Rivaldo ligt in ruzie met Barcelona omdat de club voorlopig niet wou ingaan op een aanpassing van zijn salaris tot 5,3 miljoen dollar per jaar. Ronaldo heeft zijn eerste officiële 20 minuten erop zitten met Inter Milaan. Het gebeurde in een oefenpartij tegen de amateurs van Bormiese. Inter won met 17-0 en Ronaldo scoorde twee keer.

Hoewel deze berichten betrekking hebben op de twee bekendste en duurste Braziliaanse spelers, was dat in Zuid-Amerika – en evenmin in de rest van de wereld – niet het belangrijkste voetbalbericht van de laatste dagen. Brazilië werd immers uitgeschakeld in de kwartfinale van de Copa America door het onbenullige Honduras, dat slechts mocht deelnemen omdat Argentinië en Canada weigerden in het corrupte en aartsgevaarlijke Colombia te spelen.

De schaamte, de vernedering en de woede blijven duren voor de Braziliaanse bondsleiders, media en supporters. Enkele uren na de wedstrijd had de Braziliaanse tv-zender Bandeirantes maar één minuut nodig om de ophefmakende aftocht van het nationale team samen te vatten : dertig seconden om te tonen hoe centrale verdediger Cris zich in het begin van de wedstrijd met een bruggetje door een Hondurese aanvaller liet verschalken, dertig seconden om te tonen hoe Honduras het einde van de wedstrijd afhaspelde door de bal in eigen rangen te houden, begeleid door de Olés van de dolle Colombiaanse toeschouwers.

De Braziliaanse nederlaag, opgelopen op het op 3000 meter hoogte gelegen stadje Manizales, was geen aanfluiting van de logica. Met Honduras won de beste ploeg. Luis Felipe Scolari, na Wanderley Luxemburgo en Leao de derde Braziliaanse coach op minder dan één jaar tijd, gaf toe dat Honduras beter had gevoetbald, het wedstrijdverloop had gecontroleerd en verdiend twee keer had gescoord.

Scolari, die de wedstrijd had moeten volgen vanop een tv-commentaarpositie in de tribune omdat hij na de wedstrijden tegen Paraguay was geschorst, was enorm aangeslagen. Hij was er zich van bewust de geschiedenis van het Braziliaanse voetbal te zulen ingaan als de coach waarmee de selectie tegen dwerg Honduras verloor. Hij had de tegenstander duidelijk onderschat, want Cafu, Roberto Carlos, Rivaldo, Romario en Mauro Silva had hij langs de lijn gelaten om te recupereren voor de halve finale.

Op 15 agustus volgt voor Brazilië de cruciale WK-wedstrijd tegen Paraguay. Daarin moet gewonnen worden, anders kan men ernstig beginnen nadenken over het missen van de wereldbeker, iets wat Brazilië nooit eerder overkwam. En de vernederingen houden niet op. Om de wedstrijd tegen Paraguay voor te bereiden, inviteerde de Braziliaanse bond Honduras voor een revanche in Rio, maar Honduras weigerde, net als nadien Jamaica en Guatemala.

De Braziliaanse bondleiders zitten met de handen in het haar. In volle voorbereiding op het WK veranderden ze drie keer van coach. Luxemburgo riep 67 spelers op, Leao probeerde het met nog anderen en Scolari wou de boel redden met een al te defensieve speelwijze. Niemand weet nog goed wie er in feite écht verdient in aanmerking te komen voor een selectie. Onbegrijpelijk als je weet dat er, voor de aanval alleen al, kan gekozen worden tussen Rivaldo, Romario, Denilson, Jardel, Elber en misschien binnenkort – maar wellicht te laat voor Paraguay – de herstelde Ronaldo. Daar waar de weelde teert…

door Mick Michels

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content