1 MARCIN WASILEWSKI

Dé comeback werd gemaakt door de man van wie men dacht dat hij nooit meer een comeback zou maken. 29 was Wasilewski al toen Witsel die vreselijke overtreding maakte die hem scheen- en kuitbeen kostte. Maar sinds die dag had de Pool maar één doel voor ogen: terugkomen, en daar werkte hij kei- en keihard voor. Toen hij op 8 mei even mocht invallen tijdens de laatste en onbelangrijke play-offwedstrijd van Anderlecht hield dat het midden tussen een mirakel en een aalmoes. Dat was nog geen echte comeback, integendeel: dat voedde de twijfel. Maar de comeback kwam er toch en eind 2010 stond Wasyl er weer helemaal, en even onvervaard als voordien.

2 HUGO BROOS

We geven het toe: we hebben te doen gehad met Hugo Broos. Al in november 2009 werd hij ontslagen bij het Turkse Trabzonspor. Die zal in januari wel ergens onderdak vinden, dacht men. Maar januari ging voorbij. In juni dan. Maar ondanks een immense stoelendans bleef Broos de trainer die geen zitje vond. Trainers werden ontslagen, andere werden aangenomen, maar niet Hugo Broos. Pas na bijna een vol jaar, in oktober 2010, was er een club die eindelijk vond dat ze zo veel ervaring en vakmanschap best konden gebruiken. De terugkeer van Hugo Broos gebeurde meteen door de grote poort: Zulte Waregem verloor tot de winterstop nog slechts één keer (tegen Anderlecht) en pakte 16 op 27.

3 MÉMÉ TCHITÉ

Anderlecht had hem in 2007 verpatst aan Santander en gelukkig was Tchité daar niet mee. Op 3 oktober 2010 nam hij sportief weerwraak door in de topper Standard-Anderlecht (5-1) twee keer te scoren. Ook Standard is een ex-club van Tchité en het bracht bij het sluiten van de transfermarkt zijn voormalige aanvaller weer thuis. En thuis is Tchité hier inderdaad, hij zou zelfs doodgraag voor de Rode Duivels voetballen. Dat zal wel altijd een droom blijven voor de man met de drie nationaliteiten (Burundees-Rwandees-Belgisch) want de FIFA wees hem begin dit jaar definitief aan Rwanda toe.

4 TROND SOLLIED

Voor journalisten is de terugkeer van Trond Sollied een zegen, want de Noor is altijd wel goed voor een paar opmerkelijke quotes. Na zijn eerste training bij Lierse verdedigde hij zich al voor het feit dat hij veel aan zijn assistenten had overgelaten met de originele vergelijking: “Als iemand soep maakt, ga ik niet mee in de pot roeren. Ik zal achteraf wel zien of de soep smaakt.” Dat de ex-trainer van AA Gent en Club Brugge tijdens de winterstop naar het zwalpende Lierse kwam, was een flinke verrassing en kan alleen maar verklaard worden door de kapitaalkracht van Maged Samy.

5 KEVIN VANDENBERGH

Op je zeventiende debuteren in eerste klasse en tien jaar later vegeteren op een bank in Utrecht, dan ben je stilaan zelfs het statuut van ‘eeuwige belofte’ ontgroeid. Hoewel Vandenbergh zes jaar op rij (bij Westerlo en Genk) meer dan tien competitiegoals maakte, haalde hij nooit de echte top. In Utrecht mislukte hij compleet, een uitleenbeurt aan Germinal Beerschot verliep matig. Wat zou Vandenbergh dan gaan uitspoken bij de rode lantaarn van de Jupiler Pro League? Zijn antwoord was: één goal per twee wedstrijden maken en zo de Oostkantonners uit het degradatiemoeras sleuren.

6 HEIN VANHAEZEBROUCK

Kortrijk vormde zijn kleine koninkrijk. Bij de West-Vlamingen had hij zijn stempel gedrukt en hij had hen na tien jaar weer naar eerste klasse geloodst. De uitdaging bij een topclub wenkte, maar het werd geen succes. De resultaten waren slecht en de eigenzinnigheid van Vanhaezebrouck werd niet door iedereen gepruimd. In november was het al bye-bye Hein. Het kwam hard aan, Vanhaezebrouck hulde zich lang in stilzwijgen. Maar in de zomer klopte zijn KV Kortrijk weer aan. Het kon als een stap terug gezien worden, maar het werd opnieuw een succesverhaal. De chemie tussen trainer en groep was er weer helemaal en Kortrijk doet opnieuw mee voor een plaats in play-off 1.

7 JACKY MATHIJSSEN

Sinds zijn ontslag bij Club Brugge is Jacky Mathijssen een echte comeback kid geworden. In oktober 2009 ging hij aan de slag bij Lokeren maar hij mocht er na drie maanden alweer vertrekken. In juni 2010 maakte hij zijn rentree bij Charleroi, waar hij in september ten prooi viel aan de grillen van voorzitter Abbas Bayat. Maar ook dan bleef hij niet lang zonder werk. In december volgde hij De Boeck op als trainer van Germinal Beerschot. Een rappe reeks comebacks waar Hugo Broos lange tijd alleen maar van kon dromen.

8 BENJI DE CEULAER

Ooit was hij een groot talent bij STVV, maar Feyenoord bleek te hoog gegrepen. Hij verzeilde bij RKC, waarmee hij twee behoorlijke seizoenen in tweede klasse draaide. Vorig jaar, toen RKC weer in de Eredivisie stond, kwam hij echter amper aan spelen toe. De transfer naar Lokeren luidde de ommekeer in. Peter Maes weet zulke spelers wel te prikkelen en De Ceulaer bereikte weer zijn vormpeil van jaren geleden. Hij maakte voor de Waaslanders al bijna zoveel goals als in zijn voorbije vier seizoenen samen.

9 LAURENT CIMAN

Populair is de Waal nooit geweest bij Club Brugge, maar op den duur kreeg hij meer fluitconcerten te horen dan aanmoedigingen. Een uitleenbeurt bij KV Kortrijk bracht gedeeltelijk soelaas, maar toch moest de ex-belofte-international niet op een nieuwe kans in Jan Breydel rekenen. Toen Marcos Camozzato van Standard naar Club kwam en Ciman de omgekeerde beweging maakte, dacht men in Brugge een prachtzaak gedaan te hebben. Maar Ciman verraste: hij werd een van de sterkhouders in de defensie van de Rouches en hij mocht van Leekens zelfs zijn eerste caps voor de nationale ploeg vieren.

10 SÉRGIO CONCEIÇÃO

Hij had drie jaar met Standard het mooie weer gemaakt en voor de Rouches mee het pad geëffend voor de jonge garde die nadien twee titels zou pakken. De temperamentvolle Portugees had in de Vurige Stede dan ook het aureool van een halfgod. Vorige zomer, een goed halfjaar na het beëindigen van zijn actieve voetbalcarrière, keerde Conceição als assistent-coach terug naar Sclessin. Hij werkt er weliswaar in de schaduw van D’Onofrio, maar dat betekent niet dat hij minder ontvlambaar is dan vroeger. De eerste boete voor bakkeleien met de scheidsrechters is alweer een feit.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content