Hertha BSC profiteert maximaal van gebrek aan regelmaat bij Leverkusen, Schalke en Wolfsburg.

Een lelijk eendje vormen ze, als we een klassement opmaken van de hoofdsteden in de vijf Europese topcompetities en hun aantal voetbaltitels. Madrid staat duidelijk op kop, met 42 kampioenschappen op 84 (Real 32, Atlético 10). Dan volgt Londen, met 20 op 116 (Arsenal 13, Chelsea 5 en Tottenham 2); voor Parijs, met 6 op 76 (PSG 5 en RC Paris 1) en Rome, met 5 op 111 (AS 3 en Lazio 2). Berlijn scoort 0 op 51.

Hertha BSC geldt in de Bundesliga als beste van de rest, na Bayern München en Borussia Dortmund. Een verrassing en indrukwekkend als prestatie, want de oud-werkgever van Bart Goor bleef eind mei enkel op basis van een beter doelsaldo bespaard van promotie-degradatieduels, hetgeen uiteindelijk Hamburger SV overkwam.

Met de Hongaarse trainer Pal Dardai (39) kwam er een nieuwe wind. De oud-middenvelder, tussen 1997 en 2011 gangmaker op het veld, stopte met zijn dubbelrol voor de Hongaarse nationale ploeg (ad interim vanaf februari tot mei 2015). Met tactisch vernuft, collectieve blokvorming en offensieve spel slaagde Dardai erin het imago op te smukken, want tot voor kort werd Hertha BSC vaak geassocieerd met interne strubbelingen, een wankel financieel beleid en teleurstellende resultaten. ‘Ze profiteren gewoon maximaal van het gebrek aan regelmaat bij Leverkusen, Schalke en Wolfsburg’, stelt Duits recordinternational Lothar Matthäus vast. ‘Om heel eerlijk te zijn: ik pronostikeerde ze als vijftiende.’

De huidige sportieve hoogconjunctuur doet terugdenken aan de CL-deelname (in 1999/2000) of maart 2009, toen Hertha BSC als leider op weg leek naar de titel, maar uiteindelijk als vierde eindigde. Het seizoen erop (2009/10) volgde de keerzijde, met een laatste plaats en degradatie. Vandaag houdt Michael Preetz met dit doemscenario geen rekening. De sportief manager en ex-spits wordt door Kicker geprezen als ‘een van de beste kopers’. Hij vond een formule die niet snel in de vuilnisbak zal belanden, nadat eerder netwerken met Oost-Europa en Brazilië op niks uitdraaiden. Preetz is een fan van spelers die elders weinig speeltijd krijgen. Zo rehabiliteerde hij de Bosniër Vedad Ibisevic (31) en de enige vedette Salomon Kalou (30).

Hertha BSC blijft wel een club zonder echt gezicht en met een schaarse achterban. Berlijn is een migrantenstad, waar de meeste Bundesligaclubs een fanclub hebben en veel ploegen andere (Turkse, Arabische of Kroatische) wortels hebben. Het Olympisch Stadion heeft een capaciteit van 74.475 plaatsen, maar gemiddeld vinden slechts 40.000 fans de weg ernaartoe. Een modern trainingscomplex, 600 vierkante meter groot, werd vorige maand opgeleverd, als symbool voor de nieuwe stijl én het toekomstige grotere elan.

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content