verbeteren. Club Brugge kan niet altijd powerplay brengen, het viel te veel terug op stereotiep voetbal. RC Genk zal fel lijden onder de Afrika Cup.

2. Beveren slabakt al vier of vijf jaar. Kwalitatief gezien gewoon veel te beperkt en met te weinig maturiteit. Aalst moet zich dringend herpakken, het heeft te lang geteerd op het enthousiasme van de competitiestart. De Condé, Joly, Carrez en Olcese hebben ervaring, maar ontbreken duidelijk ritme.

3. Er waren geen echte uitschieters. Daar kan Sonck, in de tweede stremronde dan, optimaal van profiteren. Verheyen kan hem bedreigen, vooral wegens zijn belangrijke wedstrijden tegen Tsjechië.

Frank Machiels (Westerlo)

1. Club Brugge. Komt uit een mindere periode, maar zal het als ploeg uiteindelijk toch halen op het talent van Anderlecht. Dat wordt tweede, en Standard derde. Ik weet niet of Genk zich kan blijven doorzetten, onder meer door die Afrika Cup.

2. Westerlo niet ( grijnst). Beveren zakt, wegens in moeilijke papieren na de eerste ronde. La Louvière redt zich, dat heeft geen kern om te zakken. Aalst en Antwerp lijken me het meeste bedreigd. Lommel heeft ook te veel kwaliteit om te zakken.

3. Niemand stak er echt boven uit. Sonck ligt in Westerlo niet goed. Goeie voetballer, daar niet van, maar kan toch zo moeilijk de voeten op de grond houden. Dan hebben wij een voorkeur voor Dagano. Bij Anderlecht zie ik niemand, de jongens die vertrokken zullen de punten uit de heenronde wel onder elkaar verdelen. Bij Brugge heb je Verheyen en Simons.

Georges Arts (Eendracht Aalst)

1. Van het vijftal clubs dat nu domineert zie ik Club en Genk overblijven. Zij lijken me technisch en fysiek het sterkst. Ik denk dat Club het haalt.

2. Zes ploegen, waaronder wij, zullen tot het einde moeten knokken. Aalst zakt zeker niet : omdat als onze voorhoede blessurevrij blijft, we daar erg sterk zijn, en omdat de spelers die vlak voor nieuwjaar aangeworven zijn een serieuze meerwaarde betekenen. Wie niet wil zakken, zal 32 punten moeten halen.

3. Toch Wesley Sonck. Ik vond hem ook al sterk bezig in de terugronde van vorig jaar.

Daniël Nassen (Lommel)

1. Club Brugge. Wegens de ervaring, het collectief, omdat het gewoon het beste team is. Dat zal op het einde, in een heel spannende titelstrijd overigens, de doorslag geven. Anderlecht wordt tweede omdat ik ze te wispelturig vind en regelmaat vind missen. Genk wordt derde. Misschien iets te jong om de schitterende eerste ronde over te doen.

2. Lommel zakt niet, ik heb te veel vertrouwen in mijn eigen ploeg. Beveren staat voor moeilijke maanden, als je leest hoe de toestand er op financieel vlak is, de verhouding tussen de trainer en de spelers ook. Maar ik besef dat het gevaarlijk is op dit vlak uitspraken te doen. Aalst is in gevaar, maar anderzijds heeft het zich versterkt met De Condé en Joly. La Louvière zie ik thuis door hun ervaring wel punten pakken. Doe dan misschien toch maar Aalst.

3.Timmy Simons. Heeft zich ongelooflijk ontwikkeld als voetballer en is ondanks dat toch zichzelf gebleven. Dat kan Wesley Sonck niet zeggen. Tegenover de scheidsrechter én de ploegmaats heeft hij het moeilijker om na de successen de voetjes op de grond te houden.

Laurent Fassotte (RWDM)

1. Anderlecht, Club Brugge en Standard. In de heenronde verloor Anderlecht veel punten doordat het door een groot aantal nieuwkomers en geblesseerden niet aan de automatismen kon werken. Standard zal het iets moeilijker krijgen door de Afrika Cup en de geblesseerden.

2. Beveren is nog niet dood, maar staat toch al met een voet in het graf. Ze missen op en naast het veld stabiliteit en geld. Voor de tweede degradant durf ik niet te pronostikeren. De verschillen zijn heel klein.

