Naast zaakwaarnemers mét mandaat van een speler zijn er ook tussenpersonen die namen aanreiken en in ruil daarvoor een commissieloon willen.

Het is een raar wereldje, dat van tussenpersonen bij transfers in het voetbal. Verbaal en ander geweld is blijkbaar niet ongewoon in die business, signaleren betrokkenen. Maar in een discussie tussen een Duitse scout en KAA Gent gaat het er gelukkig veel beschaafder aan toe. De Duitser bezorgt mensen hier al jaren tips over goeie spelers. Zo nu en dan leidt dat tot een deal, waarvoor hij dan graag verloond wordt. Het contactwerk is wel degelijk verricht, leert inzage in gesprekken tussen alle betrokken partijen, maar met verloning komt niemand over de brug. En dat vindt de Duitser vreemd, want in zijn land wordt alles veel duidelijker afgehandeld. Waarom kan dat niet in België? En waarom schuift men hier Belgische makelaars tussen?

We hebben de voorbije weken zijn verhaal gecontroleerd bij makelaars, sportleiders, sportief managers. Allen loven ze zijn kennis van de markt en zijn neus voor talent. Maar er is één groot probleem: als geïnteresseerde clubs rechtstreeks aan een speler vragen wie hem vertegenwoordigt, wordt nooit de naam van de Duitser genoemd. ‘En dus’, zegt Michel Louwagie namens KAA Gent, ‘kunnen we die man niet betalen. Het is aan hém om een afspraak te maken met de vertegenwoordiger van de speler als hij de contacten legt. Iedereen die transfermarkt.com volgt, kan namen suggereren. Als ik naar Manchester City mail dat Messi een goeie speler is en de deal raakt rond, heb ik dan recht op 50 procent commissie?’

En dat van die Belgische tussenpersonen? Dat heeft met een overheidsreglement te maken: wie in België wil werken, moet 25.000 euro op een geblokkeerde rekening zetten. Dat is niet interessant voor buitenlandse mandaathouders die slechts één transactie afronden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content