De interesse in spits Dalibor Veselinovic van tweedeklasser FC Brussels klom afgelopen weekend naar een hoogtepunt.

Voorzitter Johan Vermeersch noemt zeven clubs die concreet werden: “Club Brugge, Anderlecht, Standard, Toulouse, Brescia, Chievo en Torino. Dan reken ik er Zulte Waregem en Germinal Beerschot al niet meer bij, die ook belangstelling toonden.” Volgens de website van FC Brussels is Veselinovic een 23-jarige Serviër die 1,98 meter lang is en 91 kilogram weegt. Met 14 doelpunten is hij op dit moment topschutter in de Exqi League. Zijn contract loopt af op het einde van dit seizoen.

Chris Van Puyvelde, trainer bij FC Brussels, zegt: “Zijn negatieve punten zal ik niet noemen. Dado heeft een goed kopspel, kan een bal bijhouden, heeft vrij goede voeten en is behoorlijk snel, maar minder in de korte ruimte door zijn lengte. Vier een-tweetjes na elkaar moet je niet van hem verwachten, maar hij is een echte targetman die op het gepaste moment voor doel komt. Bij de goals die hij al maakte, zitten twee of drie strafschoppen, de rest maakte hij op alle mogelijke manieren. Hij stond al alleen en met twee in de spits, maar ook achter een diepe spits, zoals tegen KV Oostende. Toen scoorde hij drie keer: een keer door een center binnen te koppen, een keer na een een-twee en een keer toen hij alleen doorbrak. Er zit nog veel rek op die jongen. Hij moet alleen de tijd en ruimte krijgen om zich te ontplooien, maar geef hem zes maanden om zich aan te passen en hij maakt er met zijn intrinsieke wilskracht en topmentaliteit vanuit zichzelf één maand van. Een prof in hart en nieren, ik geloof sterk in hem.”

Franky Van der Elst, trainer bij Lommel United, de leider in de tweede klasse, zegt: “Veselinovic is een type Jan Koller. Een grote jongen, een stevige boy, een imposant figuur. Met het hoofd is hij wel beter dan Koller, denk ik. In de tweede klasse is hij een goede spits. Van Brussels, veertiende in het klassement, naar een topclub in de eerste klasse zou wel een gigantische stap zijn, maar ik zal niet beweren dat hij dat in de toekomst niet zal kunnen. Toen Koller in België aankwam, werd er met hem gelachen, maar uiteindelijk groeide hij uit tot een geweldige spits. Tegen ons maakte Veselinovic twee penaltygoals à la Panenka, twee in drie minuten. Dat getuigt natuurlijk wel van veel lef. Brussels gebruikt hem vaak als aanspeelpunt. Je kunt hem een bal in de voeten spelen. In de eerste klasse zal hij niet van zijn tegenstander wegdraaien en acties maken, maar hij kan wel een tegenspeler afhouden en met hem kun je vanaf de flank ook weleens een bal voor doel gooien.”

“Wij spelen zonder flankspelers en zonder een nummer tien”, aldus Johan Vermeersch. “Anders zat hij nu al aan meer dan twintig goals. Qua kopspel is hij niet te kloppen, een kopduel verliest hij alleen als je een fout tegen hem maakt. Hij wordt beter dan Igor De Camargo, omdat hij tien centimeter groter is en efficiënter in de box. Bovendien kan zijn afwerking nog beter, op dat vlak zit hij nog maar aan zeventig procent.”

Volgens krantenberichten die in januari 2009 verschenen in Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad werd Veselinovic die maand bij Germinal Beerschot getest en doorgestuurd. Aimé Anthuenis, toen trainer op het Kiel, viel uit de lucht toen onze redactie hem daar afgelopen weekend vragen over wilde stellen. Ook beloftetrainer Marc Noë en technisch directeur Gunther Hofmans zeggen zich daar niks van te herinneren.

Veselinovic speelde eerder bij RC Lens en OFK Belgrado.

door raoul de groote, kristof de ryck, geert foutré en christian vandenabeele

‘Hij wordt beter dan Igor De Camargo.’ Johan Vermeersch

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content