“Ik voel me goed en mijn knie gaat spectaculair vooruit”, verklaarde Radamel Falcao onlangs in een video op de website van AS Monaco. De 28-jarige Colombiaanse spits voegde eraan toe dat hij hoopt het WK te halen. Op 22 januari scheurde hij in een bekerwedstrijd een kruisband in zijn linkerknie, heel Colombia is nu in de ban van zijn mogelijke fitheid voor het WK. De president van het land, Juan Manuel Santos, was de eerste die aan het ziekbed van Falcao stond net na diens operatie. We zien Elio di Rupo nog niet met een bakje druiven aan het bed van Christian Benteke staan… De aanwezigheid van Falcao in het nationale elftal is inderdaad belangrijk: van de 27 doelpunten die Colombia in de voorronde maakte, kwamen er negen op zijn naam. Maar bondscoach José Pekerman – een Argentijn – wanhoopt niet, er zijn immers genoeg alternatieven. De spits die het dichtst in de buurt van het profiel van Falcao komt, is Jackson Martínez (27), dit seizoen topschutter bij FC Porto. Ook Carlos Bacca (27) is de laatste weken enorm hot, vooral na zijn twee doelpunten in de 2-1-winst van Sevilla tegen Real Madrid. Niet vergeten dat de ex-Clubspits in de topschuttersstand in Spanje ongeveer op dezelfde hoogte staat als Pedro, David Villa en Gareth Bale. Verder is er Teófilo Gutiérrez (28), dé man bij de Argentijnse topclub River Plate. In de WK-kwalificaties vormde hij met Falcao een konings-koppel en was hij ook al goed voor zes doelpunten. ‘Teo’ is wel een karaktertje, hij provoceert graag en laat nogal snel zijn vuisten spreken als iets hem niet zint. Een andere kandidaat kwam vorige week nog in het nieuws: Adrián Ramos. De 28-jarige spits van Hertha Berlijn verhuist volgend seizoen naar Borussia Dortmund om er Robert Lewandowski op te volgen. Onder Pekerman kwam hij wel bijna niet aan spelen toe. Andere mogelijke vervangers voor Falcao zijn: Luis Muriel (23, Udinese), Dayro Moreno (28, Millonarios) en Carlos Quintero (26, Santos Laguna). Vooraan baadt Colombia dus in weelde. Die spitsen moeten natuurlijk ook gevoed worden en dat was, tot voor kort, het probleem. Op de Copa América in 2011 bijvoorbeeld werd het team in de kwartfinales uitgeschakeld door Peru. Sergio Markarian, de bondscoach van Peru, merkte toen op dat Colombia fysiek, technisch en tactisch erg goed was, maar dat het hen aan fantasie ontbrak. Dat ontbrekende stukje wordt nu perfect ingevuld door de 22-jarige James Rodríguez, die vorig seizoen van FC Porto naar AS Monaco verhuisde. Vandaar ook dat veel analisten Rodríguez als de belangrijkste speler van het elftal aanduiden. Colombia is op het WK ingedeeld in groep C met Griekenland, Japan en Ivoorkust. Het speelt zijn eerste wedstrijd tegen Griekenland op 14 juni.

Mocht Radamel Falcao niet tijdig fit raken voor het WK, dan heeft bondscoach José Pekerman mogelijkheden zat om hem te vervangen.

DOOR STEVE VAN HERPE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content