Tijdens de winterstop maakte Daniël Kimoni met zijn verhuis naar de Oostenrijkse subtopper Graz AK een einde aan een triest half jaar bij bekerwinnaar RC Genk. Terwijl hij het onder de hoede van Aimé Anthuenis tot international schopte, werd hij later door Johan Boskamp en Pierre Denier compleet genegeerd.

Het afscheid van RC Genk deed pijn ?

Daniel Kimoni : Ik had geen andere keuze. Ik wilde opnieuw voetballen. Genk was mijn club geworden. Ze beschikken over een fantastisch publiek. Weet je dat ik tot speler van het jaar werd uitgeroepen in een ploeg met Goor, Haeldermans, Strupar en Oulare ? De laatste vier jaar startte alleen Mark Hendrikx meer in de basis dan ik. Ik probeerde meermaals met Boskamp over mijn uitzichtloze situatie te praten. Hij heeft me nooit een concreet argument gegeven voor zijn beslissing. “Het is mijn keuze” was het enige antwoord dat ik altijd opnieuw kreeg. Nu hebben ze blijkbaar spijt dat ze me lieten gaan.

Je werd bij Graz AK ingehaald als vervanger van de Zeljko Milinovic, die naar het Japanse Oita van Lorenzo Staelens vertrok. Wat verwachten ze van jou ?

Hij was een grote en sterke, maar eerder trage verdediger. Ik werd blijkbaar vooral aangetrokken voor mijn kopbal- en duelkracht. Jammer genoeg miste ik de eerste wedstrijden door het overlijden van mijn vader. Maar de club stelde zich heel menselijk op. Trainer Gregoritsch toonde veel respect. Ik kreeg carte blanche om naar België terug te keren wanneer ik wilde. Het was een teken van wederzijds respect. Hij gelooft in mijn kwaliteiten en kent mijn loopbaan. Bij ons eerste gesprek zei hij : “Daniel, we gaan zodanig hard werken dat je opnieuw bij de Rode Duivels terechtkomt”

Graz AK leeft in de schaduw van meervoudig landskampioen Sturm Graz. Wat zijn de doelstellingen ?

De laatste drie jaar konden ze zich telkens plaatsen voor de Uefacup. Dat is opnieuw de bedoeling. Voordeel is dat er hier totaal geen druk is. Het viel me op dat ik door de spelers schittend werd opgevangen. Ik kwam opnieuw in een vriendengroep terecht, hetgeen ik eerder bij RC Genk meemaakte.

De extreem-rechtse Jörg Haider werd tot Oostenrijks president verkozen. Nog geen last gehad van racisme ?

Nog geen moment. Het kan natuurlijk altijd gebeuren. Ik heb er wel al eens aan gedacht. Op verplaatsing zal het wel voorkomen, zeker ? Maar ik ontving tot nu toe nog geen enkele reactie vanuit de spelersgroep, het publiek of de lokale bevolking. In het verleden bezocht ik meermaals Parijs. Pas daar is racisme pas echt voelbaar aanwezig. (DR)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content