De verklaringen van de voorzitter smaakten pikant : Abbas Bayat wil dat Charleroi dit seizoen kampioen wordt. Realistisch lijkt die verwachting niet, maar ze onderstreept wel de groeiende ambities bij de Carolo’s. In het verleden zette de club zelden de middelen in die rijmden met de scherpe ambities, maar deze keer kon Charleroi het merendeel van zijn beste spelers behouden en voegde daar nog doelman Bertrand Laquait aan toe, het lokale idool dat terugkeert. Het grote vraagteken bij Charleroi staat achter de naam van de trainer : Philippe Vande Walle krijgt de ondankbare taak om Jacky Mathijssen te doen vergeten.

VERDEDIGING

De toegevoegde waarde van Laquait voor Charleroi staat buiten kijf : hij draagt zijn talent, zijn kalmte, zijn charisma en zijn professionalisme bij. Patrice Luzi begon slecht aan het vorige seizoen, herpakte zich nadien, maar haalde nooit het niveau van Laquait : noch op het veld, noch in het hart van de supporters. Wel is het afwachten of Laquait het hele seizoen in het Zwarte Land blijft of enkel op doorreis is.

Nog een ander probleem van Charleroi lijkt opgelost : het team heeft zijn linksback gevonden. Ibrahima Diallo, vorig seizoen geblesseerd, krijgt het volste vertrouwen van Vande Walle. Daardoor kan Abdelmajid Oulmers, die in de vorige campagne achteraan depanneerde, weer opschuiven naar het middenveld.

Geen troepenbewegingen in de rest van de defensie. Van Badou Kéré werd lange tijd zijn vertrek aangekondigd, maar hij tekende bij. Hij koppelt almaar meer ervaring aan zijn soliditeit, al steken er soms vlagen op in zijn hoofd, die hem ieder seizoen minstens één rode kaart kosten. Aan zijn zijde moet Laurent Ciman, ook al is hij uitgegroeid tot een gevestigde waarde, verder vooruitgang boeken. Op rechts lijkt Frank Defays het gewicht van de jaren niet te voelen. De aanvoerder heeft op 33-jarige leeftijd het beste seizoen van zijn carrière achter de rug. Coach Vande Walle gelooft ook volledig in het beloftevolle element Sébastien Van Aerschot.

MIDDENVELD

Een van de besten in België. Fabien Camus, door Sport/Voetbalmagazine verkozen tot beste middenvelder van het jaar, gaf te kennen dat hij liever niet wilde vertrekken naar Steaua Boekarest. Zijn opvolger is al gekend : Rémi Sergio. Net als Camus komt die van Marseille en puilt zijn bagage uit van de techniek. Maar de explosiviteit van Camus bezit Sergio niet.

De rest van het middenveld oogt al evenmin mottig. Tim Smolders ontpopt zich tot de regulator van het team, onder meer omdat hij zowel kan verdedigen als scoren. Op links keert Oulmers terug naar zijn oude stek. Vertrekt Camus alsnog, dan kan Oulmers overpakken als creatieve chef op het middenveld. De sobere defensieve middenvelder Cristian Leiva is gebleven. Die knapt altijd zijn werk op, maar draagt in offensief opzicht weinig bij. Grégory Christ, ten slotte, blonk uit in de vriendschappelijke wedstrijden.

AANVAL

Daar zit de achillespees van het team. Vooraan heeft Charleroi spelers in huis die stuk voor stuk kunnen scoren maar voor hetzelde geld open doelkansen verknoeien. De gepatenteerde doelschutter Izzet Akgül is vertrokken. Orlando heeft zijn debuut bij Charleroi nooit kunnen bevestigen. Hij heeft wat aan gewicht gewonnen en aan snelheid verloren. Excuses heeft hij niet meer, Orlando staat voor het seizoen van de waarheid. Joseph Akpala wordt beschouwd als de grootste belofte van de Carolo’s, maar is nog niet volgroeid. Brice Jovial viel vorig seizoen goed in, maar moet meer regelmaat in zijn prestaties leggen. Romain Dutrieux komt over van Bergen en heeft nog alles te leren op het hoogste niveau. Nieuwkomer Michaël N’Dri dient zijn waarde nog te bewijzen. Niettemin, in de oefenpotten kon hij de coach al bekoren. Net als Mahamadou Habibou, die vorig seizoen werd uitgeleend aan Tubeke en in de tweede klasse meermaals de weg naar het net vond.

CONCLUSIE

Als Philippe Vande Walle het werk van zijn voorganger kan doorzetten, mag Charleroi Europese dromen koesteren. Op voorwaarde natuurlijk dat de kern compleet blijft tot het einde van het kampioenschap.

Door Stéphane Vande Velde

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content