Doelman Tim Howard voelt zich thuis bij Manchester United.

SirAlex Ferguson kan een voorzichtige glimlach nog altijd niet onderdrukken als hij wordt herinnerd aan de relatief minimale transfersom die werd neergeteld voor Tim Howard (24). Voor nog geen twee miljoen euro weekte de gewiekste manager de Amerikaanse doelman los bij de New York/New Jersey Metro Stars.

De overstap vorige zomer van de Major League Soccer naar de Premier League kostte Howard geen enkele moeite. Aanvankelijk dacht iedereen dat de goalie in zijn debuutjaar zijn tijd op de invallersbank zou slijten, maar inmiddels is hij onomstreden. Op Old Trafford denkt niemand nog aan de grillen en fratsen van Fabien Barthez, zijn illustere voorganger. Howard – die door intimi wordt aangesproken als T-Ho – voelt zich al volledig thuis in het Engelse sterrengezelschap. “Ik ga elke dag lachend naar mijn werk. Dat het zo goed gaat, maakt me blij. Ik had amper de tijd om alles te verwerken. Maar als ik dat zou doen, word ik misschien wel gek. Ongetwijfeld komt er nog wel een terugslag. Dat lijkt me onvermijdelijk. Voorlopig probeer ik daar echter niet aan te denken.”

In de Verenigde Staten vervult de goalie een voorbeeldfunctie, omdat hij zich ondanks het Tourette-syndroom bij een topclub in de kijker speelt. De ziekte (lichamelijke tics gekoppeld aan het produceren van geluiden) deert hem geenszins, verzekerde hij de Engelse pers. “Ik ben het beste bewijs dat Tourette geen obstakel in je leven hoeft te zijn. Het hoeft niemand tegen te houden om zijn droom na te jagen. Ik had trouwens nog nooit een uitbarsting tijdens een wedstrijd.”

Howard hoopt bij Manchester United in de voetsporen te treden van Peter Schmeichel. “Hij was altijd mijn held en voorbeeld. Ik heb zelf niet de behoefte om held te worden. Daar speel ik niet voor. Ik wil een constante factor worden, maar ook bekers en titels winnen”, lichtte hij toe. (FV)

FA CUP. Loting kwartfinales : Portsmouth-Arsenal ; Manchester United-West Ham/Fulham ; Sunderland/Birmingham-Sheffield United ; Millwall-Tranmere Rovers. Wedstrijden op 6 of 7 maart. LEDLEY KING (Tottenham), pas in laatste instantie opgeroepen, lag met zijn eerste interlandgoal aan de basis van het 1-1-gelijkspel tegen Portugal. MICHAEL OWEN passeerde de kaap van 150 treffers voor Liverpool. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Henry (Arsenal) 19 goals ; 2. Van Nistelrooy (Man. United) 18 goals ; 3. Shearer (Newcastle) 17 goals ; 4. Saha (Man. United) 16 goals : 5. Keane (Tottenham) 12 goals.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content