Om het gat van 26 punten dat Club Brugge vorig seizoen van kampioen Anderlecht scheidde, te dichten tastte de ploeg fors in de geldbeugel. Zes nieuwelingen versterkten vooral de centrale as. Het maakt van de West-Vlamingen, onder leiding van een half vernieuwde technische staf, opnieuw een titelkandidaat.

VERDEDIGING

Intern was lang te horen, zelfs vorig seizoen nog, dat het maar een kwestie van tijd zou zijn vooraleer Glenn Verbauwhede eerste doelman zou worden. Vanwege blessureperikelen van Stijn Stijnen mocht de 22-jarige belofte zeven competitiewedstrijden onder de lat, maar een succes werd dat niet. Verbauwhede speelde veel (en rustiger) in de voorbereiding, maar mag allicht nog even de wachtkamer in.

Brian Priske (rechts) en Michael Klukowski (links) zijn titularissen op de flank. De doublures aan de rechterkant zijn de jongeren Jorn Vermeulen en Gertjan De Mets. In de voorbereiding deed die laatste het ook even op links, waar IvanGvozdenovic, vorig seizoen zwaar door de mand, niet echt werd vervangen. Koen Daerden en misschien zelfs Jonathan Blondel zijn interne alternatieven. Nieuwkomer Stepán Kucera kan dat ook, maar zijn beste plaats is centraal, waar hij in de voorbereiding een hele goeie, sobere indruk liet.

Iets minder sober was Antolin Alcaraz uit Paraguay. Nu en dan wat nonchalant, wat Brugge in de voorbereiding goals kostte. Kost hem dat in een eerste fase zijn basisplaats ? Hoe dan ook is er concurrentie voor Birger Maertens (ook alternatief op rechts), PhilippeClement (door de blessure van Jeroen Simaeys de hele tijd al op het middenveld) en Joos Valgaeren.

MIDDENVELD

Serieus wat concurrentie hier, vooral tussen spelers die in een centrale rol het best renderen. Een probleem vorig seizoen was de recuperatie van de bal. Die rol werd zo goed mogelijk ingevuld door Sven Vermant, maar een tackelende, recupererende balveroveraar is hij niet en op zijn 34ste verander je de aard van een speler niet meer. Vandaar dat Vermant in de voorbereiding naar rechts moest uitwijken. Simaeys (22) is jong, rijzig en polyvalent, kan zowel in de verdediging als in een offensieve rol zijn plan trekken. Clement kan zeker ook uit de voeten, hij droomt al lang van die plaats. Ook nieuw in de as is Karel Geraerts. Opgeleid door Genk en Club Brugge als … verdedigende middenvelder, maar inmiddels een box-to-boxvoetballer. Dat kan op de linkerkant ook worden gezegd van Koen Daerden, die ook van box naar box kan. Aangezien hij sinds maart in de lappenmand ligt, is het voor de Limburger zaak snel niveau te halen.

Nog een aantal anderen moet de vraagtekens van een slecht seizoen van zich afspelen. Krijgt Jonathan Blondel, op het EK met beloften veelal diep in de linkerhoek, ook in Brugge zo’n rol, of houdt de trainer hem aan zijn beste positie, ergens centraal ? Trekt Ivan Leko, vorig seizoen na de komst van Cedomir Janevski weer basisspeler, zijn groeiende vorm door ? Elrio Van Heerden, de hele voorbereiding geblesseerd, is ook sterker centraal dan op de flank. Hij brengt de snelheid die Vermant noch Leko heeft.

AANVAL

Om een 4-3-3 te spelen zoals Mathijssen die invult – een echte en geen 4-5-1-variant – mist Club een linkerhoek. Op rechts is die er met Van Heerden of Yulu-Matondo, die zijn voorbereiding grotendeels miste. Nieuwkomer François Sterchele kan vertrekken op de flank, maar is eerder een voetballer die naar binnen snijdt. Wel een garantie voor goals, vorig seizoen 21 in 32 competitiewedstrijden. In drie jaar van de derde klasse naar de top, het gaat hard.

Wie wordt zijn partner voorin ? Bosko Balaban, vorig seizoen zestien goals, kan, maar blijft hij ? Daniel Chavez is de man van de voorbereiding, maar nog niet van het grote werk. SalouIbrahim noemde men op de ploegvoorstelling na een slecht seizoen ook een transfer, maar er blijven twijfels of hij het grote werk aankan. En wat kan Dusan Djokic, een reiziger van vele oorlogen en een werker, aan de top ?

CONCLUSIE

Nog veel vraagtekens, wat logisch is met een nieuwe coach en veel nieuwe spelers. Er is meer scorend vermogen, meer concurrentie, misschien nog wat weinig snelheid. Maar als het snel klikt, krijgt Anderlecht een serieuze concurrent.

Door Peter T’Kint

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content