Normaal gezien houd ik me niet bezig met het reageren op commentaren die leiden tot lange, betekenisloze, subjectieve voetbaldiscussies, waarbij argumenten bepaald en verzonnen worden vanuit een vurig supportershart. Maar vandaag maak ik een uitzondering: reacties en commentaren op Facebook en andere onlinemedia laat ik vlot passeren, want achter een toetsenbord is het gemakkelijk om je gal te spuwen en je boodschap, als die er al in zit, wordt niet gecontroleerd of genuanceerd.

Wanneer echter zo’n standpunt in deze rubriek van Sport/Voetbalmagazine verschijnt, dan kan ik, excuseert u mij, niet anders dan vol verontwaardiging op mijn achterste poten te gaan staan. De lezersbrief van de heer Eric Matthys in het nummer van 29 april was een zure afsluiter van mijn wekelijkse leesplezier.

Neen, niet omdat de heer Matthys een supporter van Anderlecht is. Zelfs niet omdat hij tegen Club Brugge schrijft, de ploeg waar ik al jaren met hart en ziel voor supporter. Maar wanneer iemand zo enorm gemeend over complottheorieën schrijft of meent dat deze of gene kampioen moet spelen van een maffiose voetbalbond of een – overduidelijk – omgekochte scheidsrechter, dan vind ik persoonlijk dat die tegen zichzelf in bescherming moet worden genomen en niet zijn standpunten gepubliceerd mag zien.

Ja, de scheidsrechters hier in België zijn beneden niveau (in veel matchen). En ja, zelfs de analisten kunnen zich eens vergissen. Maar een complot? Omkoperij? Dan kunnen we de competitie afschaffen, want dan wordt elke match omgekocht en gefixt. Van hoog tot laag: van Brugge over Zulte Waregem tot Lierse zijn er matchen, soms meerdere na elkaar, waarin bepaalde ploegen het voordeel lijken te krijgen en waar vuile, harde overtredingen niet gefloten of bestraft worden. Ik houd helaas – of zeg maar: gelukkig – geen boekje bij, maar iedereen die enigszins neutraal naar voetbal kan kijken, weet wat ik bedoel. Om bij Anderlecht te blijven: Anthony Vanden Borre kan al meerdere matchen op rij rood krijgen, de scheidsrechters gaan ‘samen met RSCA’ op stage, en de heer Roger Vanden Stock wordt voorzitter van de Pro League. Allemaal zaken die een man als de heer Matthys zouden kunnen doen doorslaan naar extremistische complottheorieën en omkoperij. Maar neen, geloof me vrij, dit berust op toeval. Als een scheidsrechter als Serge Gumienny wordt aangeduid om de kraker Anderlecht-Club te leiden en beide supportersclans voelen zich op voorhand bestolen, dan lijkt de ref mij redelijk neutraal – eventueel slecht, maar neutraal – te fluiten. Kijken we verder naar onderen in het klassement, dan kunnen we stellen dat mannen als Joachim Van Damme en Seth De Witte al genoeg fouten hebben gemaakt om ook volgend seizoen te moeten missen. En zo zijn er nog. Dus laat ons genieten van het spannende slot zonder te verzanden in een discussie over nutteloze en zelfs betekenisloze zaken.

Josse Vekeman, Merelbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content