Maandag 29/3

Tijd voor de grote lenteschoonmaak. Knipsels opruimen. Eerst eentje uit S/VM. Karel Geeraerts, in de winter van Club Brugge naar Lokeren verhuisd : “In het begin was het wel aanpassen aan de hogere trainingsintensiteit. Daar schrok ik toch van. Franky Van der Elst houdt ervan twee keer per dag te trainen en dat kroop in de benen, zeker als je het niet meer gewoon bent. Onder Trond Sollied ging het er helemaal anders toe.”

Wie rijmt dit aan elkaar ? Franky Van der Elst was toch de man over wie Carl Huybrechts en Jos Verhaegen klaagden dat hij te weinig werkte ? En Sollied, was dat niet die trainingsgoeroe ? Die tot vervelens toe almaar opnieuw dezelfde looplijnen en shadowgames liet inoefenen ?

Salomonsoordeel dan maar van Roger Lambrecht, voorzitter van Lokeren en handelaar in rubber. Dat tweede heeft hij gemeen met koning Leopold, het eerste niet. Lambrecht in Het Laatste Nieuws : “Trainers werken allemaal maar zeven halve dagen. Paul Put is naar ’t schijnt van ’s ochtends tot ’s avonds bezig met voetbal. Van der Elst gebruikt zijn ervaring en heeft wat meer tijd voor zijn muziek.”

Voor Franky rest nu nog één vraag : hoe krijgt Degryse Sollied buiten ?

Dinsdag 30/3

Nu een knipsel uit De Standaard, kwaliteitstabloid. Daarin laten ze elk weekend een of andere personaliteit zijn droomelftal aller tijden voorstellen. Voor ons ligt dat van Wouterke Vandenhaute, baas van Woestijnvis en van brasserie Couvert Couvert in Egenhoven. Dit zijn de elf van Wouterke : Preud’homme, Gerets, Olsen, Desailly, Maldini, Beckham, Rijkaard, Cruijff, Vercauteren, Laudrup, Van Basten. Wij lezen : “Cruijff krijgt van mij een vrije rol, aldus Vandenhaute.”

Wel ? Wie kan dat lezen zonder uit zijn stoel te rollen van het lachen ? Cruijff krijgt van Wouterke een vrije rol. Hij zal blij zijn. Men kan zich toch moeilijk inbeelden dat Cruijff zou lopen waar Wouterke het wil. Dat kon Bruno Wyndaele al niet opbrengen.

Dat Van Basten in die gouden elf staat mag geen verwondering wekken. Marco en Wouterke zijn hartsvrienden. Wij herinneren ons een interview in Humo, waarin Wouterke beschreef hoe Marco hem na afloop met de auto naar de luchthaven van Milaan bracht, en plotseling vroeg : “Ben jij ook een piekeraar, Wouter ?”

Zelf hebben wij in Humo ooit een interview van vijf volle bladzijden met Maradona uit onze duim gezogen. Cover mee gehaald !

Woensdag 31/3

Krot & Kompany, dat lijkt ons de beste samenvatting van de Belgische nationale ploeg in de wedstrijd tegen Duitsland. Het spijt ons voor Anderlecht, maar voor Vincent Kompany hebben wij maar één goede raad : “Verlaat vandaag nog het Belgisch voetbal. Ga naar AC Milaan, hang het trotse rood en zwart over je schouders, en word koning van Lombardije.”

Mogen wij een vertwijfelde oproep doen tot Fifa en Uefa om, in afwachting van een algeheel verbod op oefeninterlands, alvast die ellendige vervangingen te verbieden. Wij dachten dat dat al ingeperkt was, maar de trainers zullen zich daar wel tegen verzet hebben.

Wij mogen graag nog eens verwijzen naar wijlen Frans Van Bergen, voetbalredacteur van de Gazet van Antwerpen. Een buitengewoon beminnelijk man. Het was telkens een plezier als je op dinsdagochtend op Zaventem stond en ontdekte dat de Gazet eens een beschaafde reporter had uitgestuurd. Frans was het altijd met iedereen eens, en zag een straaltje zon waar een ander alleen maar duisternis ontwaarde. Zat je ergens diep in Roemenië met lange tanden een soort leren kip naar binnen te wurmen, dan wees Frans erop dat hij ooit al slechtere spinazie had gegeten.

Er was maar één onderwerp waarover hij zich opwond : voetbaltrainers. Die maakten het beest in hem los. “Weet ge hoe ge het voetbal kunt redden, vriend ?” nam hij uw toen nog jonge dienaar eens vaderlijk apart. “Ge zet bij de ingang van het stadion een soldaat met een geweer en die vraagt aan elke toeschouwer : Zijt gij een trainer ? Ja ? Dan moogt ge niet binnen.”

Frans meende dat, en na al die jaren beginnen wij stilaan in te zien dat hij gelijk had.

door Koen Meulenaere

‘Cruijff krijgt van mij een vrije rol.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content