Nu de redding een feit is, kan Waasland-Beveren beginnen aan de uitbouw van de ploeg voor volgend seizoen. Een pak werk, want heel wat spelers zijn geleend. Prioritair is daarbij het bereiken van een overeenkomst met de trainer. Glen De Boeck moest voor die gesprekken vorige week afzeggen, wegens ziekte. Maandag was De Boeck terug op de club, in de namiddag stond een eerste gesprek met de directie op zijn agenda. Manager Dirk Poppe: “We hebben met de scouting al een reeks dossiers voorbereid, maar het zou dom zijn om nu al voor een speler te gaan, als de trainer er niet achter staat.”

Een van de dossiers die op tafel liggen, is dat van doelman Colin Coose-mans, geleend van Club Brugge. Poppe: “Ik heb daarover al eens met Vincent Mannaert gesproken. Colin mag Club Brugge verlaten. Hij is na komend seizoen einde contract, het gaat om een definitieve transfer. Club wil hem van de loonlijst, niet nog een jaar uitlenen.” Hoeveel Coose-mans moet kosten, weet Poppe nog niet: “Binnenkort starten we de onderhandelingen.”

Het zijn drukke dagen voor de manager, die voor het eerst in zijn managerscarrière al in februari weet in welke reeks hij het volgend jaar speelt. Poppe krijgt komende maandag onderzoekers van Ernst & Young over de vloer, die namens de Pro League peilen naar de ervaringen van de eersteklassers met de play-offs. In april moet hun rapport klaar zijn. Op basis daarvan wil de Pro League, die volgend seizoen moet onderhandelen over een nieuw televisiecontract, bepalen hoe de competitieformule er kan uitzien. Poppe: “Ik hoor van andere clubs dat play-off 2 niks is qua beleving, we zullen zien.”

Waar hij wél wat over kan zeggen? Poppe: “Ik heb me op de laatste vergadering van de Pro League dood geërgerd. We moeten iets doen met de Panoramareportage over zwart geld, is gezegd. We hebben lang gepraat, over de eisen waaraan een bestuurder van een eersteklasser moet voldoen. Geen crimineel verleden, dat soort zaken. Allemaal nobel, maar compleet naast de kwestie. Waarover ging die reportage? Over zwart geld en het feit dat clubleiders hun ziel verkopen aan de eerste de beste om aan geld te komen. Ik ga geen clubs met de vinger wijzen, maar we lezen voldoende. Vorig seizoen waren we in Eupen en het bestuur moest zich excuseren. Er waren geen broodjes, want de bakker weigerde nog te leveren, omdat hij niet betaald was. Dan zet je de deur open voor mensen van allerlei slag.”

Hij suggereert een andere oplossing: “Verhoog de lonen!” Dat betekent nog meer kosten. Klopt, zegt Poppe: “Maar dan wel officiële kosten. Er is ook strengere controle nodig. Nu moeten tweedeklassers 17 spelers hebben die ongeveer 10.000 euro bruto verdienen. In eerste klasse zijn dat er minimaal 22 die minimaal 18.000 euro bruto moeten krijgen. Toen ik destijds voor tweede klasse spelers zocht, lachten ze ons uit en waren ze niet geïnteresseerd in die 10.000 euro. De rest krijgen ze elders onder tafel, bij ons was alles officieel. Dat is concurrentievervalsing. Wil je zwart geld écht weg, dan moet die lat véél hoger. Maak daar eens minimaal 25.000 euro van. Dan wordt het al veel moeilijker om daarbovenop nog zwart geld te betalen. En controleer dan streng. Op die manier is de concurrentie eerlijk. Wie niet mee kan, moet naar het amateurvoetbal. Idem in eerste klasse. Verhoog die minimumlonen gerust naar 40 à 50.000 euro. Zijn we dan met minder, oké, maar dan heb je tenminste geen onduidelijke geldstromen meer.”

Binnen de Pro League is een andere denkpiste een gesloten competitie. Poppe: “Nu zijn elf ploegen doodsbang voor een degradatie en plooit men zich in allerlei bochten. Als je van afdeling één en twee betaald voetbal maakt, die competitie gesloten houdt, én tweede klasse zuivert door veel strengere financiële regels, kan je nog steeds stijgen en dalen, maar is dalen niet langer dodelijk. Dat zal meer helpen dan al die regeltjes over bestuurders met een al dan niet bezwaard verleden.”

DOOR PETER T’KINT

“Club wil hem van de loonlijst, niet nog een jaar uitlenen.” Dirk Poppe, manager Waasland-Beveren

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content