COMPETITIEVERVALSING

Zaterdag gaat in Gabon de 31e editie van de Afrika Cup van start. Het toernooi viert zijn 60-jarig bestaan en is telkens weer goed voor toestanden die je in het moderne profvoetbal niet meer voor mogelijk houdt. Zo had de CAN (Coupe d’Afrique des Nations) in Libië georganiseerd moeten worden, maar dat land ligt nog in puin na de opstand tegen Kaddafi.

En ook nu is er weer herrie en chaos bij een aantal deelnemers. Zimbabwe eiste dit keer de hoofdaandacht op. Het begon een paar weken geleden al toen het team weigerde te logeren in het oefenkamp dat de bond had uitgekozen. The Warriors konden ook niet trainen in het nationaal sportstadion, omdat de huur (57 euro) niet was betaald. De federatie had nochtans een sponsor van 240.000 euro gestrikt.

Vorig weekeinde ging het van kwaad naar erger met de nationale voetbaltrots van Zimbabwe. Vrijdagavond stuurden de spelers hun kat naar het afscheidsdiner dat werd aangeboden door eerste vicepresident Emmerson Mnangagwa en de ochtend nadien vertikten ze het op het vliegtuig naar Gabon te stappen. The Warriors eisen per wedstrijd een premie van 4800 euro en de bond wil niet meer dan de helft betalen.

Goed nieuws voor Georges Leekens. De eerste opdracht van Zimbabwe is volgende zondag tegen ‘zijn’ Algerije. Volgens de bookmakers is het team van de Limburger de topfavoriet van deze CAN. Onze ex-bondscoach kon zich zelfs de luxe permitteren om een speler als Sofiane Feghouli (West Ham) thuis te laten. Leekens moet volgens kenners vooral de concurrentie vrezen van Ghana en Senegal.

Titelverdediger Ivoorkust wordt zonder Yaya Touré minder hoog ingeschat en voetbalgrootmacht Nigeria, de Afrikaanse kampioen van 2013, ontbreekt voor de tweede keer op rij. Nigeria werd in 1996 olympisch kampioen en zou nochtans de eerste Afrikaanse wereldkampioen worden.

In tegenstelling tot Leekens mag Hugo Broos al blij zijn als hij met Kameroen de tweede ronde haalt. De Hombekenaar moet maar liefst zeven spelers missen. Bekende namen als Joël Matip (Liverpool), Allan Nyom (West Brom) en André-Frank Zambo Anguissa (Marseille) verkozen de clubbelangen boven de nationale ploeg. De voetbalbond van Kameroen vroeg de FIFA niet om hen voor de duur van het toernooi te schorsen. Een verzoek dat meteen ingewilligd zou zijn.

Een ongewone stap, die meestal niet eens overwogen wordt. Tot ergernis van veel clubs. Vooral de Premier League is niet te spreken over de afwezigheid van de CAN-finalisten, die minimaal vier en mogelijk zeven matchen bedraagt. Grootste slachtoffers zijn kampioen Leicester City (Riyad Mahrez, Islam Slimani), Liverpool (Sadio Mané), Manchester United (Eric Bailly) en Arsenal (Mohamed Elneny). In ons land worden vooral Anderlecht (Acheampong, Hanni en Kara), Standard (Dossevi, Fai en Miya), KV Oostende (Ovono, Musona en Siani) en AA Gent (Coulibaly) getroffen.

Dit kan competitievervalsing voor gevolg hebben. Twee jaar terug gingen Chelsea en Manchester City na de kerstperiode nek-aan-nek op kop in de Premier League, maar toen Yaya Touré uit Afrika terugkeerde, lag zijn team zeven punten achter.

Clubs weten wanneer de Afrika Cup plaatsvindt en hebben dus weinig reden tot klagen. Toch zou de FIFA moeten ingrijpen. Vooral in het belang van de Afrikaanse voetballers. Veel clubs staan weigerachtig tegenover het binnenhalen van jongens van het zwarte continent, omdat de kans groot is dat ze hen om de twee jaar in januari kwijt zijn. Na het laatste fluitsignaal duurt het op de koop toe vaak nog een tijdje vooraleer ze (uitgeput) terugkeren. Sir Alex Ferguson trok om die reden in zijn carrière slechts 4 Afrikaanse voetballers aan op 99 transfers.

De FIFA zou het best de kalenders voor alle confederaties op elkaar afstemmen. Dat wil zeggen dat de Afrika Cup slechts om de vier jaar op het programma zou staan en in juni en juli afgewerkt zou worden, net als het EK en de Copa América. De CAF (Afrikaanse voetbalbond) wil echter om de twee jaar organiseren om wat meer inkomsten te hebben. En zo draait in het voetbal alles om geld.

DOOR FRANÇOIS COLIN

De FIFA moet kalenders van alle confederaties, ook de Afrikaanse, op elkaar afstemmen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content