Een match van 2 miljoen, dat was voor Club Brugge zondag de inzet van de partij tegen RC Genk. Geen 15 miljoen, zoals in Brussel, maar 2 miljoen, zijnde het verschil tussen het spelen van de kwalificaties voor de CL (bij een tweede plaats), en een kwalificatie voor de EL als derde. Geen 2 miljoen winst, maar 2 miljoen minder verlies, want Club sluit al jaren zijn seizoen af met een exploitatietekort tussen 4 en 6 miljoen euro. Dat ligt niet aan het huidige management, het is al decennia zo. Uitgaande transfers moeten de cijfers in evenwicht brengen.

Die cijfers bepalen straks mee het transferbeleid. Om te vermijden dat steeds meer clubs in de problemen komen (bij ons Beerschot, in Griekenland zakt AEK Athene, de club waar Arnar Gretarsson voorheen technisch directeur was, haast zeker naar derde klasse), mogen clubs in de toekomst niet méér uitgeven aan transfers en salarissen dan ze krijgen uit hun commerciële werking, tv-gelden en uitgaande transfers. Uitgaven aan infrastructuur of jeugdwerking zijn daar niet bij inbegrepen. Club Brugge moet met andere woorden zijn balans in evenwicht zien te krijgen.

Makelaars gaan uit van vijf tot zes nieuwe spelers bij blauw-zwart: een doelman, een rechtsachter, een linksvoetige centrale verdediger, een middenvelder en één of twee spitsen. Bij Club reageren ze voorzichtiger. Een nieuwe doelman wil het wel, maar Bojan Jorgacevic lijkt niet geneigd zelf een nieuwe club te zoeken, en Kujovic tekende al bij. Een nieuwe rechtsachter? Er is Meunier, en ook Tom Høgli speelde zich de laatste maanden weer in de gratie. Het zou dus kunnen dat er minder beweegt dan verwacht, tenzij er aanbiedingen komen voor basisspelers als Donk, Odjidja, Lestienne en vooral Bacca.

Voor die laatste lijkt Club al een alternatief te hebben: Tom De Sutter (bijna 28). Toen Didier Frenay, diens makelaar, vorige week donderdag in Brugge ontbeet met zijn speler, werd dat direct een hype op Twitter. Voorbijgangers die het duo spotten, hadden Frenay verward met… sportief manager Arnar Gretarsson. Die had een paar uur later wel een gesprek met Frenay over De Sutter. Club deed ook al een bod bij de concurrent. De Sutter woont in Brugge en speelde van 2001 tot 2005 bij de jeugd van Club. Hij kan als spits met de rug naar doel spelen, een aanspeelpunt zijn voor de naar binnen knijpende vleugelspitsen Trickovski, Refaelov en Lestienne, maar ook met het hoofd voorzetten van oprukkende verdedigers als De Bock of Meunier verwerken. Nu moest Club daar in tijden van nood een centrale verdediger als Donk doorschuiven.

Bijkomend voordeel is dat De Sutter Belg is, en het probleem van een tekort aan home grown players kan oplossen. Als Hoefkens en Buysse verdwijnen, en beloften als Verstraete of Dhoest worden uitgeleend, zit Club bij blessures van Belgen krap. Vandaar dat het Belgen zoekt, al ervoer men in het geval Malanda dat de prijs stijgt zodra blauw-zwart zich meldt.

Eén nieuwe speler is er al: Spyros Fourlanos (19) is een linksvoetige polyvalente middenvelder. Geen nummer zes of tien, maar een acht, type Jørgensen. Vrij onbekend, spelend bij de Griekse nationale U19 en de Griekse beloften, een jeugdproduct van Panathinaikos, een andere Griekse topclub met financiële problemen. Fourlanos werd aangebracht door de makelaar die ook Anele en Kumordzi naar Genk bracht. Paschalis Tountouris signaleert dat zijn poulain er een moeilijk jaar opzitten heeft, dat we ons niet mogen blindstaren op zijn beperkte aantal speelminuten. “Spyros was einde contract, wilde niet bijtekenen, en hij werd amper opgesteld. Maar als hij geen talent was, had de coach van de beloften hem niet opgeroepen.” Fourlanos geldt als technisch goed, intelligent, met een groot loopvermogen. Hij is ook, als vrije speler, relatief goedkoop. Panathinaikos ontvangt ongeveer 340.000 euro opleidingsvergoeding.

DOOR PETER T’KINT

Club moet zijn balans zien in evenwicht te brengen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content