Belgen of spelers uit de Belgische competitie zijn meer dan ooit gegeerd in Turkije. Na eerder Patrick Nys, Thomas Zdebel, Hans Somers en Filip Daems, gaan nu ook Kurt Van de Paar (Trabzonspor), Axel Smeets (Ankaraguçu), en Yattara en Karel D’Haene (Trabzonspor) er voetballen. Josip Skoko (belangstelling van Gençlerbirligi) wil ook graag, en Geert De Vlieger (Trabzonspor) twijfelt nog. Navraag leert dat de meeste van deze transfers één naam gemeen hebben, die van Tedik Bekir.

Bekir is een in Brussel woonachtige Turk, die als schoonmaker werkt op een ministerie. “Een speciaal figuur” is het neutraalste waarmee hij in voetbalmiddens wordt omschreven. Herman Van Holsbeeck, die als manager van Lierse verscheidene zaken met Bekir en Adnam Demir deed, is echter vol lof. Toen hij nog bij Molenbeek werkte, tipte Bekir hem al de Senegalees Gadiaga. “Hij heeft Lierse veel geld laten verdienen toen we dat dringend nodig hadden. In twee jaar tijd om en bij 7,5 miljoen euro. Hij werkt samen met Demir, een erkend Fifamakelaar, en handelt voornamelijk in opdracht van Gençlerbirligi en Trabzonspor.”

Makelaar Willy Hox trok afgelopen weekend met Karel D’Haene naar Trabzonspor, Jacques Lichtenstein bracht met bemiddeling van Bekir Kurt Van de Paar naar Trabzonspor. Ook zij sparen hun lof niet. “Die twee zijn heel goed thuis in Turkije,” zegt Lichtenstein, “en kennen de Belgische competitie. Zij zijn de enige reden waarom er nu zoveel spelers van hier naar ginder gaan. Alleen Smeets is via een ander kanaal gegaan. Het zijn supercorrecte mensen, die ginder ook het vertrouwen van de clubs genieten. Ik hoor geen enkele wanklank.”

Adnam Demir heeft behalve een Fifalicentie ook een erkenning van het Vlaamse Gewest. Helemaal in orde dus. Bekir heeft geen van beide en geeft dat ook spontaan toe. “Waarom zou ik, meneer ? Ik bén immers geen makelaar. Wíl dat ook niet zijn. Veel te riskant beroep, je verdient er tegenwoordig je kost niet mee. Ik ben een gewone schoonmaker die in Turkije geboren is en met zijn familie in Brussel leeft. Waarom gelooft men dat niet ? Ik ben aangesloten bij Gençlerbirligi, waar ik de aangenomen zoon van de voorzitter ben. Ik ken het voetbal ginder en hier, en werk in opdracht van Gençlerbirligi. Als zij me om advies vragen, ga ik kijken. Daarvoor krijg ik mijn onkosten vergoed. Soms geef ik ook advies aan Trabzonspor, maar niet altijd. Het was trouwens de voorzitter van Trabzon zelf die in de wedstrijd Antwerp-Mechelen D’Haene opmerkte. Ik heb die jongen dus niet getipt. Trouwens : al die overgangen gebeuren via de makelaars van die spelers zelf, of via meneer Demir.”

Vooral Vlaamse spelers, zegt Bekir, zijn geliefd in Turkije. “Allemaal de verdienste van Urbain Braems. de papa van Trabzonspor. Ze zijn correct en hebben discipline. U zal geen klachten over hen of van hen horen, hoor. Betalingsproblemen ? Nee, hoor. Tenzij Afrikanen die te laat uit vakantie terugkeerden en dan verbaasd waren dat ze een deel van hun geld niet kregen. Maar Belgen zal je niet horen klagen, en Turken evenmin.”

door Geert Foutré en Jan Hauspie

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content