3. Vooral Simons maakte indruk. Een sobere en efficiënte speler, die ook bijna geen kaarten pakt. Een uitzonderlijk voorbeeld van fair play, ook al is hij keihard in de duels.

Frank Leen (Lierse)

1. Zet Brugge maar op één, de ploeg met de meeste inhoud, het sterkste blok ook. Genk op twee : een team dat thuis aantrekkelijk voetbalt en met een uitstekend spitsenduo. Op drie : Anderlecht. Dat gaat zijn remonte ook na de winterstop verderzetten.

2. Daar antwoord ik om principiële redenen niet op.

3. Ik zie geen uitgesproken favoriet, wel een tiental kandidaten. Neem Gert Verheyen maar, wegens de meerwaarde die hij nadrukkelijk betekende voor de nationale ploeg. Yves Vanderhaeghe maakt minder kans, maar van mij mag hij winnen omdat ik weet wat je op zijn positie voor een ploeg betekent.

Stefan Leleu (Antwerp)

1. Club Brugge wordt kampioen, omdat het de beste ploeg van België heeft. Het mag dan uit een mindere periode komen, in het begin van het seizoen haalde het veel punten en ik zie het daar nu opnieuw toe in staat. Bovendien blijft hun coach altijd rustig en dat is een voordeel. Club verloor weliswaar al veel topwedstrijden, maar vaak op het randje terwijl het de betere ploeg was. Straks gaat het heus wel van die topwedstrijden winnen. Anderlecht wordt tweede. Genk zal door de Africa Cup punten verliezen en wordt derde.

2. Joker. Antwerp niet. Beveren zal het moeilijk krijgen. Voor de tweede plaats komen twee, drie clubs in aanmerking.

3. Gert Verheyen. Hij zal wellicht niet veel punten scoren in de eerste ronde, die zal voor Anderlechtspelers zijn. Gert was wel opvallend in Tsjechië-België. Glen De Boeck heeft in het begin een paar belangrijke goals gemaakt, maar viel misschien op een slecht moment uit.

Thierry Siquet (La Louvière)

1. Anderlecht, Standard en – waarom niet – RC Genk. Op papier heeft Anderlecht de beste selectie met de meeste ervaring. Straks recupereert het ook nog eens Jestrovic. Als hij zijn niveau haalt, worden ze levensgevaarlijk. Standard heeft opnieuw un bloc soudé, dat topmatchen kan winnen. Alleen zullen de blessurelast en de Afrika Cup hen, net als RC Genk, parten spelen.

2. Beveren teert iets te veel op de techniek van zijn Afrikanen voorin. Onervarenheid speelt de ploeg vaak parten. Voor de tweede degradant durf ik geen prognose te maken.

3.Verheyen kan terugblikken op een goed seizoenseinde en opvallende prestaties bij de Rode Duivels. Simons presteert al twee seizoenen heel regelmatig en speelde toch Vanderhaeghe uit de nationale ploeg. De Boeck voetbalde drie, vier maanden op een heel hoog niveau, maar viel geblesseerd uit. Misschien wordt het wel Sonck.

Gunter De Meyer (SK Beveren)

1. Club Brugge. Anderlecht zal lang meegaan, maar Club haalt het. Automatismen zullen de doorslag geven. Daarachter zie ik een duel tussen Genk en Gent voor de derde plaats. In Standard geloof ik niet zo.

2. Ligt gevoelig. Iedereen zal wel Beveren noemen. Als je het realistisch bekijkt, wordt het voor ons ook wel heel moeilijk, maar ik hoop dat we ons nog redden. De andere kandidaten lijken me Aalst, al weet je niet hoe het met die versterkingen zal uitdraaien, La Louvière op basis van hun kern, Antwerp misschien. Zelfs RWDM lijkt me nog niet uit de gevarenzone.

3.Gert Verheyen. Niemand stak erboven uit en in de laatste wedstrijd tegen Anderlecht was hij wat ongelukkig, maar op basis van zijn inbreng in de twee barrageduels tegen Tsjechië zal hij het halen.

door Geert Foutré, Peter T’Kint, Christian Vandenabeele en Frédéric Vanheule

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content