Met de Supercup werd de algemene repetitie voor de competitie gehouden. Analist Wim De Coninck verwacht een spannende competitie, “van een hoger niveau dan vorig jaar. Anderlecht gaat van in het begin goed voetballen, Jacky Mathijssen krijgt Club wel op de rails, Genk behield het geraamte en Standard heeft een heerlijk sterk middenveld.”

Wim De Coninck : “Er is geen uittocht van talent geweest. Ik betreur dat een talent als Pocognoli niet in België te houden is, dat Vanden Borre hier niet doorbrak, dat Lombaerts weg is. Maar is Standard zwakker zonder Conceição ? Biglia, Defour, Fellaini, Jovanovic, Tchité en Frutos zijn nog in België. Dalmat van Bergen, een van de beste middenvelders in de competitie, tekende bij. Dat gebeurde een paar jaar geleden niet. Dat Trond Sollied terugkeerde, is een positief signaal.”

Wat vond je van Club ?

“Zonder Sterchele had ik nog enig voorbehoud. Devroe heeft goed ingekocht, maar door vroeg de vinger in de wonde te leggen, raakt hij de spelers die hij wilde verkopen aan de straatstenen niet kwijt. Club kan twee typeploegen opstellen die niet voor elkaar moeten onderdoen. Dat lijkt me een nadeel. De kern is niet opgekuist. Zolang Balaban er is, moet je hem opstellen, anders raak je hem nergens kwijt. Salou zie ik niet terugkeren. Hij is iemand die maar in één systeem past : met één diepe spits.”

Anderlecht haalde in de voorbereiding slechte resultaten.

“De voorbereiding van Vercauteren is echt zwaar. Die spelers zijn in geen enkele oefenmatch fit aan de aftrap gekomen, maar ze zullen er wel staan. Eind vorig seizoen waren ze al goed aan het voetballen. Die gaan met een vrijwel ongewijzigd team die lijn doortrekken. Ik verwacht dat Tchité en Boussoufa een heel sterk seizoen spelen.”

Anderlecht verkoos Théréau boven Sterchele. Terecht ?

“Vorig jaar zei ik na drie speeldagen waarin ik Charleroi drie keer had gezien dat Théréau beter was dan Sterchele. Alleen heeft Sterchele, die nog een grote progressiemarge heeft, zich in dat jaar heel goed ontwikkeld en stel ik me vragen als ik hoor dat Théréau conditionele problemen heeft.”

Spelen Standard en Genk een rol van betekenis voor de titel ?

“Standard heeft een jong, Belgisch en zeer goed middenveld. Als Jovanovic in zijn hoofd de knop kan omdraaien en niet snel weg wil, zou ik Standard niet onderschatten.

“Bij Genk voorspellen bijna alle spelers op de website dat ze kampioen worden. De druk wordt groter, Pocognoli gaan ze missen, maar verder staat het geraamte er nog en hebben ze zich goed versterkt. Ik zie Genk, Standard en Club Brugge heel lang meedoen in de titelstrijd, al schat ik op het eind Anderlecht iets hoger in.”

Kan Gent zich met Sollied in de titelstrijd mengen ?

“Dat zou een stunt zijn. Ik vraag me af hoe Olufade en Foley, die perfect samenspeelden in een tweespitsensysteem, functioneren in Sollieds vaste patroon met drie aanvallers. Anderzijds gaat iedereen dit seizoen dankzij zijn rol in dat systeem de kwaliteiten van Grondin bejubelen.”

Wie krijgt het moeilijk ?

“Op papier zijn alleen STVV en Cercle verzwakt. Germinal Beerschot is versterkt, maar verloor wel iemand die twintig goals maakte. Van Bergen verwacht ik veel. Zelfs Roeselare heeft goed ingekocht, geruisloos en slim. Daarom is het logisch dat STVV en Dender in de prognoses onderaan bengelen. Dender was vorig jaar de beste ploeg in tweede, maar één van hun sterkhouders, Koen Persoons, tekende al voor Mechelen toen het leek dat Mechelen niet zou promoveren en Dender wél. Dan heb je niet veel middelen. Mechelen wordt in de prognoses hoger ingeschat, omwille van de sfeer rond het veld en de inbreng van de trainer. Maar dé vraag is : wat hebben ze op het veld ?”

GEERT FOUTRé

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content