Met de overwinning tegen Club Brugge heeft Hugo Broos ongetwijfeld zijn vel gered. De gelaten, bijna fatalistische manier waarop Hugo tijdens de wedstrijd op het bank zat, verbaasde me uitermate. Het is duidelijk dat het gegeven dat Roger Vanden Stock in een krant vertelde dat Broos te veel met de pers praat, hem uitermate heeft geraakt. Dat soort kritiek is ook vreemd uit de mond van Vanden Stock. Als de voorzitter van Lokeren of Genk iets roept, dan weet je dat dit normaal is. Maar Vanden Stock is er nooit de man naar geweest om in de pers dingen over zijn trainer te zeggen. Hugo Broos moet dat ergens als een soort wantrouwen hebben ervaren, hij wist dat hij voor een heel belangrijk duel stond. Voor de club en voor zichzelf. Achteraf moet je bedenken dat de woorden van Roger Vanden Stock wellicht effect hadden op hem. Ik vond dat Anderlecht zeer offensief voetbalde tegen Club Brugge, met vier aanvallers en Pär Zetterberg daar vlak achter. Tegen Brugge kan dit zelfmoord zijn. Het was alsof Broos met het zwaard van Damocles boven zijn hoofd zat. Hij heeft gegokt en gewonnen, alsof hij vond dat dit voor hem de wedstrijd van de laatste kans was. Ik vraag me af of Broos zonder de prikkelende woorden van Roger Vanden Stock op dezelf- de manier gespeeld zou hebben. Misschien is de definitieve wederopstanding van Anderlecht nu wel ingezet, al moet deze prestatie natuurlijk bevestigd worden.

Club Brugge viel zeker na de rust zwaar tegen. Vooral verdedigend waren er nogal wat problemen. Je zag bijvoorbeeld nog maar eens dat David Rozehnal een stilist is, een fraaie voetballer, maar geen pure verdediger. Positioneel maakt hij heel veel fouten, hij is onzeker in de duels en vervalt bij momenten soms in nonchalance. Ik heb me ook afgevraagd waarom Birger Maertens als verdedigende middenvelder speelde en niet Philippe Clement. In dat soort wedstrijden, waarin je met de rug tegen de goal staat, heb je veel meer aan Clement. Ik stel vast dat Clement, die als hij in de nationale ploeg staat telkens bij de betere spelers hoort, nog moeilijk aan de bak komt sinds hij kritiek uitte op Trond Sollied. Ik hoop voor hem dat hij niet de weg opgaat van Tjörven De Brul, die zich ooit ook weinig vleiend uitliet over Sollied en vervolgens niet meer speelde. Maar een trainer verzwakt natuurlijk nooit zijn ploeg, wellicht heeft Sollied andere redenen om Clement niet te laten spelen. Afgelopen zaterdag had die zijn ploeg in ieder geval veel meer diensten kunnen bewijzen dan Birger Maertens.

VRIJDAG 17.12

20.20 Bergen – Anderlecht

ZATERDAG 18.12

15.55 M’Brough – Aston Villa

21.55 Juventus – AC Milan

23.40 Kick + Rush

ZONDAG 19.12

09.20 Heruitzending Kick + Rush

(laatste kans om 14.10)

12.20 Barcelona – Valencia

14.55 Liverpool – Newcastle

17.00 Portsmouth – Arsenal

19.00 Sevilla – Betis

MAANDAG 20.12

20.00 BVO (heruitzending om 22.25)

DINSDAG 21.12

18.00 Heruitzending BVO (laatste kans om 21.00)

‘Abonneer nu op Canal + en kijk gratis tot PASEN’

Voor meer informatie bel 0800/666 33 of ga snel naar je Canal + verdeler

Wim De Coninck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content